Ο μέχρι τώρα απολογισμός των επιχειρήσεων στη Ράφα

Η πρώτη φάση της επιχείρησης στη Ράφα (αρχές Μαΐου) περιλάμβανε τον έλεγχο των ανατολικών προαστίων της πόλης και της συνοριακής διέλευσης με την Αίγυπτο. Κατά τη δεύτερη φάση (περίπου μιάμιση εβδομάδα αργότερα), η 162η Μεραρχία κατέλαβε τη συνοικία Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (Israeli Defense Forces – IDF) ανέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρου του ζωτικής σημασίας στενού Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας (Philadelphi Corridor), μήκους 14 χιλιομέτρων και πλάτους 100

μέτρων των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη βορειοδυτική συνοικία Τελ Σουλτάν της πόλης.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται επίσης και στον Διάδρομο Νετζαρίμ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους αρκετοί ένοπλοι Παλαιστίνιοι και έχουν κατεδαφισθεί κτίρια, που χρησιμοποιούσαν τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή. Ενώ η 162η Μεραρχία του ισραηλινού στρατού συνεχίζει τη διεξαγωγή των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στη Ράφα για περισσότερες από 40 ημέρες, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, οι IDF ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής:

● Εξουδετερώθηκαν τουλάχιστον το 50% της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Ράφα.

● Έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 550 ένοπλοι Παλαιστίνιοι σε κτίρια και σήραγγες, ενώ ένας άγνωστος αριθμός εγκατέλειψε την περιοχή.

● Από τα τέσσερα τάγματα της Ταξιαρχίας Ράφα της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, τα δύο τάγματα (στη Γιάμπνα και στην Ανατολική Ράφα) θεωρούνται σχεδόν πλήρως εξαρθρωμένα, ενώ η επιχειρησιακή δυνατότητα των άλλων δύο ταγμάτων (στη Σαμπούρα και στην Τελ Σουλτάν) αξιολογείται ως υποβαθμισμένη, εξαιτίας των παρατεταμένων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων.

● Στη συνοριακή περιοχή, εντοπίσθηκαν 25 μεγάλες σήραγγες, μερικές από τις οποίες καταλήγουν στο αιγυπτιακό έδαφος και πιθανότατα είχαν χρησιμοποιηθεί για λαθρεμπόριο από τη Χαμάς, καθώς και περισσότερα από 200 τούνελ, που οδηγούν σε πολλαπλές υπόγειες διαδρομές.

● Κατά μήκος του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, εντόπισαν εκατοντάδες ρουκέτες και βαλλιστικά βλήματα εδάφους-εδάφους, τα οποία στόχευαν το κεντρικό Ισραήλ. 

● Σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων ενόπλων σκοτώθηκε από στρατιώτες της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, στη βορειοδυτική συνοικία Τελ Σουλτάν της Ράφα. Στην ίδια περιοχή καταστράφηκε και αποθήκη όπλων της Χαμάς.

Η 162η Μεραρχία έχασε 22 στρατιώτες εν μέσω των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στη Ράφα, οκτώ από τους οποίους σκοτώθηκαν πριν λίγες μέρες (15 Ιουνίου), μετά από έκρηξη σε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ). Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, η 162η Μεραρχία έχασε 180 στρατιώτες και περίπου 3.800 έχουν τραυματιστεί, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα οι συνολικές απώλειες των IDF ανέρχονται σε 662 στρατιώτες

* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι ταξίαρχος ε.α. της Π.Α., γεωστρατηγικός αναλυτής (geostrategical@yahoo.gr)

Διαβάστε επίσης:

Είναι δυνατή η σύμπλευση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς;

Ποιο μήνυμα ελήφθη;

World War Z: Από την οθόνη στην πραγματικότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ράφα,rafa