Οι ανατιμήσεις αδειάζουν τις (άδειες) τσέπες των νοικοκυριών

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζουν οι λογαριασμοί ρεύματος καυσίμων αλλά και οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής.

Καθημερινά οι Έλληνες πολίτες βλέπουν να ανεβαίνει μήνα με το μήνα ο πληθωρισμός συμπαρασύροντας την πλειονότητα των τιμών προϊόντων και αγαθών…  Το αποτέλεσμα είναι η τσέπη τους να αδειάζει αφού για τα ίδια προϊόντα σε σχέση με πέρυσι, το χέρι πρέπει να μπει βαθύτερα στην (άδεια) τσέπη…

Ήδη το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε τον Δεκέμβριο περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου

μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Είναι γεγονός άλλωστε ότι οι τιμές των αγαθών παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση. Η μεγαλύτερη καταγράφηκε στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 αυξήθηκε κατά 135,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης -μεταξύ άλλων- ο ηλεκτρισμός (+45%), το πετρέλαιο θέρμανσης (+34,1%), τα καύσιμα και λιπαντικά (+21,7, οι αεροπορικές μεταφορές (+19,6.

Την ίδια ώρα στον … «Θεό» έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν όλο και λιγότερα προϊόντα.

Ενδεικτικό είναι ότι έως 20% έφθασαν οι ανατιμήσεις στα προϊόντα ζύμης … ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα οι ανατιμήσεις ξεκινούν από το 5%, καθώς το κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί περίπου κατά 10% για το πρόβειο γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα και κατά 15% για το γιαούρτι, ενώ η τιμή της φέτας δεν αποκλείεται να εκτοξευτεί μέχρι και κατά 25%.

Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξεύσει και τις τιμές χονδρικής στα φρούτα και τα λαχανικά και είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγγούρια έχουν ανατιμηθεί κατά 120% (από 0,70 ευρώ το κιλό πέρυσι, στα 1,60 ευρώ φέτος), όπως και τα μπρόκολα, τα οποία από 60 λεπτά το κιλό πέρυσι, πωλούνται φέτος 1,30 ευρώ.

Και σαν μην φθάνει αυτό οι τάσεις δείχνουν ότι οι τιμές προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο, καθώς το κόστος ενός παραγωγού έχει φτάσει στα ύψη. Θυμίζουμε ότι μόνο το Νοέμβριο του 2021, το κόστος παραγωγής για τα νωπά προϊόντα αυξήθηκε κατά 17,7% και οι τιμές του παραγωγού κατά 16,1%.

Διαβάστε επίσης:

Καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα – Διψήφια «βουτιά» για bitcoin και ether

Αττική Οδός: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την 25ετή παραχώρηση

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση για επικουρική σύνταξη – Δείτε τη διαδικασία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι ανατιμήσεις αδειάζουν τις (άδειες) τσέπες των νοικοκυριών,