Παίρνει τα μέτρα της για τους χάκερς η ΔΕΗ

ΕΛΛAΔΑ

Η προστασία των ηλεκτρικών δικτύων από «χάκερς» και η ανάπτυξη νέων υλικών που θα βελτιώσουν την απόδοση των ανεμογεννητριών, είναι τα νέα έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που ανέλαβε το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ, από κοινού με αντίστοιχους φορείς ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, τα νέα ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχει το ΚΔΕΠ είναι:

-Το

έργο SDN-microSENSE στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης HORIZON 2020 (H2020) σκοπεύει να διασφαλίσει έξυπνα και ασφαλή δίκτυα κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο προκειμένου να εξασφαλίζεται η Εθνική αλλά και η δημόσια ασφάλεια, η κανονική λειτουργία της Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ενεργειακών Συστημάτων (Electrical Power and Energy System, EPES), καθώς και η ακεραιότητα και η εμπιστευτικότητα των επικοινωνιών.

Στο SDN-microSENSE συμμετέχουν 31 εταίροι από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

-Το πρόγραμμα PHOENIX, επίσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης HORIZON 2020 , στοχεύει να προσφέρει κυβερνοασπίδα στη θωράκιση της ευρωπαϊκής υποδομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ενεργειακών Συστημάτων (Electrical Power and Energy System, EPES) με την επιτάχυνση της έρευνας και της καινοτομίας στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου EPES , και ειδικότερα στην επικοινωνία μεταξύ φορέων του EPES και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί πειραματικό έξυπνο δικτύου (smart grid) εντός του ΚΔΕΠ, όπου θα γίνουν πειράματα κυβερνοεπιθέσεων στον εξοπλισμό του.

Το PHOENIX αποτελείται από κοινοπραξία 25 εταίρων από 10 ευρωπαϊκές χώρες, στους οποίους περιλαμβάνονται ο τομέας της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας, οι πελάτες, οι τελικοί χρήστες, οι πάροχοι τεχνολογίας και οι ΜΜΕ.

-Το πρόγραμμα ΗEAGTURB στο πλαίσιο της Εθνικής δράσης ΕΣΠΑ "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ" της ΓΓΕΤ αφορά μια νέα κατηγορία μεταλλικών υλικών, τα κράματα υψηλής εντροπίας, γνωστά στη διεθνή βιβλιογραφία με τον όρο High Entropy Alloys - HEAs. Η καινοτομία των κραμάτων υψηλής εντροπίας βασίζεται σε υλικά τα οποία υπόσχονται συνδυασμό ιδιοτήτων όπως π.χ. υψηλή αντίσταση σε οξείδωση και διάβρωση, θερμική σταθερότητα, βελτιωμένες μηχανικές και τριβολογικές ιδιότητες, καθώς και βιο-ιατρικές εφαρμογές.

Οι στόχοι του έργου είναι: Η ανάπτυξη επικαλύψεων που μειώνουν σημαντικά τα φαινόμενα υποβάθμισης (φθορά-τριβή, μηχανική διάβρωση, οξείδωση) των πτερυγίων των αεριοστροβίλων, η αύξηση του χρόνου λειτουργίας τους , η μείωση του κόστους συντήρησης και αντικατάστασής τους και η μείωση του χρόνου συντήρησης.

Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε αύξηση της απόδοσης των στροβίλων και κατά συνέπεια της αύξησης απόδοσης των μονάδων σε παραγωγή ενέργειας.

Η ΔΕΗ ΑΕ/ΚΔΕΠ συμμετέχει σε κοινοπραξία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μία ΜΜΕ και απευθύνει παράλληλα ανοικτή πρόσκληση στα Πανεπιστήμια, στα Ερευνητικά Κέντρα, στις Εταιρείες και ιδιαίτερα στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού για συνεργασία.

ΔΕΗχάκερςΕΣΠΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα