Οι «παράνομοι» της Μόσχας: Ποιοι είναι οι αδέξιοι κατάσκοποι του Πούτιν που μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι

Είναι μια ομάδα που συγκροτήθηκε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και έδρασε από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σάλσμπερι. Τους αποκαλούν «οι παράνομοι της Ρωσίας» και είναι κατάσκοποι που θεωρούνται επικίνδυνοι, γιατί κάποιες φορές γίνονται αδέξιοι.

Την δράση τους έδωσε το υλικό για την δραματοποιημένη σειρά The Americans, που προβάλλεται στην αμερικανική τηλεόραση και η ομάδα έρχεται στο προσκήνιο καθώς ανασυγκροτήθηκε στα χρόνια του Πούτιν.

Φως

στους «παράνομους» της ρωσικής κατασκοπείας ρίχνει η αποκάλυψη της δράσης ενός άνδρα, που κατηγορείται από την ολλανδική αντικατασκοπεία ότι επιχείρησε να εξασφαλίσει μία θέση εκπαιδευόμενου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έχοντας φτιάξει μία ψεύτικη ταυτότητα, με την οποία κυκλοφορούσε επί σειρά ετών χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός. Ο άνδρας αυτός θεωρείται μέλος του ρωσικού προγράμματος των «παράνομων», που είναι ένα πρόγραμμα κατασκοπείας που άρχισε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Δυτικοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι «παράνομοι» Ρώσοι κατάσκοποι είναι από 10 μέχρι το πολύ 30 άτομα.

Η Αν Τσάπμαν και η ομάδα της

Μία ομάδα 10 «παράνομων» αποκαλύφθηκε από το FBI στις ΗΠΑ, πριν από 12 χρόνια, αλλά παρότι βρίσκονταν στην Αμερική πάνω από μία δεκαετία δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν ουσιαστικές και χρήσιμες πληροφορίες για την Μόσχα, ίσως γιατί είχαν εντοπιστεί από την αμερικανική αντικατασκοπεία και βρίσκονταν κάτω από στενή παρακολούθηση. Κάποιοι θεωρούν όμως ότι οι πράκτορες αυτοί ήταν αδέξιοι και γι αυτό εντοπίστηκαν.

Οι προσπάθειές τους να διεισδύσουν σε κύκλους που ασκούν πολιτική επιρροή, τους έκαναν τελικά φιγούρες εξαιρετικά γνωστές και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Αν Τσάπμαν.

Η Άννα Βασίλιεβνα Τσάπμαν πράκτορας της Ρωσίας, διασημότητα στα ΜΜΕ και μοντέλο, συνελήφθη στις 27 Ιουνίου του 2010, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης μίας ομάδας Ρώσων «παράνομων» στις ΗΠΑ. Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας, κάτι που παραδέχτηκε και η ίδια.

Η Τσάπμαν είχε αποκτήσει βρετανική υπηκοότητα μέσω του γάμου της με τον Άλεξ Τσάπμαν, το οποίον γνώρισε σε ρέιβ πάρτι στις αποβάθρες του Λονδίνου, το 2001. Παντρεύτηκαν στη Μόσχα και απέκτησε βρετανική υπηκοότητα και με αυτή ως «διαβατήριο» βρέθηκε στις ΗΠΑ, απέκτησε δικαίωμα διαμονής και έδρασε επί σειρά ετών ως πράκτορας.

Όταν απελάθηκε από τις ΗΠΑ μία εφημερίδα της Νέας Υόρκης κυριολεκτικά θρηνούσε για την «απώλεια» και αναρωτήθηκε μήπως η αμερικανική μητρόπολη έπρεπε να κάνει κάτι για να την κρατήσει.

Η τύχη των «παράνομων» επιστρέφοντας στην Μόσχα

Η Τσάπμαν και άλλοι εννέα Ρώσοι πράκτορες εντάχθηκαν στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ανταλλαγής κατασκόπων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, το 1986. Η ανταλλαγή έγινε με κινηματογραφικό τρόπο στις 8 Ιουλίου του 2010, στη Βιέννη, όπου προσγειώθηκε το ναυλωμένο αεροσκάφος που μετέφερε τους 10 Ρώσους από τις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας από την Αμερική οι «παράνομοι» Ρώσοι πράκτορες έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος τους εξασφάλισε θέσεις συμβούλων σε κρατικές εταιρίες. Η Αν Τσάμπαν έγινε σύμβουλος του διευθυντή μίας ρωσικής τράπεζας.

Οι περισσότεροι πάντως «εξαφανίστηκαν» στα παρασκήνια και δεν είχαν την προβολή της Αν Τσάπμαν.

Το πρόγραμμα των «παράνομων» Ρώσων πρακτόρων ελέγχεται από δύο υπηρεσίες πληροφοριών, την GRU και την SVR. Όμως η GRU χρεώνεται μια σειρά από κατασκοπευτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η δηλητηρίαση του αποστάτη πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στο Σάλσμπερι, το 2018.

Διαβάστε επίσης:

Τζούλιαν Ασάνζ: Το Λονδίνο ενέκρινε την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Airlander: Αυτό είναι το αεροπλάνο του μέλλοντος – Το υβριδικό σκάφος με… οικολογική συνείδηση (photos/videos)

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μπροστά σε εκκλησία στην Αλαμπάμα – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόσχας, Ποιοι, Πούτιν,moschas, poioi, poutin