Οι δομικές αλλαγές που προαναγγέλλει ο Κασσελάκης και η ανταλλαγή μηνυμάτων με τον «παραδοσιακό» ΣΥΡΙΖΑ

Σε τεντωμένο σκοινί «πατάει» το προεκλογικό μορατόριουμ στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη, μέσα από καθημερινές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, να στέλνει μηνύματα για τις αλλαγές που θα κάνει στο κόμμα ως το φθινόπωρο, περιγράφοντας ουσιαστικά ένα νέο κόμμα, και με τα στελέχη της παλιάς προεδρικής φρουράς να δυσφορούν στο παρασκήνιο.

Κάποιοι καταθέτουν σε ελεγχόμενα

πλαίσια τις αντιδράσεις τους και δημόσια, άλλοι στέλνουν μηνύματα μέσω της ανάδειξης της συζήτησης για την ανασύνθεση της Αριστεράς, το βέβαιο πάντως είναι ότι μετρούν τις μέρες ως την 9η Ιουνίου, προκειμένου να εκφράσουν τις διαφωνίες του και ανάλογα με το αποτέλεσμα να κρίνουν πώς θα κινηθούν.

Αν και ο Στ. Κασσελάκης, υποστηρίζει όταν τον ρωτούν πως δεν πρόκειται να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ στο προσεχές Καταστατικό συνέδριο, εν τούτοις, αναφέρεται σε μια σειρά από αλλαγές που σχεδιάζει για τον «εκσυγχρονισμό» του κόμματος και το μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά και την ανάδειξη νέων στελεχών με κριτήριο «την αξία και την προσφορά» τους. Σε αυτή την διαδικασία, διαμηνύει διαρκώς, ότι δεν θα παίξει ρόλο η «κομματική επετηρίδα», αντιθέτως αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μπει τελείως στο περιθώριο. Παράλληλα επενδύει στην «ψηφιοποίηση» (όπου πιθανότατα η κομματική ζωή και δραστηριότητα θα κινείται σε μεγάλο βαθμό μέσω του i-syriza) και την «αμεσοδημοκρατία».

Την ίδια ώρα «καίει» τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση τη συζήτηση για τις συνεργασίες στο πλαίσιο των αναζητήσεων για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς προκειμένου να αποκτήσει αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα:

-Διαμηνύει ότι το προοδευτικό κέντρο θα το εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την δική του ηγεσία

-Απορρίπτει κάθε συνεννόηση κορυφής, ιδίως με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη με τον οποίο ανταλλάσσει αιχμές και ειρωνείες και επιβεβαιώνοντας και ρητορικά ότι υπάρχει κακή χημεία μεταξύ τους

-Ταυτόχρονα προαναγγέλλει προσκλητήριο σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές και γενικότερα σε στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ

-Αναδεικνύει προτιμήσεις συνεργασιών, που ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα απέρριπτε (δημόσια καταγράφηκε η αντίδραση του Κώστα Ζαχαριάδη), όπως με την Πλεύση Ελευθερίας και την Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και το ΜέΡΑ25, εισπράττοντας πάντως την άρνηση αυτών των χώρων και σχόλια όπως ότι είναι «πολιτικός τουρίστας» (Κωνσταντοπούλου).

Την ίδια στιγμή προβαίνει σε αρνητικές αναφορές για το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, προξενώντας ενόχληση σε στελέχη εκείνης της περιόδου και της τότε προεδρικής φρουράς. Πέρα από τις αναφορές ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 είναι παρελθόν» τις προηγούμενες μέρες αίσθηση και ερωτηματικά προκάλεσε η δήλωσή του πως εφόσον γίνει πρωθυπουργός θα προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο για τις σπατάλες στο κράτος, και πέραν της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς όπως είπε δεν έχει «κολλήματα» κομματικά. Με άλλα λόγια, αναφέρθηκε σε διαχειριστικό έλεγχο και στην περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα. Αυτά ειπώθηκαν την Τετάρτη στην συνέντευξή του προς το Action 24, όπου σημειωτέον έκανε και μία αναφορά στο «μαξιλάρι» λέγοντας ότι είναι γνωστή η άποψή του γι’ αυτό και πως πιστεύει ότι 2 – 3 δις θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του κόσμου.

Βέβαια μία μέρα μετά, μετρίασε τις εντυπώσεις περί διαχειριστικού ελέγχου, λέγοντας σε άλλο κανάλι (One) και στην συνέντευξη προς τον Τάκη Χατζή πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά την τεράστια σπατάλη ύψους 2,5 δις της κυβέρνησης στα ψηφιακά έργα για να συμπληρώσει χωρίς να ερωτηθεί πως «δεν ερεύνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τέτοια σπατάλη επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα».

Η επιστολή Καρκούλια, το εσωτερικό «βράσιμο» και η στάση αναμονής

Κι ενώ την Πέμπτη η Κουμουνδούρου κήρυξε «πανστρατιά» πάνω στην τελική ευθεία, δημοσιοποιώντας τις θέσεις μάχης στις οποίες έχει διατάξει ο Κασσελάκης μια σειρά στελεχών, ως επί το πλείστον κοινοβουλευτικών, χθες με επιστολή της στη Ράνια Σβίγκου η Ζωή Καρκούλια, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Χρήστο Σπίρτζη, ζητά να συγκληθεί άμεσα το όργανο, με κατηγορίες κατά Κασσελάκη για «μετάλλαξη» του κόμματος και «παροπλισμό στελεχών».

Πάντως δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, εκτιμάται ότι είναι μάλλον απίθανο να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία, πολλώ δε μάλλον που μια τέτοια επιλογή ενέχει τον κίνδυνο για τον πρόεδρο να εκτεθεί σε έντονη κριτική για όσα λέει το τελευταίο διάστημα.

Ως εκ τούτου η παραπάνω επιστολή εκλαμβάνεται κυρίως ως ένας τρόπος για να υπογραμμιστεί η κατάσταση αλλά και οι ευθύνες.

«Σε όλη αυτή την περίοδο παρακολουθούμε, ως μη έχοντες συμμετοχή στην πολιτική ζωή και στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με ευθύνη όχι δική μας, τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μεταλλάσσεται σε ένα άλλο κόμμα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αριστερά, ούτε καν τη σοσιαλδημοκρατία και το κέντρο και το χειρότερο, ούτε με τον ίδιο του τον εαυτό» αναφέρει η κ. Καρκούλια.

Και προσθέτει: «Όλο αυτό το διάστημα παρατηρείται μια τάση από τον Πρόεδρο να αναδιατυπώνει και να αλλάζει ψηφισμένες θέσεις του κόμματος, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διεργασία ή σύγκλιση των οργάνων.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει τον χαρακτηρισμό του ΝΑΤΟ ως «ιερή αμυντική συμμαχία», τη χρήση του συνθήματος «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», τις θέσεις που εκφράζει για την αγορά και τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα που προσομοιάζουν με αυτές του Μητσοτάκη.

Τα παραπάνω, φαίνεται να απηχούν το κλίμα και άλλων στελεχών ως προς την ουσία των όσων θίγονται αν και πολλοί προτιμούν να περιμένουν πλέον να περάσουν οι δύο εβδομάδες που απομένουν. Κι αυτό διότι θεωρούν μεν μεν ότι τα ζητήματα σωρεύονται και διευρύνεται συνεχώς η λίστα των αντιρρήσεων ιδεολογικών και πολιτικών, με βάση την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, σε όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά δεν έχει νόημα να τεθούν τώρα, στην τελική ευθεία, δίνοντας πάτημα για κατηγορίες περί υπονόμευσης μετεκλογικά.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί της τελευταίες μέρες προς την κάλπη ισορροπώντας μεταξύ «πανστρατιάς» και εσωτερικού βρασίματος….

Keywords
Τυχαία Θέματα