Οι κρίσιμες 48 ώρες για την τελική συμφωνία- Κυβερνητική αγωνία για το χρέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέτρα ύψους 8 δις που απέστειλε τα ξημερώματα Δευτέρας η κυβέρνηση στους θεσμούς φαίνεται να ξεκλειδώνουν κατά πάσα πιθανότητα συμφωνία εντός της εβδομάδας αν και τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πλήρως στο έκτακτο Eurogroup το απόγευμα της Τετάρτης πριν την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής.

Παρά το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση προσήλθε με προτάσεις, και μάλιστα με υψηλό πολιτικό κόστος για την ίδια, η πλευρά των δανειστών τις αξιολόγησε καταρχήν ως καλή βάση συζήτησης η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο

48ωρο, δε φαίνεται να οδηγεί σε μια μεσομακροπρόθεσμη συμφωνία που θα αντιμετωπίζει μια κι έξω το θέμα της χρηματοδότησης, του αναπτυξιακού πακέτου και βέβαια του χρέους.

Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής οι Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ κατέστησαν σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συζήτηση για το χρέος. «Δεν είναι ώρα να εξετάσουμε το χρέος» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αφενός ανέφερε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αφετέρου αποκάλεσε το θέμα του χρέους και της χρηματοδότησης «λεπτομέρειες» στις οποίες, όπως είπε, δε μπήκε η συζήτηση κατά τη Σύνοδο. Η ίδια έδειξε βιασύνη για το κλείσιμο της συμφωνίας ώστε στο χρόνο που απομένει αυτή να περάσει πρώτα το εγχώριο κρας τεστ, δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο και μετά από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλιο των οποίων οι κανόνες προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι ο Ολάντ έδειξε να κρατά λιγότερες επιφυλάξεις, λέγοντας ότι η Γαλλία υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση (της ελληνικής πρότασης) που οδηγεί σε συμφωνία η οποία θα είναι "συνολική και βιώσιμη".

Όσον αφορά το σενάριο της παράτασης, η ίδια είπε ότι δεν συζητήθηκε στην Σύνοδο, όμως υπήρξαν πληροφορίες, από κοινοτικές πηγές, τις οποίες μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε επί της αρχής την επέκταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του αφού, υποστήριξε την ελληνική πρόταση λέγοντας ότι είναι βιώσιμη κι έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα – «προστατεύουμε, συντάξεις, μισθούς, προστατεύουμε τη μέση ελληνική οικογένεια» είπε για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση «προτείνει να επωμιστούν τα βάρη αυτοί που μπορούν να τα επωμιστούν» - επέμεινε στο θέμα του χρέους και της χρηματοδότησης. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί αποσπασματική, αλλά συνολική και βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και η οποία (λύση) θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία και δίνει την ικανότητα στη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της» σημείωσε κλείνοντας με την γνωστή … μπάλα που κατά τον πρωθυπουργό είναι τώρα στο γήπεδο των δανειστών.

Από εδώ και πέρα ξεκινούν τα ερωτήματα, όπως το αν θα σταθεί δυνατό η κυβέρνηση να αποσπάσει μια αναφορά για το χρέος κι εν πάση περιπτώσει τι στάση θα κρατήσει αν το επόμενο πυκνό 48ωρο αποβεί άκαρπο όσον αφορά τις σχετικές επιδιώξεις της με τους δανειστές ουσιαστικά να ωθούν στο «σπαστό» μοντέλο της εκταμίευσης χρηματοδότησης ύστερα από υλοποίηση μέτρων και για το χρέος …βλέπουμε.

Μεγάλο το ερωτηματικό και για το αν η διαφαινόμενη συμφωνία, με τα μέτρα 8 δις να απλώνονται σε διάστημα λιγότερο από διετία (ουσιαστικά 18 μήνες) περνάει από το κόμμα και κυρίως την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη τα όργανα άρχισαν και μάλιστα από τους πασοκογενείς Μητρόπουλο και Μιχελογιαννάκη. Ο δεύτερος περιέγραψε τα μέτρα με τα μελανότερα χρώματα, ως «ταφόπλακα» για τη χώρα και» μνημόνιο χειρότερα απ’ τα πρώτα» ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλή χαρακτήρισε τα μέτρα «ακραία και αντικοινωνικά» κι υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να ψηφιστούν». Το μήνυμά του έστειλε και ο βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ο οποίος σχολίασε στο τουίτερ: «Το There Is No Alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς».

Μένει επίσης να φανεί αν τα μέτρα της κυβέρνησης, όπου η μερίδα του λέοντος για τα έσοδα πέφτει στον ΦΠΑ (απόδοση 680 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,36 δις ευρώ για το 2016)θα εκληφθούν από τους θεσμούς βέβαιης απόδοσης ή θα προβάλλουν επιπρόσθετες απαιτήσεις .

Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα