Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τί είναι οι κυκλικές «μελανιές» που είχαν στο σώμα τους οι κολυμβητές

Με την κολύμβηση να είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα ολυμπιακά αθλήματα, πολλοί είναι εκείνοι που παρατήρησαν κυκλικές «μελανιές» στα σώματα των αθλητών.

Η απάντηση στο περί τίνος πρόκειται είναι απλή: Είναι το αποτέλεσμα της χρήσης βεντουζών, της γνωστής σε εμάς θεραπείας που έχει τις ρίζες της στους πολιτισμούς της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Τα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη της θεραπείας με βεντούζες (cupping) μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα, αλλά πιστεύεται ότι βοηθά στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Η θεραπεία δημιουργεί

αναρρόφηση στο δέρμα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εργαλείων, όπως πλαστικά κύπελλα, κεραμικά, μπαμπού ή γυάλινα κύπελλα.

Δημιουργείται πίεση μέσα στο κύπελλο και το δέρμα «τραβιέται» για να προωθηθεί η ροή του αίματος στην περιοχή.

Υπάρχει επίσης το «wet cupping» όπου χρησιμοποιείται λιγότερη αναρρόφηση, αλλά στη συνέχεια γίνονται μικρές τομές σε όλο το δέρμα και λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος.

Η βεντούζα είναι δημοφιλής σε πολλούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Αιγύπτου και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Ωστόσο, πρόσφατα έγινε δημοφιλής λόγω της χρήσης από διασημότητες και αθλητές.

O Daiya Seto από την Ιαπωνία

Οι μελανιές που αφήνει οφείλονται σε σπασμένα αιμοφόρα αγγεία ακριβώς κάτω από το δέρμα, παρόμοια με μώλωπες.

Η θεραπεία με βεντούζες βρέθηκε στο επίκεντρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, όταν τα σημάδια εντοπίστηκαν στην πλάτη, στα πόδια και στους ώμους του Μάικλ Φελπς.

Πάντως, σύμφωνα με τον Independent, η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι πολύ περιορισμένα για να μπορέσουν να εξαχθούν συμπεράσματα, κυρίως λόγω της έλλειψης placebo.

Επικαλείται μια μελέτη του 2015 που εξέταζε το cupping, αλλά αναφέρει ότι «η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ήταν πολύ περιορισμένη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα», αν και διαπίστωσε ότι η πρακτική αυτή μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση για τον πόνο στον αυχένα ή την πλάτη.

Η θεραπεία με βεντούζες δεν ενδείκνυται για όλους και κυρίως για όσους έχουν αιμορραγική προδιάθεση, αναιμία ή ζητήματα που σχετίζονται με την πήξη του αίματος και είναι απαραίτητη η ιατρική έγκριση πριν κάποιος την ξεκινήσει.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συγκίνησε η Βραζιλιάνα ξιφομάχος Ναταλί Μούλχαουζεν – Αψήφησε τον καρκίνο στην σπονδυλική στήλη για να ζήσει το όνειρο (video)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο ελληνικός απολογισμός της 3ης ημέρας (29/07)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αποκλεισμός στον πρώτο γύρο του μεικτού διπλού για Σάκκαρη – Τσιτσιπά

Keywords
Τυχαία Θέματα