Νόσος Χασιμότο: Πως προκαλείται – Ποια τα συμπτώματα
Η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα.
Γνωστή και ως θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, που σημαίνει ότι τα αντισώματα από το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθενται λανθασμένα σε ένα μέρος του σώματος. Στην περίπτωση της νόσου Χασιμότο, στόχος των αντισωμάτων είναι ο θυρεοειδής
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στον λαιμό, που ελέγχει τον μεταβολισμό. Σε αντίθεση με τη νόσο Graves, στην οποία τα αντισώματα διεγείρουν τον θυρεοειδή να υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες (υπερθυρεοειδισμός), η νόσος του Hashimoto ξεκινά με μια σύντομη περίοδο υπερθυρεοειδισμού και τελειώνει με χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτό είναι γνωστό ως υποθυρεοειδισμός.
Νόσος Χασιμότο: ΑίτιαΗ φύση της ανοσοποιητικής επίθεσης στον θυρεοειδή εξηγεί γιατί η Hashimoto μπορεί να ξεκινήσει με υπερθυρεοειδισμό και να τελειώσει με υποθυρεοειδισμό. Τα κύτταρα του θυρεοειδούς περιέχουν τις ορμόνες τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4), οι οποίες περιμένουν να απελευθερωθούν στο αίμα ανάλογα με τις ανάγκες. Ωστόσο, όταν τα αντισώματα Hashimoto -όπως η υπεροξειδάση του θυρεοειδούς (TPO), η θυρεοσφαιρίνη (TG) και η ανοσοσφαιρίνη (TSI)– χτυπούν τον θυρεοειδή, τότε συμβαίνουν μερικά πράγματα:
Εάν η TSI είναι μεταξύ των αντισωμάτων που χτυπούν τον θυρεοειδή, τα κύτταρα του θυρεοειδούς διεγείρονται για να απελευθερώσουν τις ορμόνες τους. Είτε η TSI είναι μεταξύ των αντισωμάτων που χτυπούν τον θυρεοειδή είτε όχι, άλλα αντισώματα, όπως η TPO βλάπτουν τον θυρεοειδή ιστό, προκαλώντας τη διαρροή των ορμονών (Τ3 και Τ4) στο αίμα αρκετά γρήγορα.
Η βλάβη είναι γενικά μόνιμη, επομένως, τελικά, τα κύτταρα του θυρεοειδούς δεν θα μπορούν να παράγουν περισσότερες ορμόνες.
Εν τω μεταξύ, έχουν απελευθερωθεί υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Έτσι, σε διάστημα αρκετών ημερών, τα επίπεδα Τ3 και Τ4 στο αίμα αυξάνονται. Αυτό προκαλεί υπερθυρεοειδισμό (υψηλές συγκεντρώσεις θυρεοειδικών ορμονών) που συνήθως διαρκεί έως και δύο εβδομάδες. Ωστόσο, επειδή ο αδένας είναι κατεστραμμένος, δεν μπορεί να παράγει περισσότερες ορμόνες. Μετά από αυτήν τη σύντομη αύξηση, οι ποσότητες Τ3 και Τ4 στο αίμα αρχίζουν να πέφτουν. Το άτομο περνά μια περίοδο που έχει φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.
Επειδή η περίοδος του υπερθυρεοειδισμού είναι τόσο σύντομη και επειδή το άτομο περνά μετά από μια νορμάλ κατάσταση προτού φτάσει στο στάδιο του υποθυρεοειδισμού, τα αρχικά προσωρινά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού δεν παρατηρούνται πάντα. Τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης συνεχίζουν να πέφτουν, έτσι στο άτομο αυξάνεται ολοένα και πιο πολύ ο υποθυρεοειδισμός και στο τέλος παραμένει έτσι για πάντα.
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως μόλυνση ή στρες) ή συνδυασμός των δύο μπορεί να παίζουν ρόλο.
Νόσος Χασιμότο: Παράγοντες κινδύνουΗ νόσος του Χασιμότο είναι 4 έως 10 φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK). Συχνά αναπτύσσεται σε ηλικία μεταξύ 30 και 50 ετών.
Ο κίνδυνος αυξάνεται αν υπάρχει συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού με νόσο Hashimoto. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ύπαρξη άλλων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως κοιλιοκάκη, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή διαβήτη τύπου 1.
Νόσος Χασιμότο: ΣυμπτώματαΤα σημάδια της νόσου του Hashimoto μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
Ατονία και κούρασηΑύξηση βάρουςΔυσκοιλιότηταΜυϊκή αδυναμίαΜυϊκοί πόνοι και δυσκαμψίαΠόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσειςΞηρό, χλωμό δέρμαΠρόσωπο πρησμένοΑπώλεια μαλλιώνΕύθραυστα νύχιαΕπιπλέον, οι ασθενείς μπορεί:
να έχουν μια διευρυμένη γλώσσανα αισθάνονται κατάθλιψηνα έχουν δυσκολία στην μνήμη καινα αισθάνονται πολύ κρύονα έχουν παρατεταμένη ή υπερβολική έμμηνο ρύση (γυναίκες)Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Τέτοια μπορεί να είναι:
αίσθημα παλμών της καρδιάςνευρικότητααυξημένη όρεξηγαστρεντερικές διαταραχέςαίσθημα υπερβολικής ζέστηςκόπωσημυϊκή αδυναμίααϋπνίαΟ θυρεοειδής μπορεί επίσης να είναι διευρυμένος ή ευαίσθητος, αλλά μόνο για την αρχική φάση του υπερθυρεοειδισμού.
Νόσος Χασιμότο: Πώς γίνεται η διάγνωσηΗ διάγνωση για το Hashimoto ξεκινά με μια εξέταση αίματος για την μέτρηση της ποσότητας μιας ορμόνης που ονομάζεται θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) στο αίμα. Η TSH είναι μια ορμόνη που προέρχεται από την υπόφυση στη βάση του εγκεφάλου. Στη νόσο Χασιμότο, όταν ένα άτομο φτάσει στη φάση του υποθυρεοειδισμού, η TSH είναι αυξημένη στο αίμα ενώ η θυρεοειδική ορμόνη (συγκεκριμένα η Τ4) είναι πολύ χαμηλή.
Επιπλέον, οι γιατροί εξετάζουν το αίμα για αντισώματα έναντι ενός ενζύμου που ονομάζεται υπεροξειδάση του θυρεοειδούς. Η εξέταση γι’ αυτό το αντίσωμα δεν είναι ειδική για το Hashimoto, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί βγαίνουν θετικοί για τα αντισώματα χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα ή όταν έχουν άλλη πάθηση, όπως η νόσος Graves. Έτσι, οι γιατροί πρέπει να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο πλαίσιο των γενικότερων συμπτωμάτων ενός ατόμου, που εμφανίζονται κατά τη φυσική εξέταση.
Νόσος Χασιμότο: ΕπιπλοκέςΕάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος Χασιμότο μπορεί να επιδεινωθεί σε μια ακραία μορφή υποθυρεοειδισμού που ονομάζεται μυξοίδημα (myxedema). Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία σώματος, μειωμένη λειτουργία πολλαπλών οργάνων και μειωμένη ψυχική κατάσταση, έως ότου το άτομο πέσει σε κώμα
Νόσος Χασιμότο: ΘεραπείαΗ νόσος Χασιμότο συνήθως διαγιγνώσκεται μετά την αρχική, υπερθυρεοειδική φάση. Εάν κάποιος βιώσει ένα επεισόδιο υπερθυρεοειδισμού, ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν τύπο φαρμάκου που ονομάζεται βήτα-αναστολείς, οι οποίοι επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό.
Μόλις κάποιος γίνει υποθυρεοειδικός, πρέπει να λαμβάνει μια συνθετική θυρεοειδική ορμόνη, την λεβοθυροξίνη (L-T4), κάθε μέρα. Είναι πιθανό αυτή η θεραπεία να είναι απαραίτητη δια βίου.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Ποιες βιταμίνες θωρακίζουν την υγεία μας – Σε ποιες τροφές τις βρίσκουμε
Ζάχαρη: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο – Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τρώτε γλυκά
Ζαλάδα: Έξι λόγοι που ξυπνάτε με αυτή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απεργία 16 Μαρτίου: Τι ισχύει με μετρό, ΜΜΜ, σχολεία - Ποιοι απεργούν
- Λιάνα Κανέλλη: «Το μεγαλύτερο φρένο της ζωής μου είναι που δεν αντιγύρισα το χαστούκι»
- Σασμός: Χαμός στο χωριό μετά τη θανάσιμη παγίδα του Ευθύμη στη Μαρίνα την ώρα του γάμου της με τον Αντώνη
- Πέντε top βιταμίνες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Σκληρή μάχη για την πρωτιά... - Πήρε την 1η θέση ο Σασμός στον κοινό ανταγωνισμό με χαμηλά όμως ποσοστά...- Αναλυτικά τα νούμερα τηλεθέασης (12/3/2023)
- ΕΚΠΑ: Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν τον υπό κατάληψη χώρο της πρυτανείας – Δείτε εικόνες του news
- Κατασχέσεις για οφειλές σε Εφορία και Ταμεία: Πέντε εναλλακτικοί τρόποι για να τις αποφύγετε
- Έρχεται «οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας», πότε ξεκινούν χιόνια και καταιγίδες - Η προειδοποίηση του Κλεάρχου Μαρουσάκη
- Σ. Μητούλης – πολιτικός μηχανικός, για τη γέφυρα των Σερβίων: Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία της – Γνωστό από το 2020 το πρόβλημα
- To βότανο που έγινε mega-trend στο Tik-tok – Βοηθά στο στρες, το σάκχαρο και ανεβάζει την τεστοστερόνη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για ναρκωτικά: «Εγώ επέλεξα να θεραπευτώ» (Videos)
- Νόσος Χασιμότο: Πως προκαλείται – Ποια τα συμπτώματα
- Silicon Valley Bank: Πώς φτάσαμε στην «κατάρρευση» – Ο ρόλος του τραπεζικού λόμπι και η διαπλοκή με την πολιτική
- Οι ηθοποιοί στο «Mega Stories»: Στο Προεδρικό Διάταγμα το νόμιμο δεν συναντιέται με το ηθικό
- Χρηματιστήριο: Νέες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο – Στις 1.044,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- ΑΑΕΕ: Δικαίωμα του εργαζόμενου η άρνηση έκθεσης στα social media της επιχείρησης – Τι ισχύει για τις αναρτήσεις σε προσωπικά προφίλ
- Έρευνα: Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική θα είναι ταχύτερη από ό,τι προβλέπεται
- Ηλιακό ρολόι από… πάγο στις ελβετικές Άλπεις (photos/video)
- Άλκης Καμπανός: «Ο φίλος του έφερε βαθύ τραύμα, βρισκόταν σε πανικό» – Τι κατέθεσαν διασώστες του ΕΚΑΒ (video)
- Όσκαρ 2023: Viral ο αγενής Χιου Γκραντ – Η σνομπ συνέντευξή του στο «σαμπανιζέ» χαλί (video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Νόσος Χασιμότο: Πως προκαλείται – Ποια τα συμπτώματα
- Οι ηθοποιοί στο «Mega Stories»: Στο Προεδρικό Διάταγμα το νόμιμο δεν συναντιέται με το ηθικό
- Ηλιακό ρολόι από… πάγο στις ελβετικές Άλπεις (photos/video)
- Άλκης Καμπανός: «Ο φίλος του έφερε βαθύ τραύμα, βρισκόταν σε πανικό» – Τι κατέθεσαν διασώστες του ΕΚΑΒ (video)
- Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για ναρκωτικά: «Εγώ επέλεξα να θεραπευτώ» (Videos)
- Έρευνα: Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική θα είναι ταχύτερη από ό,τι προβλέπεται
- ΑΑΕΕ: Δικαίωμα του εργαζόμενου η άρνηση έκθεσης στα social media της επιχείρησης – Τι ισχύει για τις αναρτήσεις σε προσωπικά προφίλ
- Χρηματιστήριο: Νέες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο – Στις 1.044,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Όσκαρ 2023: Viral ο αγενής Χιου Γκραντ – Η σνομπ συνέντευξή του στο «σαμπανιζέ» χαλί (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Guardian: Γιατί κατέρρευσε η Silicon Valley Bank – Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «νέο 2008»;
- Global markets open with jitters after collapse of SVB Bank – Signature Bank also shut down by US authorities
- Χρεωκοπία SVB: Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια – Για 1 λίρα εξαγοράστηκε η βρετανική θυγατρική της
- Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα
- Επιμένει με 15% ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, στο 6,1% ο γενικός δείκτης τον Φεβρουάριο
- Πάολα: Τι απάντησε για τις αντιδράσεις στην εμφάνισή της στην πίστα τρεις μέρες μετά την τραγωδία
- Rolex: Κατασκευάζει τρεις μονάδες παραγωγής και μια νέα εγκατάσταση
- Πρώην σταθμάρχης Βόλου: Να κλείσει ο ΟΣΕ - Με παρέκαμψε ο επιθεωρητής για να τοποθετήσει τον κουμπάρο του
- Πληθωρισμός: Στο 6,1% τον Φεβρουάριο – Ανατιμήσεις 14,8% στα τρόφιμα
- Φυλακές Νέας Αλικαρνασσού: Κρατούμενος βρέθηκε νεκρός – Εξετάζονται τα αίτια