Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση η νέα τάση της παγκόσμιας εκπαίδευσης

Η Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση αποτελεί τη νέα και πιο διαδεδομένη τάση στους κόλπους της παγκόσμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες να εκπληρώσουν τις διαφοροποιημένες, εξατομικευμένες και συχνά ιδιαίτερες τους ανάγκες για εκπαίδευση και ανάπτυξη. Για αυτό και χαρακτηρίζεται πλέον ως η εκπαιδευτική οδός του μέλλοντος.

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τις πανεπιστημιακές σπουδές στο πεδίο των Ελληνικών Σπουδών υπήρξε η προσφορά

του Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ελληνικές Σπουδές από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Ο Επίκουρος Καθηγητής  Ελληνικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Χριστοδούλου μιλά για το πρόγραμμα, τα γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνει καθώς και το1ο  θερινό Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών.

Τι είναι οι Ελληνικές Σπουδές και ποια γνωστικά αντικείμενα περιλαμβάνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα;

Το Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Ελληνικές Σπουδές, δίνει στους/στις φοιτητές/τριες τη δυνατότητα ειδίκευσης στα επιστημονικά πεδία της Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Τέχνης, Εκπαίδευσης και Πολιτιστικής Διαχείρισης. Στόχος είναι να αποκτήσουν επιστημονική γνώση του ελληνικού παρελθόντος και παρόντος, να κατανοήσουν τις συνέχειες και τις ασυνέχειες του, τις σημαντικές και λιγότερο σημαντικές στιγμές του και να αναλογιστούν την πολύπλοκη και πολύτιμη σημασία που έχει για τον σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται για μια καινοτόμο εκπαιδευτική πρωτοβουλία, με βασικό όραμα να προσφέρει την προοπτική μεταπτυχιακών σπουδών σε κάθε κάτοχο πανεπιστημιακού τίτλου σε συναφή γνωστικό αντικείμενο με τις Ελληνικές Σπουδές. Βεβαίως είναι ανοικτό και σε όσους και όσες επιθυμούν να εντρυφήσουν στα επιστημονικά πεδία που καλύπτει το πρόγραμμά μας.

Τι είναι το Θερινό Πανεπιστήμιο και ποιος είναι ο στόχος του;      

Ήδη από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του Προγράμματος,  θεωρήθηκε καίριας σημασίας η παρέμβασή του στο δημόσιο λόγο και χώρο με τη διοργάνωση ημερίδων, δημόσιων διαδικτυακών διαλέξεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων αλλά και με τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας με συναφή προγράμματα και διεθνή ερευνητικά κέντρα. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στις Δημόσιες Διαδικτυακές Διαλέξεις ΙΣΤΟΡΙΑ, οι οποίες θεσπίστηκαν το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο λήφθηκε και η απόφαση ίδρυσης Ερευνητικής Μονάδας με προγραμματικό στόχο να καταστεί πρότυπο ερευνητικό κέντρο στις Ελληνικές Σπουδές. Το 1ο Θερινό Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών, εντάσσεται σε αυτές τις δράσεις και είναι μια εκδήλωση σύντομης διάρκειας ανοικτή στο ευρύτερο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Ιουνίου, στην Πανεπιστημιούπολη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου,  με τη συμμετοχή των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του προγράμματος.

Στόχος είναι η δημόσια παρουσίαση και δημιουργική συζήτηση πρωτότυπων επιστημονικών θεμάτων, με τρόπο που να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες  να εξοικειωθούν με τη θεματική του Προγράμματός μας και να διευρύνουν τους ερευνητικούς και γνωστικούς τους ορίζοντες οποιοδήποτε και αν είναι το γνωστικό και επιστημονικό τους υπόβαθρο.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία στην Πανεπιστημιούπολη αλλά και με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. Είναι θεωρούμε μια εξαιρετική ευκαιρία συμμετοχής σε μια εκδήλωση που αναδεικνύει τον προγραμματικό στόχο αυτού του μεταπτυχιακού, το οποίο είναι ανοικτό σε όσες και όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε μια δυναμική ομάδα, η οποία θέτει ως πρόταγμα τη διάσπαση της κλειστής ατομικότητας, και την αναζήτηση της συλλογικής σοφίας που γεννά η αδιαπραγμάτευτα κοινωνιοκεντρική εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναλυτικό Πρόγραμμα και δήλωση συμμετοχής:

https://soscieath.euc.ac.cy/index.php/therino-panepistimio/

Keywords
Τυχαία Θέματα