Ουκρανία: Δυσφορία Μητσοτάκη για την μίνι Σύνοδο Κορυφής και αγωνία για διευκρινίσεις για τη ρήτρα διαφυγής

Τη δυσφορία της για την απουσία (και) της Ελλάδας από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Παρίσι εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς η Αθήνα και μάλιστα μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ με αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή, στόχος που δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά format συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η δυσφορία Μητσοτάκη φαίνεται ότι δεν ήταν η μοναδική, καθώς σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προτίθεται σύντομα να συγκαλέσει και νέα σύνοδο για το θέμα της ασφάλειας της Ουκρανίας και της αμυντικής ενίσχυσης της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ που είναι εκτός ΕΕ (όπως η Νορβηγία).

Παράλληλα, η Αθήνα «καίγεται» να αποσαφηνιστεί αυτό που ανέφερε από το βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι θα προτείνει την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες (δηλαδή, οι δαπάνες αυτές να εξαιρούνται από την καταμέτρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος) προκειμένου η ΕΕ να αυξήσει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς της.

Η Ελλάδα προφανώς επιθυμεί διακαώς κάτι τέτοιο, καθώς ήδη δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ σε εξοπλιστικά προγράμματα και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της και σχεδόν από πάντα επεδίωκε οι αμυντικές δαπάνες να εξαιρούνται από το έλλειμμα. Πάντως, σύμφωνα με το Euractiv, διπλωματικές πηγές της ΕΕ δήλωναν άγνοια για τις ακριβείς προθέσεις της φον ντερ Λάιεν ή τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη ρήτρα διαφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δεύτερο επίπεδο ένα ερώτημα που αφορά και στην Ελλάδα είναι η χρηματοδότηση κοινών αμυντικών προγραμμάτων στην Ευρώπη. Ήδη η Αθήνα έχει μιλήσει για την ανάγκη διασφάλισης ενός ποσού μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι μιλώντας στο Politico, o Ισπανός υπουργός Άμυνας, Κάρλος Κουέρπο, μίλησε ανοιχτά για ευρω-ομόλογα για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων.

Τέτοιες προτάσεις παραδοσιακά «βρίσκουν τοίχο» στους Βόρειους της ΕΕ, οι οποίοι αποκλείουν κατηγορηματικά αμοιβαιοποίηση του χρέους. Ωστόσο, η Αθήνα εκτιμά ότι, δεδομένου του υψηλού κόστους των αμυντικών προγραμμάτων, αλλά και της επιτυχίας του Ταμείου Ανάκαμψης, μια τέτοια λύση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους Βόρειους, οι οποίοι επίσης θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί σοβαρά την Αθήνα είναι σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας – αν και εφόσον τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία – και την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ διά του υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, όχι μόνο ξεκαθάρισαν ότι δεν θα στείλουν στρατό στην Ουκρανία, αλλά και ότι όποιος πάει δεν θα καλύπτεται από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του ΝΑΤΟ, εκφράζει την αρχή της συλλογικής άμυνας και αναφέρει ότι αν χώρα-μέλος της συμμαχίας δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, τότε οι υπόλοιπες χώρες-μέλη δεσμεύονται ότι θα συνδράμουν τη χώρα που δέχεται την επίθεση, η κάθε μια ξεχωριστά και όλες μαζί. Μάλιστα, ένας λόγος που πολλές χώρες-μέλη έλεγαν «όχι» στην άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν και το άρθρο 5.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα αντιτίθεται προς το παρόν στην προοπτική αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία – ιδίως, μάλιστα, χωρίς την «αιγίδα» του άρθρου 5 – ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι, π.χ. η Βρετανία δήλωσε έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και η Γαλλία έχει από καιρού μιλήσει για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ως εγγυητές ασφαλείας της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος στο Παρίσι για Ουκρανία: Αμηχανία στο Μαξίμου για την ελληνική απουσία – Πλήγμα στο αφήγημα της κυβέρνησης

Ακονίζουν μαχαίρια για την προανακριτική 

ΠΑΣΟΚ: Αντεπίθεση Ανδρουλάκη μετά τα «κατηγορώ» – Σκληρή γλώσσα για Μητσοτάκη και Δικαιοσύνη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Δυσφορία Μητσοτάκη, Σύνοδο Κορυφής,oukrania, dysforia mitsotaki, synodo koryfis