Ο Πάπας τραβάει το αυτί της Τουρκίας

ΣΤΗΛΕΣΙστορίες για αγρίους

«Η ανθρωπότητα, τον περασμένο αιώνα, έζησε τρεις ανήκουστες τραγωδίες. Η πρώτη, εκείνη που συνήθως θεωρείται ως πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα, έπληξε τον αρμενικό λαό, πρώτο χριστιανικό έθνος».

Προ των τεράστιων ιστορικών της ευθυνών έφερε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας την Τουρκία, απευθυνόμενος σε πλήθος πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Η προκλητικότατη στάση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί με απειλές και νταηλίκια να συγκαλύψει τις τεράστιες ιστορικές της ευθύνες, καθώς βαρύνεται για τη

γενοκτονία κατά των Αρμενίων, αποτελεί πρωτεύον ζήτημα για την πολιτισμένη ανθρωπότητα και τον τρόπο με τον οποίο φέρνει προ των ευθυνών της τους υπαιτίους πανανθρώπινων εγκλημάτων. Η πεισματική άρνηση της Άγκυρας να κρατά σε εκκρεμότητα ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αποτελεί ιστορικό στίγμα και κόλαφο εναντίον της Τουρκίας και ορθότατα ο Ποντίφικας το έθιξε προκειμένου να αποδοθεί αυτή η τερατώδης θηριωδία της γενοκτονίας των Αρμενίων στην ιστορία και στη δικαίωση.

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε – για να μην το λησμονούμε – ότι η Τουρκία είναι επίσης υπόλογος και για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1914-1923), η οποία θεωρείται ως μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες στον εικοστό αιώνα. Πρόκειται επίσης για ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο εκτοπισμός των γηγενών από τις εστίες τους στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, η εξάντληση από τις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού).

Ξενοφών Α ΜπρουντζάκηςΠάπαςΤουρκίαΑρμενίαΠόντος
Keywords
Τυχαία Θέματα