Ντόχα: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Δεν συμμετέχει η Χαμάς

Μετά από περισσότερους από 10 μήνες ανηλεούς βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους, αξιωματούχοι από το Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχουν προσκληθεί από μεσολαβητές για νέο γύρο συνομιλιών την Πέμπτη.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται εν μέρει σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Μεσολαβητές από το Κατάρ, την Αίγυπτο

και τις ΗΠΑ συναντώνται στη Ντόχα. Οι τρεις χώρες μεσολαβούν στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός εδώ και μήνες από τον Νοέμβριο, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου.

Το Ισραήλ συμμετέχει στις συνομιλίες και η αντιπροσωπεία της περιλαμβάνει τον αρχηγό πληροφοριών Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας Ρόνεν Μπαρ και τον αρχηγό ομήρων του στρατού, Νίτζαν Άλον, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της άμυνας την Τετάρτη.

Στο Τελ Αβίβ, οι οικογένειες ορισμένων από τους ομήρους διαδήλωσαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

«Προς τη διαπραγματευτική ομάδα – εάν δεν υπογραφεί συμφωνία σήμερα ή τις επόμενες ημέρες σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, μην επιστρέψετε στο Ισραήλ. Δεν έχετε κανένα λόγο να επιστρέψετε στο Ισραήλ χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Γιοτάμ Κοέν, του οποίου ο αδελφός Νιμρόντ Κοέν είναι όμηρος στη Γάζα.

Οι μέχρι στιγμής αναφορές δείχνουν ότι η Χαμάς δεν συμμετέχει.

Τι βρίσκεται στο τραπέζι

Η κοινή δήλωση ανέφερε ότι οι συνομιλίες στοχεύουν στην «ολοκλήρωση της κατάπαυσης του πυρός» και στην εξασφάλιση συμφωνίας απελευθέρωσης των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 110 αιχμάλωτοι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα από τους περίπου 240 που είχαν ληφθεί αρχικά από το νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Οι εκπρόσωποι των τριών μεσολαβούντων χωρών προσέθεσαν στη δήλωση ότι θα συζητήσουν μια συμφωνία πλαίσιο για την οποία εργάζονταν από κοινού εδώ και μήνες.

Αυτή θα βασίζεται σε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου. Αυτή η πρόταση αποτέλεσε τη βάση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , η οποία ψηφίστηκε στις 10 Ιουνίου, με 14 κράτη μέλη να ψηφίζουν υπέρ, κανένα κατά και μόνο η Ρωσία απείχε.

Αυτό το ψήφισμα ζητούσε μια προσέγγιση τριών φάσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στην περιοχή. Η πρώτη φάση θα ήταν η απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων και των Παλαιστινίων κρατουμένων σε διάστημα έξι εβδομάδων. Η δεύτερη φάση θα ήταν το μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών και η τρίτη φάση θα είναι ένα πολυετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από κανένα κόμμα για περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι, να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ποια είναι η θέση του Ισραήλ;

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ για μια «πλήρη νίκη» επί της Χαμάς ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το Ισραήλ έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει ο στρατός του να διατηρήσει τον έλεγχο στα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ επιμένει επίσης στη δημιουργία σημείων ελέγχου από τα οποία θα πρέπει να περάσουν οι Παλαιστίνιοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και όπου θα υποβάλλονται σε έλεγχο για όπλα.

Ποια είναι η θέση της Χαμάς;

Στις 11 Αυγούστου, η Χαμάς δημοσίευσε ένα μήνυμα στο κανάλι της στο Telegram δηλώνοντας ότι θέλει μια εκεχειρία βασισμένη αυστηρά στην πρόταση του Μπάιντεν και στο ψήφισμα του ΣΑ της 10ης Ιουνίου και όχι σε οποιοδήποτε νέο σχέδιο που θα μπορούσε να προταθεί στις συνομιλίες.

Στο ίδιο μήνυμα, η Χαμάς είπε ότι ήθελε ένα σχέδιο «βασισμένο στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός του [προέδρου των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν της 31ης Μαΐου , στο πλαίσιο που έθεσαν οι μεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο στις 6 Μαΐου και στο ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ».

Η πρόταση της 6ης Μαΐου που αναφέρεται στο μήνυμα ζητά την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα με αντάλλαγμα έναν απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Η Χαμάς συμφώνησε με αυτήν την πρόταση εκείνη την εποχή, ενώ το Ισραήλ την απέρριψε.

Την Πέμπτη, η Χαμάς είπε στους μεσολαβητές ότι εάν το Ισραήλ κάνει μια «σοβαρή» πρόταση σύμφωνα με τις προηγούμενες προτάσεις της Χαμάς, η ομάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις.

Η Χαμάς απαιτεί επίσης την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στα social media για βίντεο που δείχνει μητέρα να μη μοιράζεται το φαγητό της με το παιδί της

Διαδηλώσεις στην Ινδία μετά τον βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής γιατρού (Photos/Videos)

NASA: Αβεβαιότητα για το χρόνο επιστροφής των δύο αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντόχα, Ξεκίνησαν, Γάζα –, Χαμάς,ntocha, xekinisan, gaza –, chamas