Οικονομικό αδιέξοδο στην Κρήτη

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

 

Μετά τις ζημίες λόγω Thomas Cook, επέρχεται καταστροφή λόγω ελαιολάδου

Μεγάλη είναι η κρίση που διανύει η αγορά του ελαιολάδου φέτος. Αρκετοί ελαιοπαραγωγοί, ιδιαίτερα στις περιοχές της Κρήτης, διαμαρτύρονται για κατακόρυφη πτώση των τιμών και ζητούν αποζημίωση από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από ανακοινώσεις των αγροτικών ενώσεων, οι τιμές πέφτουν συνεχώς και, ταυτόχρονα, φθίνει η ποιότητα του ελαιολάδου.

Αρκετά

από τα ελαιόδεντρα υπέστησαν ζημιές λόγω κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του καρπού να καταλήγει στο έδαφος και να είναι αδύνατο να συλλεχθεί. Επιπλέον τα δέντρα υπέστησαν ζημιές από τη μάστιγα του δάκου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν αφορούν την πρώιμη συγκομιδή της ελιάς, πριν από την κανονική περίοδο συλλογής της, καθώς και την οξύτητα του ελαιολάδου και την αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, όπως είναι η γεύση.

Η καταπολέμηση του εντόμου γίνεται με ψεκασμό εντομοκτόνων. Ωστόσο, όπως τονίζουν ελαιοπαραγωγοί στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», αντί να πραγματοποιηθούν οκτώ έως δέκα ψεκασμοί, έγιναν μόλις τρεις – και αυτοί με φάρμακα τα οποία έχουν πλέον μειωμένη δραστικότητα σε σχέση με το παρελθόν, στοιχείο το οποίο, με τη σειρά του, δημιουργεί την απαίτηση για μεγαλύτερο αριθμό ψεκασμών.

«Χρειάζονται οκτώ με δέκα ραντίσματα τουλάχιστον για να μπορεί να γίνει σωστή καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Το κενό είναι μεγάλο. Η περίοδος για τους αναγκαίους ψεκασμούς ξεκινάει από τον Μάιο με Ιούνιο και φτάνει μέχρι και τον Οκτώβριο, μέχρι να αρχίσει η συγκομιδή» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Επιπλέον επισήμανε ότι «το γεγονός των μειωμένων κονδυλίων έχει να κάνει με τις δηλώσεις των ελαιοδέντρων. Οι ελιές δηλώνονται με βάση το Ελαιοκομικό Μητρώο στη Διεύθυνση Γεωργίας. Και έχουν παραμείνει οι εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας ίδιες που υπήρχαν και παλιά. Δεν πάει ο κόσμος να αλλάξει τη δήλωση ελαιοκαλλιέργειας εάν φυτέψει ελιές, γιατί δεν υπάρχει πια πρόβλημα με τις επιδοτήσεις».

«Η έρευνα τα τελευταία 15 χρόνια δεν χρηματοδοτείται και άρα δεν έχει εντοπίσει σωστά τις εποχές στις οποίες λειτουργεί ο δάκος» υποστήριξε. Ακόμη, μεγάλη ζημιά έχουν προκαλέσει στους καρπούς και μύκητες, όπως το γλοιοσπόριο, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να τελειώνει πρόωρα σε πολλές περιοχές. «Έως τις 15 Οκτωβρίου βγάζαμε καλά και ποιοτικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Έκτοτε μιλάμε για καταστροφή. Οι οξύτητες κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 2,5. Εκτός των παραγωγών, έχουμε και εμείς τα ελαιουργεία πρόβλημα με αυτή την κατάσταση» δήλωσε στον «ΑγροΤύπο» ο παραγωγός και τυποποιητής ελαιολάδου στα Χανιά Γιάννης Παπαδομανωλάκης.

Σημειώνεται ότι το εξαιρετικό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα που δεν υπερβαίνει το 0,8%, ενώ το παρθένο ελαιόλαδο δεν υπερβαίνει το 2% (0,8% - 2%).

«Στις Περιφέρειες η ευθύνη»

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι «το υπουργείο δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη σε ό,τι αφορά τις δικές του κινήσεις για την έγκαιρη παροχή του προϊόντος φυτοπροστασίας για τη δακοκτονία».

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη με τον δάκο, τόνισε πως «η εμπλοκή του υπουργείου στο θέμα της δακοκτονίας αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου να υπάρξει ο προμηθευτής του κατάλληλου προϊόντος φυτοπροστασίας. Ο σχετικός διαγωνισμός πέρυσι έγινε εγκαίρως. Το προϊόν φυτοπροστασίας είχε παρασχεθεί στις Περιφέρειες, των οποίων ευθύνη αποτελεί η δακοκτονία».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δόθηκε άμεσα εντολή να υπάρξει καταγραφή των ζημιών για ό,τι πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του υπουργού Ανδρέα Στρατάκη, ο Βορίδης αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Κρήτη για να ακούσει τα προβλήματα των παραγωγών.

Ανάγκη για αποζημίωση

Την ανάγκη για αποζημίωση των παραγωγών εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αποζημίωση για τους παραγωγούς μας. Έχουμε μιλήσει με το υπουργείο, έχουμε διεκδικήσει και πρέπει να διεκδικήσουμε και στη συνέχεια να πάρουν οι παραγωγοί μας αποζημιώσεις» υπογράμμισε. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «από τη μια έχουμε 100 εκατ. ευρώ ζημιές στον αγροτικό τομέα κι από την άλλη 100 εκατ. στον τουρισμό από την Thomas Cook. Συνεπώς η οικονομία της Κρήτης πλήττεται».

Την αποζημίωση των πληγέντων από τον δάκο ελαιοπαραγωγών της περιοχής των Χανίων καθώς και την αναστολή της παρακράτησης εισφοράς δακοκτονίας για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2019 - 2020 ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Χανίων ζητάει τη λήψη μέτρων, αφού «οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χανίων βρίσκονται άλλη μια φορά αντιμέτωποι με μεγάλες ζημιές στην παραγωγή τους με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, αλλά και τη δραματική μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου και ελαιολάδου».

«Πάγος» στην αγορά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα μεμονωμένα βυτία με καλά φετινά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα έχουν πουληθεί σε τιμές 3,30 - 3,40 ευρώ το κιλό (στη Λακωνία). Το μαυρολήσιο έφτασε τα 2,60 ευρώ το κιλό.

Για το ζήτημα της πτώσης των τιμών του ελαιολάδου εξέδωσε ανακοίνωση ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.

«O Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ακούγοντας την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων αγροτών για τα πολλαπλά προβλήματα του χώρου μας, θέλει να κάνει αναφορά - καταγγελία για το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα της εξευτελιστικής τιμής του ελαιολάδου που θα προκαλέσει κατάρρευση της αγροελαιοκομικης παραγωγής και οι συνέπειες αυτής θα καταστήσουν τον χώρο της ελαιοκομικής παραγωγής άκρως απαγορευτικό για όσους ενδιαφέρονται ν’ απασχοληθούν ως αγρότες - παραγωγοί, εργάτες και γενικώς να συμπληρώσουν το προσωπικό - οικογενειακό τους εισόδημα» επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει σε δική του ανακοίνωση ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Πηλίου, η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει στα 2,20 ευρώ το κιλό και φτάνει στην κατανάλωση εμφιαλωμένο για τις λαϊκές οικογένειες στην τιμή των 5,50 έως 6 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μια υπερδύναμη στον τομέα του ελαιολάδου, καθώς όχι μόνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός, αλλά έχει και ένα ασυνήθιστο ποσοστό παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Ωστόσο, μόλις το 27% της ελληνικής παραγωγής φέρει ελληνική ετικέτα και ελληνική μάρκα, όπως δείχνουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

ελαιόλαδοκρίσηοικονομίααποζημίωσηΑγοράΚρήτηIssue: 2100Issue date: 21-11-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα