Οικονόμου για παρακολουθήσεις: «Υπόγεια, ρυπαρά δίκτυα» με σκοπό «τη μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο» (video)

Το αφήγημα της ύπαρξης «υπογείων δικτύων» στην ΕΥΠ, αλλά και εκτός αυτής, που λειτουργούσαν εξωθεσμικά και τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να καταπολεμήσει με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από το καλοκαίρι ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετα τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Ο Γιάννης Οικονόμου, παρότι δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησης από την ΕΥΠ

του υπουργού Εργασίας, παραπέμποντας στην έρευνα της δικαιοσύνης για την απόδειξη ή μη των όσων αναφέρονται, είπε συνολικά για την υπόθεση των υποκλοπών ότι «κομβικό σκέλος της υπόθεσης αυτής είναι και η ύπαρξη υπόγειων ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα Μέσα, διοχετευοντας τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του. Ο σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα καθοριζόταν από “κασέτες”».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση «στρεβλώσεων και δυσλειτουργιών» στην ΕΥΠ και πρόσθεσε ότι «είναι τουλάχιστον ειρωνικό να φαίνεται ότι κόπτεται για τη διαφάνεια και την ηθική στην πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus», υπογραμμίζοντας ότι «ενώ από το 2017 είχε εντοπιστεί η λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε την κατοχή, τη διάθεση και την εμπορία του».

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με τα στοιχεία που ήλθαν στη δημοσιότητα για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέκκλινε ούτε κατ’ ελάχιστον από το αφήγημα των θεσμικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης (απομάκρυνση διοικήτη ΕΥΠ, νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις, κλπ) χωρίς να απαντά ευθέως στο ερώτημα, ενώ απέφυγε να απαντήσει ως ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ έχει ζητήσει έρευνα για τα «ρυπαρά δίκτυα», στα οποία αναφέρθηκε νωρίτερα, λέγοντας ότι «αναφέρομαι σε δίκτυα που γενικώς καλλιεργούν διάφορες απόψεις, διαπιστώσεις, θέματα, διακινούν υλικό και έχουν διάφορους ισχυρισμούς που μένει να αποδειχθεί η αλήθεια τους σε όλο το εύρος της».

Επίθεση σε Ανδρουλάκη για Καϊλή

Όσον αφορά στην υπόθεση Καϊλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «αντιδρώντας σπασμωδικά και με εκνευρισμό στην υπόθεση της κ. Καϊλή, προέβη σε μια κωμικοτραγική απόπειρα μετάθεσης ευθυνών. Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα που αφορά ένα στέλεχος της παράταξής του, στη ΝΔ. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι η κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν βαρύνει -με την όποια ηθική, πολιτική ή νομική διάσταση- το χώρο από τον οποίον προέρχεται και την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, αλλά βαρύνει τη ΝΔ».

Ο Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι «η υπόθεση της κ. Καϊλή είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν την προδικάζουμε. Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται τουλάχιστον από το 2014, οπότε εξελέγησαν κι οι δυο τους ευρωβουλευτές, και υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε διεκδικήσει στο παρελθόν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά η λύση στο πρόβλημά του δεν είναι αυτού του είδους η υποκρισία και οι κωμικοτραγικές, όπως είπα και προηγουμένως διαπιστώσεις, οι κωμικοτραγικοί αυτού του τύπου ισχυρισμοί και κυρίως η επιλογή του να διαγράφει παλαιότερες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην έρευνα των διωκτικών αρχών στο Βέλγιο, είπε με νόημα ότι «αξίζει τον κόπο να μάθουμε ποιον τρόπο χρησιμοποίησαν οι βελγικές αρχές για να φτάσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Το λέω αυτό, γιατί έχει γίνει πολλή συζήτηση στην Ελλάδα για το κατά πόσο πολιτικά πρόσωπα, βεβαίως με πολύ αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες, θα μπορούν να είναι ή να μην είναι ελεγχόμενα σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις τους με νόμιμο τρόπο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μέσα μεταχειρίστηκαν οι βελγικές αρχές και να ξαναζυγίσουμε τα όσα ακούστηκαν στον δημόσιο διάλογο», αν και έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη με την υπόθεση Καϊλή.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ο «μετά Χριστόν Προφήτης» Ανδρουλάκης και οι 156 συνένοχοι της ΝΔ (videos)

Εύα Καϊλή: Τι δηλώνει στο πόθεν έσχες – Πότε εκτινάχθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις της (videos)

Μητσοτάκης από Ελαιώνα: Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε μόνο 31 οργανωμένους χώρους φιλοξενίας (photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικονόμου, Υπόγεια,oikonomou, ypogeia