Νταλάρας: Να ποτίζετε το «αριστερό» δεντράκι που έχετε μέσα σας, ακόμα και οι δεξιοί

ΕΛΛAΔΑ

 

Ένας ζωντανός μύθος, ο Γιώργος Νταλάρας βρέθηκε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού News 24/7 στους 88,6, καλεσμένος του Ηλία Μπενέτου στην εκπομπή "Ένα μύθο θα σας πω" το Σάββατο 15 Ιουνίου.

Μίλησε για τη Δεξιά, την Αριστερά, για την έμπνευση στη δημιουργία των τραγουδιών του, τη συναυλία που θα δώσει στο Ηρώδειο, τη Σμύρνη και άλλα πολλά.

"Ποτέ δεν θα ξεχάσω ότι όλες αυτές τις δεκαετίες η λεγόμενη δεξιά βασάνισε,

φυλάκισε, χτύπησε έως και σκότωσε τα καλύτερα κομμάτια του ελληνισμού, μερικά από τα καλύτερα μυαλά της χωράςμας πχ Θεοδωράκης , Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Λειβαδίτης.. Θέλετε κι άλλους;

Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ και όχι επειδή έχω το συναίσθημα της εκδίκησης. Η εκδίκηση στάζει μίσος.

Αυτό που έχω εγώ είναι μία ορθολογική σκέψη σύγκρισης. Πια δεν έχουμε πυξίδα, δεν έχουμε μπούσουλα. Έχει μείνει μόνο η τσέπη του καθενός και χάσαμε το συλλογικό, το εμείς. Μαζί με το "εμείς" χάθηκε και η πατρίδα."

"Μπήκα στη δουλειά πολύ μικρός. Δίχως γνώσεις, μόρφωση, εφόδια. Δεν είχα πάει σχολείο, από 7 χρονών δούλευα. Είχα γίνει τόσο καλός "μουτζουράκος" που μου φαινόταν περίεργο να σπουδάσω.

Εμένα μου έλειψε η γνώση, η υψηλή μόρφωση που πάντα ζήλευα, με την καλή έννοια εννοείται.

Είχα όμως έναν κρυφό καημό: ήθελα να γίνω καλός άνθρωπος και γι' αυτό παρατηρούσα και επιδίωκα να βρίσκομαι κοντά σε όσους θεωρούσα καλύτερους. "

"Δεν μπορώ να σηκώσω όπλο σε συμπατριώτη μου"- Η έμπνευση του Νταλάρα

"Έμπνευση για τη ζωή και τα τραγούδια μου ήταν ο θείος μου που στάθηκε κοντά μου αφού έχασα πατέρα σε ηλικία δύο ετών.

Ο θείος μου λοιπόν ήρθε με τη μητέρα μου από τη Σμύρνη, έχοντας χάσει εκεί τους γονείς τους Αυτός μου μίλησε για τη Μικρά Ασία και έμαθα ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε.

Ο θείος μου λοιπόν όταν έγινε η συμφωνία της Βάρκιζας έφυγε για να μην αναγκαστεί να πυροβολήσει συμπατριώτες του.

Ακολούθησα τη δική του λογική λοιπόν στη ζωή μου."

"Σμύρνη", Ηρώδειο συναυλία 19 Ιουνίου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει δύο συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Hakan Sensoy, την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Ηρώδειο.

Η συναυλία έχει να κάνει με την αδερφοποίηση των δύο πόλεων: Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

"Η Τουρκία πια είναι μία μεγάλη χώρα, τα παράλιά της σφύζουν από ζωή, οι πόλεις έχουν πολλαπλασιαστεί, καραβάκια πηγαινοέρχονται από τη χώρα μας στην Τουρκία και αντίστροφα.

Από την άλλη όμως έχουμε την κυβερνητική αντίληψη, τα 6 μίλια που μπορεί να γίνουν 12, την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις παραβιάσεις. Έχουμε μία ιδιότυπη συμβίωση που κρατάει 80 χρόνια.

Το πικρό σημείο της ιστορίας είναι το σημείο της καταστροφής και του τρόπου με τον οποίο έγινε ο διωγμός.

Αυτό το κύμα του Αιγαίου μας ενώνει με την Τουρκία και δεν θα έπρεπε να έχουμε αυτές τις τριβές, τις τριβές για το συμφέρον. Τριβές που έρχονται από μία φοβία.

Εγώ είμαι παιδί από γονείς που γεννήθηκαν στη Σμύρνη και δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν. Δεν φοβάμαι τον Τούρκο, τον Κινέζο, τον Αμερικάνο ούτε τον Ρώσο. Μόνο τη σκιά μου φοβάμαι.

Για όσους μισούνε τους Τούρκους θα πω το εξής: Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να αλλάξουμε μαζί του. Η εκδίκηση είναι γεμάτη μίσος. Το μίσος φέρνει βία. Η βία πολλαπλασιάζει τη βία. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, αν αφήσουμε αυτό το σεντόνι να μας καλύψει θα γίνουμε Συρία, Ιράκ, θα γίνουμε χώρες κατεστραμμένες και θα χρειαστούμε πολλά χρόνια για να ορθοποδήσουμε. Είμαστε μία χώρα με πολλά προτερήματα αλλά δεν έχουμε καθόλου οργανωμένη σκέψη και έχουμε χάσει το Μαζί."

Για την Αριστερά

Η Αριστερά είναι μία μεγάλη δύναμη με ιστορία που αφορά όλους τους ανθρώπους. Χωρίς την αριστερά δεν θα υπήρχαν τα εργασιακά δικαιώματα, οι κοινωνικές μέριμνες κλπ.

Η Αριστερά είναι μία ιδέα που πρέπει να αφορά όλους τους Έλληνες. Η Αριστερή σκέψη μπορεί να υπάρξει και σε Δεξιούς.

Αυτό που θα ήθελα να πω κλείνοντας είναι, οι Δεξιοί που έχουν μία συνείδηση, να ποτίζουν το αριστερό δεντράκι που φυτρώνει μέσα τους."

ΝταλάραςΦεστιβάλ ΑθηνώνΑριστεράΜπενέτοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα