«Παγωμένος ώμος»: Τι είναι και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε

Ο ώμος μας είναι στην πραγματικότητα η πιο κινητή άρθρωση στο σώμα μας, κινείται σε τρία επίπεδα εμπρός – πίσω, πλάγια και σε περιστροφή.

Οι παθήσεις του ώμου ποικίλουν, αρθρίτιδα, τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου, ρήξεις. Σημαντικό είναι να διατηρούμε το εύρος κίνησης στον ώμο μας χωρίς πόνο

«Παγωμένος ώμος» ή αλλιώς συμφυτική  θηλακίτιδα

Ο παγωμένος ώμος είναι μια πάθηση κατά την οποία μειώνεται η δυνατότητα κίνησης της άρθρωσης του ώμου με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική δυσκαμψία. Συχνά ο πόνος λόγο της δυσκαμψίας μας κάνει να σταματάμε να χρησιμοποιούμε την

άρθρωση με αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των τενόντων και έτσι τον περιορισμό του εύρους κίνησης ακόμα περισσότερο.

Ο «παγωμένος ώμος» εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους ηλικίας 40 – 60 ετών ενώ δείχνει μια προτίμηση στις γυναίκες . Αναπτύσσετε σε τρία στάδια 

Πρώτο στάδιο

Στο στάδιο του «παγώματος», που συνήθως διαρκεί από 6 έως 9 μήνες, σταδιακά ο πόνος αυξάνεται. Καθώς ο πόνος χειροτερεύει, η κινητικότητα της άρθρωσης αρχίζει να περιορίζεται.

Δεύτερο στάδιο

Ο πόνος βελτιώνεται σε αυτό το στάδιο αλλά η δυσκαμψία παραμένει. Κατά τη διάρκεια των 4 με 6 μηνών αυτού του σταδίου, ο ασθενής μπορεί να δυσκολευτεί πολύ με τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τρίτο στάδιο

Η κίνηση του ώμου σταδιακά βελτιώνεται. Η πλήρης επιστροφή στη φυσιολογική δύναμη και κίνηση του ώμου συνήθως διαρκεί από 4 ή 6 μήνες έως 2 ή 3 χρόνια.

Παγωμένος Ώμος – Αίτια

Τα αίτια του παγωμένου ώμου δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά. Μερικοί παράγοντες, ωστόσο, αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της πάθησης:

Διαβήτης. Ο “παγωμένος ώμος” εμφανίζεται πολύ πιο συχνά σε ασθενείς με διαβήτη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστος. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με διαβήτη τείνουν να έχουν εντονότερα και μεγαλύτερης διάρκειας συμπτώματα.

Άλλες ασθένειες. Άλλα ιατρικά προβλήματα που συνδέονται με τον “παγωμένο ώμο” περιλαμβάνουν τον υποθυρεοειδισμό, τον υπερθυρεοειδισμό, τη νόσο του Πάρκινσον και καρδιακές ασθένειες.

Ακινητοποίηση. Ο “παγωμένος ώμος” μπορεί να αναπτυχθεί μετά από περίοδο ακινητοποίησης του ώμου λόγω εγχείρησης, κατάγματος ή άλλου τραυματισμού. Γι’ αυτό και οι ασθενείς παροτρύνονται να αποφεύγουν την ακινησία του χεριού μετά από τέτοια περιστατικά.

Αντιμετώπιση

Οι σωστές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο ή στο σφίξιμο του ώμου, σίγουρα η συντηρητική αυτή φροντίδα θα βοηθήσει εάν η πάθηση βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Απαγωγή

Καθίστε σε μια καρέκλα με την σπονδυλική και τον αυχένα σε ευθεία, οι ωμοπλάτες πίσω και κάτω. Ξεκινήστε με τεντωμένο χέρι να το ανοίγετε στο πλάι μέχρι εκεί που μπορείτε. Επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Έσω – έξω στροφή

Τοποθετηθείτε σε όρθια θέση, με τον αυχένα και την σπονδυλική σε επιμήκυνση, οι ώμοι είναι σημαντικό να βρίσκονται πίσω και κάτω. Τοποθετήστε το χέρι που θέλετε να δουλέψετε κολλητά στο σώμα σας και σχηματίστε την γωνία που δείχνει η παρακάτω εικόνα, στη συνεχεία το χέρι έρχεται να κολλήσει στην κοιλιά και έπειτα ανοίγει στην αρχική θέση. Προσέχουμε σε όλη την διάρκεια της άσκησης να είναι κολλημένο το χέρι στο σώμα μας.

Κάμψη

Τοποθετηθείτε και πάλι σε όρθια θέση, φέρτε το χέρι που θέλετε να δουλέψετε σε κάμψη μέχρι εκεί που μπορείτε. Η συγκεκριμένη άσκηση μπορεί να γίνει πιο εύκολα στον τοίχο, περπατήστε με τα δάχτυλα μέχρι εκεί που μπορείτε. Ελάτε ξανά στην αρχική θέση.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοπόρωση: Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για γερά οστά

Άνοια – Εγκεφαλικό: Τα δυο ροφήματα που σε «προστατεύουν»

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Keywords
Τυχαία Θέματα