Οι «Πέρσες» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου - Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη

"Π" ARTΘΕΜΑΈντυπη Έκδοση

 

Η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκε στο αργολικό θέατρο ήταν η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, την οποία πραγματοποίησε το Εθνικό Θέατρο τον Σεπτέμβριο του 1938. Δεκαέξι χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 1954, το Εθνικό Θέατρο επέστρεψε για ακόμη μια χρονιά στο Θέατρο

της Επιδαύρου, πάλι με τον Δημήτρη Ροντήρη, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη. Η επόμενη ήταν η χρονιά που καθιέρωσε, πια, επισήμως τον θεσμό των Επιδαυρίων και έκτοτε, κάθε καλοκαίρι, το Εθνικό Θέατρο δίνει το δυναμικό «παρών» στο φεστιβάλ.

Η φετινή χρονιά, παρά τις δυσμενείς συνθήκες και τις αντιξοότητες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19 που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, με το φεστιβάλ να παραμένει πιστό στο ετήσιο και καθιερωμένο, πια, ραντεβού του με το κοινό, παρουσιάζοντας – μεταξύ άλλων – τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Υπόθεση

Οι γέροντες που έχουν παραμείνει στη Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών, ως πιστοί φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, νιώθουν μεγάλη ανησυχία για τον στρατό τους, ο οποίος επιχειρεί να κάνει εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας. Μια ανησυχία που εντείνεται ολοένα και περισσότερο, όσο ο χρόνος περνά και κανένα νέο δεν φτάνει σχετικά με την έκβαση της πολεμικής αποστολής.

Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις που συνθέτουν το περσικό στράτευμα είναι εντυπωσιακά πολυάριθμες και οι αρχηγοί τους ονόματα ηχηρά με τη θεόδοτη δύναμη του βασιλιά τους, οι γέροντες δεν εφησυχάζουν, καθώς γνωρίζουν καλά ότι το αδιαπέραστο δίκτυ της Πλάνης ξεγελά εύκολα τους ανθρώπους, οδηγώντας τους στον ολοκληρωτικό χαμό.

Την κατάσταση έρχεται να κάνει ακόμη πιο αγχωτική το δυσοίωνο όνειρο της βασίλισσας Άτοσσας, η οποία είναι η μητέρα του αρχηγού της εκστρατείας Ξέρξη και σύζυγος του νεκρού Δαρείου. «Ο Ξέρξης προσπαθούσε να ζέψει στο άρμα του μια Ελληνίδα και μια Ασιάτισσα, αλλά η Ελληνίδα έσπασε τα δεσμά και γκρέμισε τον βασιλιά» αφηγείται και ο πανικός διαχέεται, ώσπου τα κακά προαισθήματα επαληθεύονται, τελικά, από τον αγγελιοφόρο, ο οποίος φθάνει λαχανιασμένος και εξιστορεί: «Ολόκληρος ο περσικός στρατός εξοντώθηκε. Οι Έλληνες νίκησαν».

Ακολουθεί η διεξοδική αφήγηση της ήττας των Περσών, η οποία καταλήγει στην εκτενή περιγραφή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τη φυγή του Ξέρξη και την κακή τύχη που βρήκε τον υπόλοιπο στρατό, ο οποίος επιχείρησε να επιστρέψει από την ξηρά.

Στις επικλήσεις των χθόνιων δυνάμεων και τους θρήνους των Περσών απαντά ο βασιλιάς Δαρείος, στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτρίζεται ένα παρελθόν δοξασμένο. Εμφανιζόμενος από τον Άδη, ο νεκρός βασιλιάς μιλά για τη μεγάλη αυτή καταστροφή, την οποία προσπαθεί να ερμηνεύσει αποδίδοντάς την στην υπέρμετρη αλαζονεία του Ξέρξη, καθώς και την ύβρη του απέναντι τόσο στη φύση όσο και τους Θεούς.

Σε αντίθεση με την ένδοξη παρουσία του βασιλιά Δαρείου, ο Ξέρξης καταφθάνει ηττημένος, κουρελιασμένος, με την εικόνα του να σηματοδοτεί την ολοκληρωτική πανωλεθρία. Στο άλλοτε ένδοξο παλάτι των Περσών ακούγονται θρήνοι και οδυρμοί για ένα παρόν ντροπιασμένο, ενώ η οδύνη παίρνει τη θέση των άλλοτε εγκωμίων για τα επιτεύγματα ενός παρελθόντος που πλέον μοιάζει μακρινό.

Μετάφραση-μετρική διδασκαλία: Θ.Κ. Στεφανόπουλος. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης. Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Γιώργος Πούλιος. Χορογραφία, επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Ρήγος. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ. Βοηθός φωτίστριας: Μαριέττα Παυλάκη. Βοηθοί χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδου, Άγγελος Παναγόπουλος.

Διανομή (αλφαβητικά): Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Κουτσολέλος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιώργος Μαυρίδης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις.

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου.

Info

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 24, 25 και 26 Ιουλίου 2020

Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Πρόσθετες πληροφορίες / κρατήσεις: greekfestival.gr

θέατροπαραστάσειςΠέρσεςΑισχύλοςΕπίδαυροςΔημήτρης ΛιγνάδηςIssue: 2132Issue date: 2-7-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα