Οι «μαύρες τρύπες» της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία και ο σχεδιασμός για να κλείσουν

Σε τρεις κομβικούς τομείς αναμένεται να δώσει βαρύτητα η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας μέσω του ανασχηματισμού ότι εκεί υπήρχε πρόβλημα.

Η ακρίβεια που πλήγωσε την κοινωνία και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η αλλοπρόσαλλη πολιτική στον αγροτικό τομέα, καθώς και οι αστοχίες στη φορολόγηση, πλήγωσαν την εικόνα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αλλάξει αυτήν την εικόνα μέσα από τον ανασχηματισμό.

Εκείνο που φαίνεται να ενόχλησε περισσότερο δεν είναι το αποτέλεσμα όσο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, στον αγροτικό τομέα, τα

προβλήματα είχαν επισημανθεί εξ αρχής, αλλά ο αρμόδιος υπουργός έδειχνε ότι είναι εκτός κλίματος και αγνοούσε βασικά πράγματα. Στον τομέα της ακρίβειας, η αντιμετώπισή της στηρίχθηκε σε νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες φαινόταν ότι ήταν ανεπαρκείς και δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα.

Ενώ στη φορολογία το μεγάλο πρόβλημα είναι περισσότερο δομικό παρά ουσίας. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, το «τσουβάλιασμα» αν μη τι άλλο προκαλεί αγανάκτηση.

Οι αλλαγές που θέλει να επιχειρήσει η κυβέρνηση

Τι θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αλλάξει Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς είναι οι εξής:

1. Ακρίβεια: Να δοθεί με σαφήνεια να καταλάβουν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση δεν λέει μόνο λόγια, αλλά προχωρεί σε έργα. Επίσης, να σταλεί ένα μήνυμα προς τις επιχειρήσεις και ειδικά τις πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Αυτό να καταστεί σαφές, ότι στην αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Όπως εξηγούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της η Πολιτεία και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «είναι πολύ περισσότερα από αυτά που κάποιοι νομίζουν».

2. Αγρότες: Ίσως η πολιτική στον αγροτικό τομέα κόστισε στην κυβέρνηση περισσότερο και από την ακρίβεια, διότι για τον πληθωρισμό υπάρχει και η δικαιολογία του εξωτερικού παράγοντα, που σε ένα βαθμό είναι αληθής. Οι αγρότες είδαν ένα υπουργείο απών στις διεργασίες που επέφεραν οι αλλαγές στην ΚΑΠ. Είδαν ένα ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και το αρμόδιο υπουργείο απλά να παρακολουθεί, γενικά μία πολιτική που ήταν εκτός κλίματος και πραγματικότητας. Το 2023 ήταν μία από τις χρονιές που η κλιματική αλλαγή χτύπησε την πόρτα του αγροτικού κόσμου και της παραγωγής, αλλά το υπουργείο δεν μπόρεσε να δώσει καμία απολύτως απάντηση και ουσιαστική στήριξη. Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται η αναδιοργάνωση τόσο του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και του ΕΛΓΑ (αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ προ του 2019). Επίσης, θα υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση στην ΕΕ για επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ.

3. Φορολογικό: Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ως γενική προσέγγιση, η παρέμβαση δεν περιείχε την αίσθηση της αδικίας, αλλά έδινε την αίσθηση του «τσουβαλιάσματος» και της αδυναμίας ανακάλυψης της φοροδιαφυγής. Και βέβαια έχει ρυθμίσεις χωρίς φίλτρα. Εκεί θα δοθεί το βάρος αφού δεν πρόκειται να ακυρωθεί η παρέμβαση στο σύνολό της. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας δικηγόρος στο Κολωνάκι που ασκεί το επάγγελμα 10 χρόνια και έχει δικό του γραφείο, να έχει το ίδιο τεκμήριο με κάποιον συνάδελφό του στην Καλαμπάκα που έχει τα ίδια χρόνια και δικό του γραφείο.

Τα πάντα βέβαια θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, καθώς και από την πίεση που θα ασκήσει το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Και βέβαια το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα κλειδιά εκείνα που θα ανοίξουν τις πόρτες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης.

Διαβάστε επίσης:

Κακλαμάνης: H γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης, συζητήσεις με ΕΛΚ και εργασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Θεοδωρικάκος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ψέματα και αθλιότητες»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι «μαύρες τρύπες» της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία και ο σχεδιασμός για να κλείσουν,