Ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Τα απόνερα του εκλογικού αποτελέσματος σε επίπεδο στελεχών

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε μια μάλλον επώδυνη έκπληξη στις ευρωεκλογές μπαίνοντας στην προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές με τραυματισμένο ηθικό και αρκετή απαισιοδοξία, τελικώς δεν επήλθε η συντριβή που φοβόντουσαν στελέχη και βάση, και προσδοκούσαν οι πολιτικοί αντίπαλοι. Αντιθέτως, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ

ανέμενε μια άνοδο περίπου τεσσάρων μονάδων για να στείλει το μήνυμα ότι παραμένει ισχυρός πόλος, τελικά σημείωσε άνοδο περίπου οκτώ μονάδων, κάτι που θεωρήθηκε, τηρουμένων των αναλογιών, «νίκη».

Με άλλα λόγια, ανεξαρτήτως του αν ευσταθούν κρίσεις ότι ο Τσίπρας ήταν ο νικητής του πολιτικού σκηνικού, όπως υποστήριζαν αρκετοί στην Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής, ενδεχομένως λόγω της απρόσμενα θετικής έκβασης, είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ηττήθηκε – αναμενόμενο άλλωστε –, άντεξε και έδειξε να σταθεροποιείται σε υψηλά ποσοστά για τα δεδομένα της δεκαετίας που προηγήθηκε.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και στις ευρωεκλογές, με το 23,75%, σημείωσε πτώση σχεδόν 12 μονάδων από το ποσοστό του Σεπτεμβρίου του 2015 (35,46%), στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ανέκτησε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του καταγράφοντας ποσοστό 31,53%, μόλις 3,93% κάτω από το προαναφερθέν ποσοστό του Σεπτεμβρίου 2015.

Σε απόλυτο αριθμό ψήφων η τέως κυβερνητική παράταξη απώλεσε περίπου 600.000 ψήφους (582.931) στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου, συγκρίνοντας με τις ψήφους του Σεπτεμβρίου του 2015 (1.926.526). Ωστόσο, στην κάλπη της 7ης Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 1.781.174 ψήφους, δηλαδή κατάφερε να πάρει πίσω 437.579 από τις ψήφους που έχασε στις ευρωεκλογές. Με άλλα λόγια από τον Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή ύστερα από ένα μνημόνιο, τη Συμφωνία των Πρεσπών και πολλή συζήτηση για φαινόμενα αλαζονείας και καθεστωτικών συμπεριφορών, το πολιτικό κόστος που πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 145.352 ψήφοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα, η οποία όσο κυριαρχούσε στην επικαιρότητα η Συμφωνία των Πρεσπών έτεινε να θεωρηθεί χαμένη υπόθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ σε γενικές γραμμές συγκράτησε τις δυνάμεις του. Απλώς η Ν.Δ. «εκτοξεύτηκε» σε σύγκριση με το 2015 περνώντας μπροστά, ενίοτε με μεγάλη απόσταση. Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε έντονα κατά τις ευρωεκλογές, ωστόσο μεγάλο μέρος αυτής της δυσαρέσκειας εκτονώθηκε στις 26 Μαΐου και δεν εκφράστηκε και στην κάλπη της 7ης Ιουλίου.

Στις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στις ευρωεκλογές από 14 μονάδες (Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική) έως 11 μονάδες (Σέρρες), εν τούτοις σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες «μαζεύτηκαν» και το ίδιο συνέβη ως επί το πλείστον σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Δυτική Μακεδονία.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 86 κοινοβουλευτικές έδρες έναντι 145 στην προηγούμενη Βουλή. Δεν εκλέγει καμία έδρα στις επτά μονοεδρικές περιφέρειες (Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Λευκάδας, Σάμου, Φωκίδας). Από την άλλη, είναι πρώτος σε 10 εκλογικές περιφέρειες: στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας, στη Β’ Πειραιά και στη Δυτική Αθήνα – δηλαδή στο κομμάτι εκείνο της Αττικής όπου κυριαρχεί το λαϊκό και εργατικό στοιχείο – και σε Άρτα, Αχαΐα, Ηράκλειο, Λασίθι, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Χανιά.

Ωστόσο η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν χαρακτηρίζεται απλώς από την απώλεια 59 βουλευτών, αλλά και από μεγάλη ανανέωση, καθώς υπάρχουν αρκετοί νεοεισερχόμενοι, με αποτέλεσμα να αλλάζει αρκετά η σύνθεσή της.

Αποδυνάμωση των «53»

Χαρακτηριστικό επίσης της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι το «ξεθώριασμα» των τασικών στοιχίσεων. Κυρίως αυτό αφορά την ομάδα των 53, οι οποίοι εμφανίζονται αποδυναμωμένοι.

Μια ματιά στους πιο προβεβλημένους εκπροσώπους αυτής της τάσης είναι ενδεικτική: στη νέα Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήρθε και πρώτος σε σταυρούς, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Θεανώ Φωτίου, ενώ από τους βουλευτές της περιφέρειας επανεκλέγεται (Κιλκίς) και η Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν από την τάση αυτή η Αννέτα Καββαδία στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, ο Χρήστος Καραγιαννίδης στη Δράμα, ο Χρήστος Μαντάς στα Γιάννενα, ο Μάκης Μπαλαούρας στην Ηλεία. Δύο ακόμη πρόσωπα έμειναν εκτός: η Τασία Χριστοδουλοπούλου (μετά την υπόθεση της μετάταξης της κόρης της έμεινε εκτός ψηφοδελτίων) και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, που τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση.

Πρόσωπα όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, αν και προέρχονται από τους «53», πλέον βρίσκονται κοντά στον Τσίπρα, μάλιστα ανήκουν στην κατηγορία των στελεχών που αναμένεται πως θα αξιοποιηθούν στην επόμενη φάση, επομένως δύσκολα μπορεί να τους κατατάξει κανείς σ’ εκείνους που σκοπεύουν να ασκήσουν εσωκομματική «αντιπολίτευση».

Οι «πρωτάρηδες»

Για πρώτη φορά εκλέγονται πρόσωπα με ρόλο το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση, το Μαξίμου ή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Μπουρνούς, αλλά και οι Κατερίνα Παπανάτσιου, Γιάννης Μουζάλας και Τρύφων Αλεξιάδης.

Για πρώτη φορά εκλέγονται πρόσωπα όπως η Ραλλία Χρηστίδου στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας (η οποία πέρασε τον Νίκο Ξυδάκη, που δεν εκλέγεται), οι δημοσιογράφοι Χρήστος Γιαννούλης στην Α’ Θεσσαλονίκης και Δώρα Αυγέρη στη Β’ Θεσσαλονίκης, η τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέττα στην Κοζάνη (αφήνοντας έξω τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή Γιάννη Θεοφύλακτο, Θέμη Μουμουλίδη και Γιώργο Ντζιμάνη), ο Γιάννης Σαρακιώτης στη Φθιώτιδα (δεν επανεκλέγονται οι Δ. Βέττας και Απ. Καραναστάσης), ο Γιώργος Ψυχογιός στην Κορινθία (δεν επανεκλέγεται η Μαρία Θελερίτη), η Πέτη Πέρκα στη Φλώρινα (εκτός έμεινε ο Κώστας Σέλτσας).

Οι «εξωσυριζικοί»

Από τα εκτός ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που είτε έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε υπουργοποιήθηκαν για να σηματοδοτήσουν ανοίγματα:

● Εκλέγονται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Πειραιά, ο Θάνος Μωραΐτης στην Αιτωλοακαρνανία, ο Κώστας Ζουράρις στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Κόκκαλης στη Λάρισα. Μένει να ξεκαθαρίσει στον Δυτικό Τομέα αν τελικά εκλέγεται και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, καθώς εκκρεμεί η ενσωμάτωση των σταυρών από 15 εκλογικά τμήματα.

● Δεν εκλέγονται ο Τέρενς Κουίκ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, ο Άγγελος Τόλκας στην Ημαθία, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία, ο Σπύρος Δανέλλης στο Ηράκλειο. Δεν εκλέγονται επίσης η Μαρία Ρεπούση, η οποία συγκαταλέγεται στα ανοίγματα στον προοδευτικό χώρο, και η Κατερίνα Παπακώστα, αντιστοίχως άνοιγμα προς τα κεντροδεξιά.

Οι εντός και εκτός προβεβλημένοι

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – πέραν των ήδη προαναφερθέντων – που εκλέγονται είναι ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Βαρεμένος, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Παύλος Πολάκης.

Δεν εκλέγονται η Ράνια Σβίγκου, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Τάσος Πετρόπουλος, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Κώστας Δουζίνας, η Εύη Καρακώστα, ο Γιώργος Πάντζας, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Τάσος Κουράκης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, η Βούλα Τεκτονίδου, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η Φωτεινή Βάκη κ.ά.

Προς διευκρίνιση είναι αν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος εκλέγεται από τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης από το ίδιο ψηφοδέλτιο πρόκειται να παραιτηθούν και να παραχωρήσουν την έδρα τους άμεσα ή αργότερα, όπως ανέφεραν σχετικές διαρροές προεκλογικώς.

 

εκλογέςστελέχηΣΥΡΙΖΑαπολογισμόςIssue: 2081Issue date: 11-7-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
συριζα, Γιαννης Ραγκουσης, εκλογες, τσιπρας, μαΐου, μνημονιο, ελλαδα, θεσσαλονικη, σερρες, βουλη, αθηνα, πειραιας, ηρακλειο, ξανθη, χανια, νέα, σταυροι, δραμα, κοζανη, φλώρινα, ραγκουσης, λαρισα, δραγασάκης, διευκρίνιση, date, video, popular, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, τασσω καββαδια, αλλαγη ωρας, σισσυ χρηστιδου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, 600 δις, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ηλεια, δραγασάκης, ρεπουση, βουλευτες, εκλογικα τμηματα, φλώρινα, αρτα, δωρα, εδρα, θρακη, ρεθυμνο, ρηγας, σωκρατης, φθιωτιδα, ψυχογιος, αιτωλοακαρνανια, απωλεια, βορεια, βραδυ, γεγονος, γιαννενα, διαστημα, διευκρίνιση, δριτσας, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ευη, ειρηνη, εκστρατεια, ελευθερια, εμειναν, ενιοτε, επτα, ευκλειδης, ζαχαριαδης, ιδιο, ημαθια, υποθεση, θοδωρης, ηθικο, κυβερνηση, λασιθι, λογια, μαΐου, μακεδονια, μαξιμου, ματια, μαρια, νικο, ομαδα, οκτω, ολγα, πιερια, ραλλια χρηστιδου, ραλλια, ρολο, συζητηση, σια, ταση, τασια, τασος, τεως, τραγουδιστρια, ισχυρος, φαμελλος, φορα, χρηστος, date, δημητρης, κομματι, κωστας, μπαλαφας, μπροστα, παυλος, popular, σπυρος, θανασης, θανος
Τυχαία Θέματα