Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων: Θολό το τοπίο για την Ελλάδα- Δεν υπάρχουν στοιχεία

Θολό είναι το τοπίο για την προστασία των ηλικιωμένων από τους φροντιστές τους στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές, δεν γνωρίζουν εάν και κατά πόσο οι παππούδες και οι γιαγιάδες, κακοποιούνται από τους φροντιστές τους, είτε αυτοί είναι μέλη της οικογένειά τους, είτε άνθρωποι που τους προσέχουν στο σπίτι τους, είτε εργαζόμενοι σε γηροκομεία.

Στην κακοποίηση εκτός από τη σωματική βία που ασκείται στους γερόντους συμπεριλαμβάνεται η παραμέληση, η οικονομική εκμετάλλευση και η ψυχολογική

βία που προκαλεί συναισθήματα άγχους, εγκατάλειψης, απομόνωσης και κατάθλιψης.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία μεαφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ( 15η Ιουνίου)  που είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ενάντια στην κακοποίηση των ηλικιωμένων. Αναλυτικά στην Ελλάδα τα δεδομένα για την κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ελάχιστα. Στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιείται συστηματική και αποτελεσματική καταγραφή των περιπτώσεων κακοποίησης ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ συχνά αυτές οι περιπτώσεις είτε δεν αναγνωρίζονται, είτε αναγνωρίζονται, αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν κοινοποιούνται στις αρχές.

Εκτιμάται ότι φαινόμενο δεν είναι αμελητέο και ότι η κακοποίηση συχνά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων ή ακόμα και τη ζωή τους. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, το 2022 υπήρξαν 695 καταγγελίες περιπτώσεων κακοποίησης ηλικιωμένων στην τηλεφωνική «Γραμμή Ζωής» (1065).

Η μελέτη

Χαμηλά επίπεδα κοινωνικής υποστήριξης συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα κακοποίησης, όπως αναφέρει η μελέτη ABUEL που διενεργήθηκε το 2009. Η εν λόγω μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία σε 7 χώρες μέλη της EE -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– σε δείγμα 4.467 ηλικιωμένων ατόμων που ζούσαν στην κοινότητα.

Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης αναφέρεται ότι η ψυχολογική κακοποίηση ήταν η συχνότερη και ακολουθούσε η οικονομική εκμετάλλευση, ενώ η σωματική κακοποίηση ήταν λιγότερο συχνή.

Η Ελλάδα ήταν:

-3η στη συχνότητα εμφάνισης σωματικής κακοποίησης,

-3η στη συχνότητα εμφάνισης οικονομικής εκμετάλλευσης

 – 6η στη συχνότητα εμφάνισης ψυχολογικής κακοποίησης, μεταξύ των 7 χωρών που μετείχαν στην έρευνα,

– 1η στη συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία όμως ήταν και η λιγότερο συχνή μορφή κακοποίησης που αναφέρθηκε.

Επίσης στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης της κακοποίησης ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες σε όλες τις μορφές της.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι τα στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα είναι ανεπαρκή ή και παρωχημένα, ενώ δεν υπάρχουν σύγχρονα και επαρκή στοιχεία ούτε για τα αίτια και τους τρόπους πρόληψης και κατάλληλης διαχείρισης των περιπτώσεων κακοποίησης ηλικιωμένων στη χώρα μας.

Νομοθετικές παρεμβάσεις για την πρόληψη

Η πρόληψη της κακοποίησης πρέπει να αποτελεί σκοπό και στόχο της πολιτικής των αρμόδιων φορέων. Για να γίνει πράξη απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας ώστε να εντοπίζονται και να καταγράφονται εγκαίρως περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων.

Η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, η οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών υποστήριξης των ηλικιωμένων και των φροντιστών τους καθώς και η προσφορά ομάδων εθελοντών στην υποστήριξη τους, πχ. μέσω των ΚΑΠΗ θα μπορούσαν να συντελέσουν στην πρόληψη της κακοποίησης.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων, έχει εντάξει και την επιμόρφωση όλων των επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της κακοποίησης της ιδιαίτερα ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας των ηλικιωμένων. Παράλληλα, συνεργάζεται με άτομα και φορείς για την επίτευξη αλλαγών και σε θεσμικό επίπεδο, με σκοπό την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων ατόμων.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ – Νέα μελέτη: TikTok, Instagram και Youtube κάνουν κακό στην υγεία των εφήβων – Πρόταση για προειδοποιητικό μήνυμα όπως στα τσιγάρα

Αλτσχάιμερ: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Τι αποκαλύπτει το DNA της μητέρας

Άδωνις Γεωργιάδης: Περισσότερα από 10.000 ραντεβού την ημέρα για αιματολογικές εξετάσεις κλείνονται ηλεκτρονικά στο ΕΣΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα