Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας και πώς θα την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

 

Η παχυσαρκία είναι η νόσος του 21ου αιώνα δηλώνουν οι επιστήμονες διεθνώς, θέλοντας να καταδείξουν την εξάπλωσή της και τις δραματικές της επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν ως παχύσαρκοι.

Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για «επιδημία παχυσαρκίας», θέλοντας να επισημάνουν τα ποσοστά των παχύσαρκων ανά τον κόσμο που αυξάνονται διαρκώς με ραγδαίους ρυθμούς. Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα έχει αποφανθεί πως η παχυσαρκία είναι μία νόσος που πρέπει να αντιμετωπίζεται και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί δραστικά, τόσο με την αλλαγή του τρόπου

διατροφής και άσκησης, όσο και με ιατρικές μεθόδους, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Οι αιτίες εμφάνισης της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας διάφορων συνθηκών, όμως οι βασικές αιτίες που την προκαλούν είναι πέντε:

- Διατροφικέςσυνήθειες: Ο τρόπος που επιλέγουμε να τραφούμε και η διατροφή που ακολουθούμε έχει τον κύριο λόγο για το αν θα είμαστε παχύσαρκοι ή όχι. Το «πρόχειρο» φαγητό, οι απρόσεκτες επιλογές, η απουσία μέτρου, μπορεί να είναι καθοριστικοί παράγοντες.

- Γενετικοίπαράγοντες: Δυστυχώς η κληρονομικότητα και τα γονίδιά μας παίζουν σπουδαίο ρόλο στο αν θα γίνουμε κι εμείς παχύσαρκοι.

- Στρες/στέρηση ύπνου: Το άγχος μας και η έλλειψη ύπνου, το να μην κοιμόμαστε όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας, επηρεάζουν σαφώς τη λειτουργία του και συντελούν στην εμφάνιση παχυσαρκίας.

- Φάρμακα: Τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε είναι δυνατόν να επηρεάζει τον μεταβολισμό του οργανισμού και να είμαστε παχύσαρκοι.

- Έλλειψη άσκησης: Ένας άνθρωπος που δεν ασκείται στην καθημερινότητά του και διάγει καθιστική ζωή, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει παχυσαρκία, ακόμα και εάν τρέφεται υγιεινά.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο σήμερα πως η παχυσαρκία έχει οδυνηρές, ακόμα και ολέθριες επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, κατάθλιψη, αποφρακτική άπνοια ύπνου, πολυκυστικές ωοθήκες, οσφυαλγίες, ακόμα και η εμφάνιση καρκίνου μπορεί να σχετίζεται με την παχυσαρκία, ενώ είναι γνωστό πως και ο Διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία: Περίπου το 65-80%των νέωνπεριστατικώνστην Ευρώπηοφείλονταιστο υπερβολικόβάρος και τηνπαχυσαρκία. Συνολικά, βάσει των επίσημων στοιχείων των αρχών, το 10-13%των θανάτων στην Ευρώπη κάθε χρόνο οφείλονταιστην παχυσαρκία καιτις συννοσηρότητές της.

Είναι σαφές πως η προσεκτική διατροφή και η άσκηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των παρεμβάσεων για την απώλεια βάρους. Οι ειδικοί εκτιμούν πως έχει καλύτερα και εις βάθος αποτελέσματα η παρακολούθηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος επί αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους που θα ακολουθείται από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα διατήρησης της απώλειας αυτής.

Η παχυσαρκία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή, η οποία συνιστάται ιδίως στις περιπτώσεις που ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μεγαλύτερος από 30kg/m2 και ταυτόχρονα, συνυπάρχει τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας, που μπορεί να είναι ασθένειες όπως η υπέρταση, η αποφρακτική άπνοια ύπνου ή ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και την κατάλληλη άσκηση, ώστε τα αποτελέσματα να είναι αποδοτικότερα και ακόμα πιο εμφανή.

Ακόμα μία επιλογή για τους παχύσαρκους που θέλουν να προχωρήσουν σε σημαντική απώλεια βάρους, είναι η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, όπως ονομάζονται αυτού του είδους οι ιατρικές πράξεις. Και στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να ακολουθείται στη συνέχεια προσεκτική διατροφή και συστηματική άσκηση, ενώ και πάλι είναι πιθανό να βοηθήσει η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: onmed.gr

ΠαχυσαρκίαΥγείαδιατροφήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα