Οχρίδα: Το «διαμάντι» της Βόρειας Μακεδονίας που εξελίσσεται σε τουριστικό προορισμό (photos/videos)

Ένας τόπος που περιλαμβάνεται στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Οχρίδα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, στην ανατολική ακτή της ομώνυμης λίμνης και εξελίσσεται σε τουριστικό προορισμό.

Εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, αν και άγνωστη στους πολλούς, η Οχρίδα είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο που η Οχρίδα εκτός από μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και χαρακτηρίζεται από

την UNESCO και μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς.

Η περιοχή είναι γεμάτη από πολιτιστικούς θησαυρούς, όπως το Κάστρο του Σαμουήλ, το Αρχαίο Θέατρο, η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το μοναστήρι του Αγίου Ναούμ. Αλλά προσφέρει επίσης την ευκαιρία στον επισκέπτη να χαλαρώσει στις παραλίμνιες αμμουδιές, να ψαρέψει στη λίμνη ή να κάνει βόλτες στα γραφικά γύρω χωριά.

Η Οχρίδα έχει πληθυσμό περίπου 50.000 ανθρώπων και αποκαλείται «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», γιατί λέγεται πως κάποτε είχε 365 εκκλησιές.

Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Λυχνίς, που σημαίνει «η πόλη του φωτός», θεωρείτο «ένα πολύτιμο πετράδι που αντανακλά φως». Κάποιοι μελετητές της ιστορίας θεωρούν ότι η σύγχρονη ονομασία της προέρχεται από την αρχαία ελληνική ονομασία και είναι αποτέλεσμα της εκφοράς της λέξης «λυχνίς» με αλβανικές και σλαβικές επιρροές.

Παρότι σήμερα είναι μια μικρή πόλη, κατά τον Μεσαίωνα υπήρξε πρωτεύουσα της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Οι βυζαντινοί συγγραφείς την ανέφεραν ως Αχρίδα και η αρχαία ελληνική ονομασία Λυχνίς εγκαταλείφθηκε οριστικά το 879.

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν ιλλυρικά φύλλα, αλλά η παράδοση θέλει την ίδρυση της πόλης στην κλασική αρχαιότητα από τον βασιλιά της Θήβας, Κάδμο.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως το Κάστρο του Σαμουήλ, που ανοικοδομήθηκε από τους Μακεδόνες του βασιλιά Φιλίππου ΙΙ σε μια οχυρή θέση όπου προϋπήρχε κάστρο.

Κοντά στην Οχρίδα λειτουργεί σήμερα διεθνές αεροδρόμιο – το αεροδρόμιο του Αποστόλου Παύλου, στην προσπάθεια της γειτονικής χώρας να προσελκύσει στην περιοχή τουρίστες απ’ όλη την Ευρώπη.

Ο οργανισμός τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας προβάλλει ως αξιοθέατα -εκτός από τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία- την εκπληκτική φύση γύρω από τη λίμνη, όπου διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές με πλοιάρια, και περιπατητικές διαδρομές στα χωριά.

Η ίδια η πόλη είναι πολύ γραφική, έχει ένα παζάρι που παραπέμπει σε άλλες εποχές και εκτός από τα ιστορικά μνημεία προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα γευσιγνωσίας στα τοπικά οινοποιεία.

Must για τους επισκέπτες της Οχρίδας είναι ο περίπατος στα δρομάκια της παλιάς πόλης, οι επισκέψεις σε κάποιους από τους ναούς με τα περίφημα ψηφιδωτά (οπωσδήποτε μία στάση στην Αγία Σοφία) και η ανάβαση στο αρχαίο θέατρο, που στα ρωμαϊκά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως αρένα για μονομάχους και σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η πόλη είναι φροντισμένη και γίνονται προσπάθειες να αναδειχτεί σε πόλο έλξης τουριστών, σε μια χώρα που έχει μεγάλη ανάγκη το ξένο συνάλλαγμα.

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Περιστέρι που είχε συλληφθεί (!) για κατασκοπεία, τελικά… αθωώθηκε

Η απίστευτη εικονική πραγματικότητα των ολογραμμάτων «7D» στο Ντουμπάι: H αυτοκρατορία της εικόνας αντεπιτίθεται (Videos)

Χωρίς τέλος η σφαγή στη Γάζα – Στο «στόχαστρο» του Ισραήλ και η Ράφα

Keywords
Τυχαία Θέματα