Ουκρανικό «όχι» στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σε απόγνωση το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, ένα καθήκον που θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στον επί 28 μήνες συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία

θα προκαλέσουν μόνο… περισσότερες επιθέσεις της Μόσχας, λίγες ώρες μετά το ρωσικό μπαράζ πυραύλων κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, με τη Μόσχα να διαψεύδει πως έπληξε το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο

«Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Κίνας ζήτησαν για μια ακόμη φορά ‘μια άμεση κατάπαυση του πυρός… Και η πρότασή τους συνίσταται στο να δημιουργηθεί μια ψευδαίσθηση που λέει ότι ο εισβολέας έχει το δικαίωμα να σκοτώνει, επειδή μιλάει για ‘ειρήνη’, και το θύμα να μην αμύνεται» δήλωσε ο Ποντολιάκ μέσω ανάρτησης του στο Χ.

Πρόσθεσε ότι μια παρόμοια πρόταση «ενθαρρύνει τη Ρωσία να συνεχίσει τις επιθέσεις».

Three unconditional conclusions in connection with the deliberate missile strike (X-101 class missiles) on Ukraine's largest children's hospital "#Okhmatdyt"…

1. This is a fully deliberate action, specifically designed and approved by the entity Putin. On the eve of the @NATO…

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) July 8, 2024

Ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, περιγράφοντας το αναπάντεχο ταξίδι του στο Πεκίνο ως το τρίτο σκέλος μιας «ειρηνευτικής αποστολής».

Ο Ζελένσκι είπε ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της μεσολάβησης. «Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι πολλές. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποστολή διαμεσολάβησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του Όρμπαν με τον Πούτιν, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγιναν σε συντονισμό με το Κίεβο. «Ακόμη και αν (ο Πούτιν) συναντηθεί με κάποιον (ηγέτη κράτους), αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», σχολίασε.

Το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις άλλων χωρών για το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, όμως οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονίζονται με το… ουκρανικό όραμα και ιδίως με το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο Ζελένσκι, πρόσθεσε, λέγοντας ουσιαστικά κατάπαυση του πυρός με τους δικούς μας όρους ή πόλεμος.

Η Ουκρανία ελπίζει επίσης ότι θα οργανώσει μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο αργότερα εντός του έτους. Η Κίνα δεν παρέστη στην πρώτη σύνοδο, τον Ιούνιο και προωθεί, μαζί με τη Βραζιλία, ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, ζητώντας τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία θα παύσει αμέσως το πυρ και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις περιοχές της χώρας. Επιπλέον ζήτησε από το Κίεβο να αποκηρύξει τα σχέδιά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να υπάρξει ειρήνη.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε απόγνωση λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο και αναζητά από 35 έως 50 επιπλέον ταξιαρχίες για να πραγματοποιήσει πλήρως τα νέα σχέδιά του για την άμυνα έναντι ενδεχόμενης επίθεσης από τη Ρωσία.

Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια, τα οποία είναι απόρρητα. Μια ταξιαρχία αποτελείται από 3.000 έως 7.000 στρατιώτες, έτσι η δημιουργία επιπλέον 35 έως 50 τέτοιων μονάδων θα συνιστούσε σημαντική πρόκληση.

Προελαύνουν οι Ρώσοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον στόχων της αμυντικής βιομηχανίας και αεροπορικών βάσεων στην Ουκρανία.

«Οι στόχοι της επιδρομής επιτεύχθηκαν. Οι καθορισθέντες στόχοι επλήγησαν», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο.

Εξάλλου ένας άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν από ουκρανικές οβίδες που έπληξαν χωριό στη μεθοριακή ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της, ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Ο Γκλάντκοφ δήλωσε πως ένας άνδρας υπέκυψε επιτόπου στα τραύματά του στο χωριό Νικόλσκογε.

Άλλα τρία θύματα της επίθεσης μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο, δήλωσε επίσης ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί.

Διαψεύδουν τους Ουκρανούς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε επίσης πως οι ζημιές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο, κυρίως σε ένα νοσοκομείο παίδων, προκλήθηκαν από «την πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου», ενώ τόνισε ότι «έπληξε» σήμερα αποκλειστικά «στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

More footage from the #Okhmatdit children's hospital in #Kyiv after the Russian strike. Authorities in the city say there have already been fatalities in the Russian attack. pic.twitter.com/JWaltUKZYt

— NEXTA (@nexta_tv) July 8, 2024

«Πολλές φωτογραφίες και βίντεο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Κίεβο, επιβεβαιώνουν αναντίρρητα την καταστροφή που προκλήθηκε από την πτώση ενός πυραύλου της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων στην πόλη», διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τις ουκρανικές δηλώσεις περί επίθεσης της Μόσχας απ’ ευθείας σε ένα πολιτικό νοσοκομείο του Κιέβου.

Αντίποινα υπόσχεται ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 40 πυραύλους με στόχο διάφορες περιοχές και προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, εμπορικά κτίρια και κατοικίες στο Κίεβο, στη γενέτειρά του, το Κρίβι Ριχ, στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία και σε δύο πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν στο βασικό κύμα των επιθέσεων στο Κίεβο, σύμφωνα με τις αρχές. Περίπου 2 ώρες αργότερα, τα θραύσματα από άλλη πυραυλική επίθεση έπληξαν διαφορετικό νοσοκομείο του Κιέβου, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν και τουλάχιστον τρεις να τραυματιστούν, δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ukranian children’s hospital was hit by a Ukranian anti air defense missile.

Ukraine shoots up to 3 air defense rockets per Russian cruise missile, all can’t hit the Russian missile … so they land randomly in the city. https://t.co/6X8mS0N9dG pic.twitter.com/o9lRxUZBne

— Lord Bebo (@MyLordBebo) July 8, 2024

Στο Κρίβι Ριχ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 11 ανθρώπων, ενώ πάνω από 40 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ποκρόβσκ, όπου οι πύραυλοι έπληξαν βιομηχανική μονάδα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε επίσης στην πόλη Ντνίπρο, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε αντίποινα. «Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να δράσει όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικά για να βάλει τέλος στα ρωσικά αεροπορικά χτυπήματα. Δολοφονίες –αυτό είναι που φέρνει ο Πούτιν. Μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε πραγματική ειρήνη και ασφάλεια», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Another clip from today’s strike against Kiev. pic.twitter.com/Ivw7KT7S4l

— Zlatti71 (@Zlatti_71) July 8, 2024

Η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι στοχοποιεί αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές.

Η Ουκρανία θα ζητήσει συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη για την ασφάλεια της χώρας μετά την ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ, αεροπορικούς βαλλιστικούς πυραύλους και κατευθυνόμενους πυραύλους σε μια συνδυασμένη επίθεση σε ουκρανικές πόλεις, ανακοίνωσε η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Διαβάστε επίσης:

Η ανάλυση του Politico για τον Μακρόν: «Δίχασε τη Γαλλία και άφησε τη χώρα ακόμη πιο ακυβέρνητη»

Σε απόγνωση το ΝΑΤΟ, θα χρειαστεί έως 50 επιπλέον ταξιαρχίες – Η Μόσχα βομβαρδίζει ανηλεώς το Κίεβο αλλά διαψεύδει την επίθεση στο νοσοκομείο

Επιστολή Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς: «Δεν πάω πουθενά, παραμένω στην κούρσα» – Εντείνονται οι πιέσεις να αποσυρθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανικό, ΝΑΤΟ,oukraniko, nato