Όλα δύσκολα χωρίς το «3» – Πώς επιχειρεί η Ν.Δ. να επανασυσπειρώσει τους θυμωμένους ψηφοφόρους της

Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στην κυβέρνηση επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, καθώς το κεντροδεξιό ακροατήριο της Ν.Δ. αντέδρασε έντονα στην αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις υπήρξαν και από στελέχη της παραδοσιακής Δεξιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα οποία εμφανίζονται ενοχλημένα από την προσέγγιση ακροδεξιών στοιχείων – σύμφωνα με την Εύη Χριστοφιλοπούλου – και βλέπουν πλέον το κόμμα τους να κινείται ανάμεσα στον απόλυτο φιλελευθερισμό και τα άκρα της Δεξιάς.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού

στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύουν όλες τις πτυχές αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς όλα δείχνουν ότι τόσο η καθημερινότητα όσο και τα επιμέρους εσωκομματικά θέματα έχουν τη σημασία τους.

Στόχος τους είναι το κυβερνών κόμμα να πιάσει ένα ποσοστό που μπροστά θα έχει τον αριθμό 3, αν και το καλύτερο σενάριο για τα «γαλάζια» στελέχη θα ήταν η Ν.Δ. να πλασαριστεί στο 33% που είχε στις ευρωεκλογές του 2019. Και αυτό τη στιγμή που οι ίδιοι άνθρωποι γνωρίζουν καλά ότι η σύγκριση θα γίνει και με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023, δημιουργώντας πολλές και διάφορες εντυπώσεις.

«Εθνική η κάλπη»

Με δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα «παίζει» μόνο του στην πολιτική σκηνή, καθώς μόλις πριν από έναν χρόνο οι Έλληνες πολίτες έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδυναμία με 41%, αφήνοντας πολύ μακριά την αξιωματική αντιπολίτευση, μία πτώση στα ποσοστά της Ν.Δ. της τάξης των 10-11 ποσοστιαίων μονάδων θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα για την κυβέρνηση.

Εάν δηλαδή η Ν.Δ., χωρίς την ανάσα της αντιπολίτευσης να την απειλεί, εμφανιστεί να βρίσκεται κάτω από το 30%, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για το κυβερνών κόμμα. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα πολιτικοί παρατηρητές, σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς πολλοί ίσως εκτιμήσουν ότι θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί διαφωνούν με τη λογική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει θέσει για την κάλπη του Ιουνίου το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, ενώ έχει πει και ότι οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη και δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με χαλαρότητα.

Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Ν.Δ. πέσει στα χαμηλά, δηλαδή γύρω στο 29%, και ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να πλασαριστεί γύρω στο 18% – 19%, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν, καθώς θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μειώνει τη διαφορά.

Από την άλλη, στην περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου καταφέρει να αλλάξει το κλίμα φτάνοντας στο 33%, τότε θεωρείται σίγουρη η κυριαρχία της Ν.Δ. και την επόμενη τετραετία. Μάλιστα οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι οι υποψηφιότητες του Γιώργου Αυτιά και των Πύρρου Δήμα και Φρέντι Μπελέρη μπορεί να αλλάξουν το κλίμα στη βόρεια Ελλάδα και έτσι η Ν.Δ. να φτάσει ακόμα και το 35%. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση, τότε το σενάριο των εθνικών εκλογών πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας είναι πολύ πιθανό.

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε μάλιστα ότι, σύμφωνα με τις κυλιόμενες μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, εάν είχαμε τώρα εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. θα εμφανιζόταν στο 38%, δηλαδή κάτι λιγότερο από τρεις μονάδες κάτω από το ποσοστό του Ιουνίου του 2023.

Όχι στην αποχή

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο για την κυβέρνηση – και για τα άλλα κόμματα – είναι η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της Ν.Δ., που δεν θέλουν να καταψηφίσουν το κόμμα τους, αλλά θέλουν να του στείλουν «μήνυμα», δεν θα προσέλθουν.

Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης στις αρχές της εβδομάδας σήμανε συναγερμό στέλνοντας το μισό Υπουργικό Συμβούλιο στην περιφέρεια. Η βασική στόχευση έχει να κάνει με την αλλαγή του κλίματος στη βόρεια Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίζεται να σαρώνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς θα βρεθούν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να πείσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους ότι είναι ανάγκη να προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών. Μαζί τους θα έχουν έναν φάκελο μέσα στον οποίο θα περιλαμβάνεται το τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την κάθε Περιφέρεια.

Έτσι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει τον τρόπο του με το δεξιό ακροατήριο, θα βρεθεί στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στη Δυτική θα πάει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στη Θεσσαλία θα βρεθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έχει βασικό στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel. Ο Μάκης Βορίδης θα πάει στην Πελοπόννησο και ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Κρήτη, ενώ στην Ήπειρο θα βρεθεί ο Θεσσαλός υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Στα νησιά Ιονίου και Αιγαίου θα πάνε η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Διαβάστε επίσης:

Μαριζέτα Αντωνοπούλου: Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ απαντά στον Γιάννη Καλλιάνο για το ΕΣΥ

Μίρνα Φαφουτέλλη: «Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Κασσελάκης από Νίσυρο: «Ισχυρά κίνητρα για να τεθεί με ρεαλιστικούς όρους ο στόχος της αποκέντρωσης»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όλα, 3 – Πώς, Ν Δ,ola, 3 – pos, n d