Οι Ρώσοι επιστρέφουν στην Κούβα και γίνονται δεκτοί με πανηγυρικούς κανονιοβολισμούς

Με κανονιοβολισμούς υποδέχτηκαν οι Κουβανοί το ρωσικό εκπαιδευτικό πλοίο Perekop, που κατέπλευσε στην Αβάνα για τετραήμερη επίσκεψη.

Σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, στη διάρκεια του ελλιμενισμού του ρωσικού πολεμικού στην Αβάνα οι Κουβανοί πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφτούν.

#Russia Navy ship Navy Perekop of #Baltic Fleet, enters #Havana #Cuba port . #US #Pacific #Atlantic pic.twitter.com/R45KH5EFi3

— CrisP
(@crispSV) July 12, 2023

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ρωσικού πολεμικού πλοίου στην Κούβα εδώ και χρόνια και θεωρείται ένδειξη της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων, με δεδομένη και την στάση της Κούβας που έχει αρνηθεί να καταδικάσει την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε, απορρίπτουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας», δήλωσε ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κάνελ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, RT, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έδωσε τον Μάιο.

#RussiaNavy 's #Smolnyclass #ship #Perekop visits #Cuba https://t.co/P3nCquVI07

— Navy Recognition (@NavyRecognition) July 12, 2023

Ο Κουβανός πρόεδρος καταδίκασε επίσης τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας και χαιρέτισε την συνεργασία Κούβας-Ρωσίας σε πολλά επίπεδα.

Οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει σειρά συμφωνιών και ανταλλαγής υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι η μακροχρόνια ενοικίαση γης στην Κούβα από ρωσικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων κοντά στην Αβάνα, η λειτουργία ενός σούπερ-μάρκετ με ρωσικά προϊόντα και η προμήθεια ρωσικού πετρελαίου που είναι ζωτικής σημασίας για την κουβανική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Χόρχε Πινιόν, ερευνητή του Ενεργειακού Ινστιτούτο στο πανεπιστήμιο του Τέξας, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει στείλει στην Κούβα περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη περίοδο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Υπολογίζεται ότι στο διάστημα αυτό η Ρωσία έχει παραδώσει στην Κούβα πετρέλαιο αξίας 167 εκατομμυρίων δολαρίων.

Russian Navy Project 887 Smolnyy-class training ship Perekop (310) coming into Havana, Cuba – July 11, 2023 #perekop

SRC: TW-@Taoro8 pic.twitter.com/gPdcXpOEgQ

— WarshipCam (@WarshipCam) July 12, 2023

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Κούβα και η Σοβιετική Ένωση είχαν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις. Η ΕΣΣΔ είχε χιλιάδες διπλωμάτες, κατασκόπους και στρατιωτικούς συμβούλους στο νησί και είχε χτίσει μια εντυπωσιακή πρεσβεία στην Αβάνα, ένδειξη ισχύος έναντι των ΗΠΑ.

Μια γενιά Κουβανών σπούδασε στην ΕΣΣΔ, ενώ στην τηλεόραση προβαλλόταν το παιχνίδι «9550»- για τον αριθμό των χιλιομέτρων που χωρίζουν την Κούβα από την Ρωσία – όπου οι παίχτες απαντούσαν σε ερωτήσεις για τον σοβιετικό τρόπο ζωής και ο νικητής εξασφάλιζε ένα ταξίδι στην ΕΣΣΔ.

Όμως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η Κούβα έχασε τον κύριο εμπορικό της εταίρο και μπήκε σε βαθιά οικονομική ύφεση. Έκτοτε οι Κουβανοί νοσταλγούσαν τις καλές μέρες των στενών σχέσεων με την ΕΣΣΔ, οι οποίες όμως αναθερμαίνονται στη νέα ψυχροπολεμική περίοδο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έκανε ανοίγματα στην Κούβα με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων, ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε πολλά από τα ανοίγματα αυτά και ο Τζο Μπάιντεν διατήρησε τις περισσότερες κυρώσεις της προεδρίας Τραμπ.

«Φαίνεται πως επί Τραμπ και στη συνέχεια με τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ σχεδόν αποχώρησαν από το πεδίο», σχολίασε ο Ρικ Ερέρο, διευθυντής της οργάνωσης  Cuba Study Group, που υποστηρίζει τις πιο στενές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. «Υπήρξε κάποια χαλάρωση των κυρώσεων, κυρίως ως προς τα ανθρωπιστικά θέματα και το άνοιγμα των ταξιδιών, την στελέχωση της πρεσβείας και του προξενείου, αλλά είδαμε τον Λευκό Οίκο να μην δείχνει ενδιαφέρον για την Κούβα», είπε ο Ρίκ Ερέρο.

Ωστόσο ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα, ο Μπένζαμιν Ζιφ είπε ότι «όπως λέει μια ισπανική παροιμία – μεταξύ των λόγων και των πράξεων υπάρχει μεγάλη απόσταση». Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι «η κουβανική κυβέρνηση θα έκανε μεγάλο λάθος αν ακολουθούσε αυτό το μοντέλο (της Ρωσίας) και ότι το μοντέλο των 90 μιλίων που μας χωρίζουν, το οποίο έχει ιστορία 300 χρόνων».

Έχουν περάσει περισσότερα από 60 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ βρέθηκαν απέναντι στους σοβιετικούς πυρηνικούς πυραύλους που τοποθετήθηκαν στην Κούβα και η Ανατολή με την Δύση εξακολουθούν να διαγκωνίζονται για το ποια πλευρά θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Κούβα. Παρά το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία δηλώνει ότι είναι προσηλωμένη στην πολιτική των στενών σχέσεων με την Αβάνα.

«Η Κούβα ήταν και παραμένει ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή», δήλωσε ο Ρώσος  υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στη συνάντηση με τον Κουβανό ομόλογό του, Αλβάρο Λόπες Μιέρα, στα τέλη Ιουνίου, στην Μόσχα.

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Κινδυνεύει να μείνει χωρίς πόσιμο νερό – Πλημμύρισαν τρεις μονάδες επεξεργασίας

Άρης: Υπήρχε κάποτε ζωή – Οι αποδείξεις που εντόπισε η NASA (Video/Photo)

Γαλλία: Φρικιαστικό δέμα έλαβε ο Μακρόν – Του έστειλαν κομμένο δάκτυλο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρώσοι, Κούβα,rosoi, kouva