Όγκος στον εγκέφαλο: Τα συμπτώματα ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται
Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να είναι μη καρκινικός (καλοήθης) ή καρκινικός (κακοήθης). Οι πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου ξεκινούν από τον εγκέφαλο και οι μεταστατικοί εξαπλώνονται στον εγκέφαλο από άλλη περιοχή του σώματος.
Σε αντίθεση με άλλους τύπους όγκων, ο όγκος στον εγκέφαλο έχει πολύ περιορισμένο χώρο ανάπτυξης. Τα οστά του κρανίου συστέλλουν τον όγκο και αυτός με την σειρά του ασκεί πίεση στον εγκέφαλο. Αυτή η αυξημένη πίεση, γνωστή ως αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, στη συνέχεια οδηγεί σε συμπτώματα.
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πού
Το πιο κοινό σύμπτωμα ενός όγκου στον εγκέφαλο είναι οι πονοκέφαλοι. Συμβαίνουν επειδή ο όγκος πιέζει ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία.
Ένας πονοκέφαλος λόγω όγκου στον εγκέφαλο έχει διαφορετική αίσθηση από άλλους τύπους. Οι ασθενείς συνήθως περιγράφουν τους πονοκεφάλους τους ως επίμονο πόνο που είναι διαφορετικός από την ημικρανία. Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος όταν ξυπνάτε το πρωί. Είναι σύνηθες να εμφανίζετε επίσης ναυτία και έμετο.
Ο πονοκέφαλος μπορεί να μοιάζει με παλλόμενο πόνο και συνήθως επιδεινώνεται με δραστηριότητες που αυξάνουν την ενδοκρανιακή πίεση, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα και η άσκηση.
Επιληπτικές κρίσειςΈνα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι οι επιληπτικές κρίσεις. Μια κρίση εμφανίζεται όταν υπάρχει μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις όταν μπλοκάρει ή ασκεί πίεση στις οδούς επικοινωνίας του εγκεφάλου.
Οι κρίσεις ταξινομούνται συνήθως ως γενικευμένες ή εστιακές:
Μια γενικευμένη κρίση μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και προκαλεί απώλεια συνείδησης. Προκαλεί απώλεια ελέγχου και μπορεί να οδηγήσει σε παύσεις στην αναπνοή. Αυτοί οι τύποι κρίσεων διαρκούν συνήθως 2 έως 3 λεπτά.
Μια εστιακή κρίση φαίνεται πιο ήπια. Μπορεί να προκαλέσει σπασμωδικές κινήσεις και προβλήματα ομιλίας. Το άτομο μπορεί εκείνη τη στιγμή να “δει φώτα που αναβοσβήνουν”.
Ναυτία και έμετοςΈνας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο, ειδικά μαζί με πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αυτά τα συμπτώματα μπορεί “να έρχονται και να φεύγουν”.
Κινητικά προβλήματαΟρισμένοι τύποι όγκων αναπτύσσονται σε περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την κίνηση. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη συντονισμού, προβλήματα ισορροπίας, αδυναμία, μυϊκή παράλυση και απώλεια σωματικής αίσθησης. Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ζάλη και δυσκολία στο περπάτημα.
Απώλεια μνήμηςΟι ασθενείς αντιμετωπίζουν συχνά γνωστικές αλλαγές και προβλήματα μνήμης. Όταν ένας όγκος διαταράσσει την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, αυτό οδηγεί σε προβλήματα με την μάθηση και τη διατήρηση νέων πληροφοριών.
Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη (π.χ. τι φάγατε για μεσημεριανό γεύμα ή πού αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας). Είναι λιγότερο συνηθισμένο να προκαλέσει μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης, όπως τα ονόματα των αγαπημένων σας προσώπων.
Ανάλογα με την τοποθεσία, οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσουν τις ακόλουθες λειτουργίες:
Μάθηση και μνήμηΓλώσσα και επικοινωνίαΠροσοχή και συγκέντρωσηΔιανοητικές ικανότητεςΑλλαγές διάθεσηςΟι γρήγορες εναλλαγές διάθεσης και τα καταθλιπτικά επεισόδια μπορεί να είναι κοινά σε άτομα με όγκο στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης λόγω της ψυχολογικής επιβάρυνσης της καθαυτής διάγνωσης.
Υπολογίζεται ότι 1 στα 4 άτομα με όγκο στον εγκέφαλο βιώνει ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Η κατάθλιψη ορίζεται ως τα επίμονα συναισθήματα θλίψης που παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά βιώνουν απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, επίμονη κόπωση και προβλήματα ύπνου.
Αλλαγές στην προσωπικότηταΕκτός από τις αλλαγές στη διάθεση, ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγές στην προσωπικότητα (νευροψυχιατρικές αλλαγές). Αυτές μπορούν να αναγκάσουν τον ασθενή να ενεργεί διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Για παράδειγμα, ένα άτομο που είναι συνήθως ήρεμο μπορεί να θυμώσει και να αναστατωθεί γρήγορα (ευερεθιστότητα).
Όταν ένας όγκος στον εγκέφαλο προκαλεί αλλαγές στην προσωπικότητα, τα συγκεκριμένα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση του όγκου. Οι σοβαρές αλλαγές προσωπικότητας μπορεί να περιλαμβάνουν επιθετικότητα, παραισθήσεις, ακόμη και παρορμητική ή βίαιη συμπεριφορά.
ΚούρασηΗ κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα των καρκινικών όγκων και μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής. Τα άτομα με όγκο στον εγκέφαλο μπορεί να βιώσουν υπερβολική κούραση ή εξάντληση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κόπωσης, όπως:
Σωματική: Έλλειψη ενέργειας, μυϊκή αδυναμία, αργές κινήσειςΣυναισθηματική: Ευερεθιστότητα, αντιδραστικότητα, μειωμένο κίνητροΓνωστική: Δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου, δυσκολία στην ολοκλήρωση απλών εργασιών, προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμηςΑλλαγές ακοής και όρασηςΌταν ένας όγκος στον εγκέφαλο αναπτύσσεται πάνω ή γύρω από το κρανιακό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ακοή και την όραση. Τα προβλήματα όρασης μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, διπλή όραση, μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών, ακόμη και απώλεια όρασης ή τύφλωση. Οι αλλαγές στην ακοή μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια ακοής και κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά.
Όγκος στον εγκέφαλο: Συμπτώματα ανά τοποθεσίαΔιαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του όγκου στον εγκέφαλο, καθώς και από το μέγεθος και τον τύπο του:
Μετωπιαίος λοβός: Αλλαγές προσωπικότητας, επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα ομιλίας, προβλήματα μνήμηςΒρεγματικός λοβός: Αλλαγές στις αισθήσεις και την επεξεργασία, προβλήματα χωρικής επίγνωσηςΚροταφικός λοβός: Επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές συμπεριφοράςΙνιακός λοβός: Απώλεια όρασηςΘάλαμος: Αλλαγές συμπεριφοράς, προβλήματα ομιλίας και γλώσσαςΠαρεγκεφαλίδα: Απώλεια συντονισμού, κινητικά προβλήματα, ανεξέλεγκτες κινήσεις των ματιώνΕγκεφαλικό στέλεχος (νωτιαίος μυελός): Απώλεια όρασης, ανεξέλεγκτες κινήσεις των ματιών, απώλεια συντονισμούΠηγή: health.com/onmed.gr
Διαβάστε επίσης:
Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Ανησυχία από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ – 22 θάνατοι, ανάμεσά τους 10 παιδιά
Περίοδος: Γιατί τα συμπτώματα επιδεινώνονται τον χειμώνα
Γλαύκωμα: Συμβουλές προστασίας από την τύφλωση – 250.000 ασθενείς στην Ελλάδα, οι μισοί είναι αδιάγνωστοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχονται χιόνια στην Αττική: Αυτή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας
- Στρατιωτική θητεία: Έρχονται αλλαγές - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι φαντάροι
- Οι δολοφόνοι που είχαν εμφανιστεί σε τηλεπαιχνίδια
- Κρήτη: «Μάλλον είναι 118 ετών, δεν έπαιρνε φάρμακα» λένε οι γιατροί της υπεραιωνόβιας
- Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι φαντάροι
- Ανδρέας Μικρούτσικος για τη σύντροφό του: «Σκίστηκε για να φέρνει ένα μεροκάματο, έγινε βενζινού, καθαρίστρια στο μετρό»
- Υπόθεση Πισπιρίγκου: σκληρή απάντηση της Ένωσης Εισαγγελέων στον Αλέξη Κούγια
- Αλέξης Παππάς: Πόσα λεφτά έχει βγάλει μέχρι τώρα από το Survivor;
- Η κρυφή ζωή των ανθρώπων με υψηλό αυτοέλεγχο
- Το προϊόν που η Gen Z αρνείται να αγοράσει από το Internet
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- ΗΠΑ: Στην Τουρκία η Νούλαντ μετά την πώληση μαχητικών F-16
- Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ζεσταίνουν τις μηχανές εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων – Τα αιτήματά τους
- Όγκος στον εγκέφαλο: Τα συμπτώματα ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται
- Περιστέρι: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε διαμέρισμα – Εντοπίστηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του
- Καραμίχος: «Οι γυναικοκτονίες, στην Ελλάδα, έχουν γίνει από παιδιά που έχουν μεγαλώσει με μάνα – Όχι από ομόφυλα ζευγάρια»
- Επιστολική ψήφος: Από αρχές Φεβρουαρίου οι αιτήσεις – Πώς θα γίνεται η εγγραφή στην πλατφόρμα
- Εφημερίδες: Τα σημερινά πρωτοσέλιδα
- Διαβήτης τύπου 2: Ο βιοδείκτης που καθορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων
- Δανάη Μπάρκα: Τρολάρει Σταυροπούλου, Καβογιάννη – «Έχετε χάσει παιδιά πολλές φορές»
- Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση πυραύλων κρουζ προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Όγκος στον εγκέφαλο: Τα συμπτώματα ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται
- Οπαδική βία: Τη Δευτέρα το χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα στα γήπεδα – «Κανένας δεν θα μπαίνει χωρίς κινητό»
- Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ζεσταίνουν τις μηχανές εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων – Τα αιτήματά τους
- Καιρός: Χιονίζει στην Πάρνηθα – Διακοπή κυκλοφορίας
- Μεσολόγγι: Ο κρεοπώλης στον ύπνο του έλεγε «θα σε θάψω χωρίς παπά» – Τι λέει στην κατάθεσή του 30χρονος
- Διαβήτης τύπου 2: Ο βιοδείκτης που καθορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων
- Δανάη Μπάρκα: Τρολάρει Σταυροπούλου, Καβογιάννη – «Έχετε χάσει παιδιά πολλές φορές»
- Επιστολική ψήφος: Από αρχές Φεβρουαρίου οι αιτήσεις – Πώς θα γίνεται η εγγραφή στην πλατφόρμα
- Καραμίχος: «Οι γυναικοκτονίες, στην Ελλάδα, έχουν γίνει από παιδιά που έχουν μεγαλώσει με μάνα – Όχι από ομόφυλα ζευγάρια»
- Αύξηση κατώτατου μισθού: Αρχίζουν άμεσα οι διαβουλεύσεις – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χανιά: Τον έβαλε να προσέχει τα πρόβατα και αυτός τα … έκλεψε!
- Έκλεισε η λεωφόρος Πάρνηθας
- Διακοπή κυκλοφορίας στην Πάρνηθα λόγω χιονιά – Έκλεισε ο δρόμος από το ύψος του τελεφερίκ
- Αύριο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Κασσελάκης -Στο επίκεντρο τα εξοπλιστικά προγράμματα της επιστολής Μπλίνκεν
- Check Engine τι σημαίνει: Τι βλάβη υπάρχει στο αυτοκίνητο όταν σου ανάψει
- Οι δολοφόνοι που είχαν εμφανιστεί σε τηλεπαιχνίδια
- Τα… ξαναζεσταμένα μέτρα ανακοινώνει ο Βρούτσης – Πότε ανοίγουν τα γήπεδα