Ντιμιτρόφ: Οι Έλληνες μας ζητούν να αλλάξουμε το σύνταγμά μας - Είναι δύσκολο αλλά θα το κάνουμε

Πολιτική

«Θα πρέπει να μπούμε στη δύσκολη διαδικασία να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας γιατί το θέλει ο γείτονάς μας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ

είναι κάτι που το ζητάει ο «γείτονάς μας» (σ.σ. η Ελλάδα) και η κυβέρνηση τω Σκοπίων θα το πράξει διότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δεχθούν η μία την άλλη. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα των λαών, η οποία, όπως είπε, είναι μία «ιστορική διαδικασία ενηλικίωσης».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι νομοθετική προϋπόθεση για τη συμφωνία και ότι ο λόγος που θα γίνει είναι πρώτον, διότι κατέση αναπόφευκτο μέσω του πολιτικού διαλόγου τα τελευταία χρόνια και δεύτερον, για να εφαρμοστεί η συμφωνία η οποία χρειάζεται τα 2/3 της πλειοψηφίας στη Βουλή για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. « Αν κερδίσουμε τον κόσμο με το μέρος μας, τότε θα είναι δύσκολο οποιοσδήποτε στο Κοινοβούλιο να πει όχι και θα πετύχουμε πλειοψηφία» επισήμανε ο υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε ότι θέλει λύση, αλλά «με σεβασμό και χωρίς καπηλείες». «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι το ναι ή όχι στην ΕΕ. Τι θα γίνει αν λίγο καιρό μετά, η εκφρασμένη δήλωση του λαού δεν βρει 81 βουλευτές για να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση που έχετε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση; Ποια είναι η επόμενη μέρα;» ρώτησε τον κ. Ντιμιτρόφ.

Η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, Εύα Καϊλή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «διαλλακτική διάθεση» που επιδεικνύει η κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αλυτρωτικοί χαρακτηρισμοί και η ρητορική που πλήγωνε τις σχέσεις με την Αθήνα. «Είμαστε τυχεροί που αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει δείξει διάθεση όλα αυτά τα χρόνια» είπε η κ. Καϊλή, η οποία ρώτησε τον υπουργό εξωτερικών της πΓΔΜ αν θεωρεί πως πρέπει να διορθωθεί η συμφωνία μέχρι να ολοκληρωθεί. «Είμαι από τη Μακεδονία και πρέπει να εξηγώ ότι οι πολιτικοί παρέλειψαν να διορθώσουν το παράδοξο. Και το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εσωτερικεύσει τέτοιες διαιρέσεις αν δεν λυθεί το ζήτημα» υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ. Επίσης η κ. Καϊλη ρώτησε αν θα σχηματιστεί επιτροπή για τα προϊόντα με το επίθετο «μακεδονικός».

Εξάλλου, κατά την παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στα συμφέροντα που διαμορφώνονται στην περιοχή, ρωτώντας αν η «ολοκληρωτική πρόσδεση της κυβέρνησης και του κράτους με τα συγκεκριμένα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα θα είναι προς όφελος του λαού σας».

Τέλος, στη συζήτηση παρενέβη και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και των άλλων λαών της περιοχής. «Προωθείται με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε συνεργασία με τις δύο κυβερνήσεις, με σκοπό την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σαν βήμα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων, μίας περιοχής κλειδί για τους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται με άλλα ισχυρά κράτη, όπως π.χ. τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

ΑΠΕ

Νίκολα ΝτιμιτρόφΠΓΔΜΣύνταγμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα