Οι αιτίες για την κρίση εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ – Τέσσερις επιφανείς Άγγλοι δημοσιογράφοι συζητούν (photos)

Πολλαπλές «ηλεκτρικές εκκενώσεις» έχουν προκαλέσει τα ευρήματα της νέας, ετήσιας, έκθεσης του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης στο παγκόσμιο «μιντιακό χωριό» που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις πριν από 48 ώρες.

Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης, στήθηκε «στρογγυλό τραπέζι» με αφορμή την «Digital News Report 2022» με εκπροσώπους επιφανείς προσωπικότητες των αγγλικών ΜΜΕ,

έντυπων και ψηφιακών.

Στο επίκεντρο η χαμένη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης για τα ΜΜΕ και η ανάκτηση της.

Τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 46 χώρες παγκοσμίως, σε σύνολο ν 93.432 ατόμων/χρηστών του ίντερνετ (αντικατοπτρίζει δείγμα 2.000 ατόμων αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού κάθε χώρας) τουλάχιστον θορύβησαν Μέσα και επαγγελματίες της δημοσιογραφίας.

Η έρευνα για το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Άγγλοι (46%) δεν θέλουν- για την ακρίβεια αποφεύγουν- να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ ενώ μόλις τρείς στους δέκα (34%) δείχνει να εμπιστεύεται τους οργανισμούς ενημέρωσης.

Το ποσοστό εμπιστοσύνης στην Αγγλία μέσα σε επτά χρόνια σημείωσε δραματική μείωση καθώς το 2015 η έκθεση που είχε πραγματοποιήσει ο ερευνητικός επιστημονικός οργανισμός είχε δείξει ότι οι Άγγλοι σε ποσοστό 51% εμπιστεύονταν τα ΜΜΕ της χώρας τους.

Η κρίση εμπιστοσύνης δεν είναι νέα. Ανησυχητική είναι η επιδείνωση της. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με πλήρη συνείδηση και αυτογνωσία των ομιλητών που συμμετείχαν στο πάνελ.

Λιγότερη αλαζονεία, περισσότερη διαφάνεια και περιεχόμενο για τη γενιά χρηστών του ίντερνετ που είναι εξοικειωμένοι με το ψηφιακό περιβάλλον και τα εργαλεία των Νέων Μέσων ήταν οι άξονες ανάκτησης εμπιστοσύνης στους οποίους συνέκλιναν οι απόψεις.

Την συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Reuters, Ράσμους Κλάις Νίλσεν και στο «στρογγυλό τραπέζι» συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Κρίσναν Γκούρου Μέρθι, κεντρικός παρουσιαστής του Channel 4, Ρος Άτκινς, παρουσιαστής δελτίων του BBC και της εξειδικευμένης εκπομπής «Outside Source» η οποία αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρουσιάσει τα θέματα της και Άλισον Φίλιπς αρχισυντάκτρια της «Daily Mirror».

Ειδήσεις για ελίτ πολύ λίγων

Ο καθηγητής Νίλσεν έκρουσε κώδωνα κινδύνου λέγοντας ότι καθώς το έλλειμα εμπιστοσύνης του κόσμου εξελίσσεται θα δούμε τις ειδήσεις να τις παρακολουθεί ένα ελίτ ελάχιστων, διαρκώς συρρικνούμενη. Κι έδωσε με παραστατικό τρόπο την κατάσταση.

«Υπάρχουν πολλά εμπορικώς επιτυχημένα ΜΜΕ που τα καταφέρνουν καλά απευθυνόμενα σε ένα κοινό που είναι, για να το πώ χοντρικά, σαν κι εμένα. Δηλαδή εύπορα, με υψηλή μόρφωση κατάρτιση, προνομιούχα σε πολλές χώρες, αποτελείται κατά βάση από λευκούς, άνδρες μεσήλικες ή και μεγαλύτερους. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν και αυξάνονται όσον αφορά την σχέση που έχει η δημοσιογραφία με μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας».

Ο Ράσμους Κλάις Νίλσεν

Από τους καθοριστικούς λόγους που αναφέρθηκαν εξαιτίας των οποίων οι άνθρωποι αποφεύγουν τις ειδήσεις -έτσι όπως παρουσιάζονται- είναι ο αντίκτυπος που έχει στην ψυχική υγεία τους, η κόπωση από την υπερβολική κάλυψη της πανδημίας και της πολιτικής και ανησυχία που πηγάζει από την επίγνωση ότι είναι ανίσχυροι για να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα που παρουσιάζονται (και είναι στις ειδήσεις).

«Μας απασχολεί το ζήτημα και το εξετάζουμε από διαφορετικούς τρόπους. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να εξηγούμε με σαφήνεια τί πραγματικά συμβαίνει. Διότι όταν γίνεται κάτι κατανοητό, είναι  λιγότερο μπερδεμένο στο μυαλό και λιγότερο καταθλιπτικό», σημείωσε η αρχισυντάκτρια της Daily Mirror», Άλισον Φίλιπς.

Η Άλισον Φίλιπς

Η έρευνα του Reuters έδειξε ότι η «Daily Mirror» μαζί με τις «Daily Mail» και «The Sun», είναι οι τρεις που εμπιστεύονται ελάχιστα για την ενημέρωση τους οι Άγγλοι, ενώ τα BBC, ITV και Channel 4 είναι οι οργανισμοί ενημέρωσης που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας εμπιστοσύνης.

Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο

Η δουλειά στο BBC γίνεται ως εξής: «Δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Ούτε ότι θα κάτσει κάποιος να μας δει, ούτε ότι θα μας εμπιστευτεί. Οπότε σε κάθε τί που παρουσιάζω παραθέτω στοιχεία», είπε ο Ρος Άτκινς του BBC.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω πως χρειάζεται πρώτα από όλα να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Παρακολουθώ συχνά επαγγελματικές διοργανώσεις στις οποίες κοινή διαπίστωση των δημοσιογράφων είναι ότι δεν χαίρουμε εκτίμησης. Το πόσο σημαντική είναι η αξία μας μπορεί να είναι προφανής για εμάς, όμως δεν το έχουν αντιληφθεί οι άλλοι. Επομένως, θεωρώ ότι σε αυτό πρέπει να δώσουμε σημασία, ότι δηλαδή πολλοί δεν βλέπουν αξία σε αυτό που κάνουμε».

Ο Ρος Άτκινς

Αναφερόμενος στην στροφή του κόσμου στα social media, ο Άτκινς εξήγησε ότι αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως είναι εκεί για την ενημέρωση τους όμως «η δημοσιογραφία πρέπει να λειτουργεί και σε αυτά τα περιβάλλοντα, να προσαρμόζεται σε αυτά».

«Το γεγονός ότι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί που διέπονται από κανόνες αμεροληψίας, κυριαρχούν στις πρώτες προτιμήσεις του κοινού, όσον αφορά την εμπιστοσύνη στη δημοσιογραφία, δείχνει ότι οι ειδήσεις χωρίς άποψη εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς», τόνισε ο κεντρικός παρουσιαστής του Channel 4, Γκούρου Μέρθι και συνέχισε την «αποκωδικοποίηση».

«Το μήνυμα είναι σαφές. Ο κόσμος δεν θέλει να του επιβάλουν απόψεις. Και είναι μύθος ότι η δημοσιογραφική άποψη είναι το μέλλον των ειδήσεων. Κοιτάξτε τα ευρήματα της έρευνα για την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Οι δείκτες είναι σταθεροί από το 2015 κι έπειτα, διότι η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ έχει πέσει στα τάρταρα επειδή το μόνον που εισπράττει ο κόσμος εκεί είναι ειδήσεις με επιβολή και με άποψη».

Ο Γκούρου Μέρθι

Διαβάστε επίσης:

Η Γη της Ελιάς: Χαμός ανάμεσα σε Μυρτάλη και Άννα

Θετική στον κορωνοϊό η Δανάη Μπάρκα – «Κοριτσάρα μου, σε φάγανε…» (video)

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ενοχλημένη με τον Φραγκολιά για τη Λατινοπούλου – «Μου κάνει εντύπωση που εσύ έχεις αυτή την άποψη» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα