Παλαιό Φάληρο: Εκτός παιδικών σταθμών 200 παιδιά, καταγγέλλουν γονείς – ΤΟ ΠΔ του 2017 που «ξαφνικά» μπήκε σε εφαρμογή

Σε καταγγελία προχώρησε ο σύλλογος γονέων των δημοτικών παιδικών σταθμών του Παλαιού Φαλήρου, εγκαλώντας τη δημοτική αρχή ότι αποφάσισε ξαφνικά να εφαρμόσει ΠΔ του 2017 με αποτέλεσμα να βγουν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 200 παιδιά του Δήμου.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει καταγγελία και στον Συνήγορο του Πολίτη, η δημοτική αρχή αποφάσισε στα τέλη Αυγούστου να εφαρμόσει κατά γράμμα το ΠΔ του 2017 που προβλέπει δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και στέλνει

τα παιδιά άνω των 4 ετών στα νηπιαγωγεία, ενώ έχει αυστηρούς όρους για τη λειτουργία τους, ενώ για 7 χρόνια λειτουργούσαν παιδικοί σταθμοί ακόμη και σε πολυκατοικίες.

Οι γονείς ζητούν την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για να μπορούν να ενταχθούν όλα τα παιδιά του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς ο αριθμός τους φτάνει περίπου στα 1.000 παιδιά ενώ υπάρχουν μόνο 4 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί με 312 θέσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου γονέων

«Τέλη Αυγούστου και περιμέναμε τη Δευτέρα 02/09 να ανοίξουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, βάσει του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας που είναι δημοσιευμένος σε ΦΕΚ αλλά και του ίδιου του κανονισμού λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Π. Φαλήρου που όλοι υπογράφουμε στις εγγραφές. Αντιθέτως πλήθος οικογενειών ενημερώθηκαν είτε ότι ξεκινούν για άλλη μια χρονιά με τρομερή καθυστέρηση τουλάχιστον 2 εβδομάδων είτε ότι τα παιδιά τους μένουν εντελώς εκτός παιδικών σταθμών.

Εξοργιστήκαμε όταν μάθαμε για την προσπάθεια των υπεύθυνων της Δημοτικής Αρχής να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών τους σε μια μάχη μεταξύ μας. Για το ποιος έχει περισσότερη ανάγκη να βάλει το παιδί του στον παιδικό σταθμό! Φταίει ο άνεργος ή ο εργαζόμενος; Τους επιστρέφουμε αυτή την αδιανόητη και βρώμικη μεθόδευση να σκοτωθούμε μεταξύ μας. Φταίνε αυτοί! Εξοργιστήκαμε κι όταν ακούσαμε να κατηγορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό πως τάχα έδωσε λάθος οδηγίες για τη διακοπή της περσινής εγγραφής στο σύστημα της ΕΕΤΑΑ. Γιατί να μην υποθέσουμε πως ήταν μια ακόμη μεθόδευση από τα πάνω για να κοπούν επιπλέον παιδιά που έτσι έχασαν τα μόρια της επανεγγραφής; Και μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο, αποφασίζουν πριν μια εβδομάδα(!) να κλείσουν το τμήμα της οδού Διαγόρα στη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας του Παλαιού Φαλήρου, λόγω αδυναμίας πληρωμής του αυξημένου ενοικίου, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις θέσεις…

Οι δικαιολογίες που ακούμε αυτές τις ημέρες από τους αρμόδιους και το κρυφτό που παίζουν για το ποιος φέρει ευθύνη, θα ήταν μόνο μια γελοιότητα αν δεν εμπεριείχε ακέραια όλο το μνημονιακό και μεταμνημονιακό τραγικό αδιέξοδο. Ο δήμαρχος Φωστηρόπουλος και οι συν αυτώ –εκλεγμένοι για δεύτερη θητεία- γνώριζαν εδώ και 7 χρόνια για αυτό το Προεδρικό Διάταγμα. Βρίσκονται στο ίδιο δοχείο με τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη αλλά και τις προηγούμενες. Είναι άραγε τυχαίο πως χτες 04/09/2024 ο Υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης, έστειλε τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώσουν τους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο χιλιάδων τμημάτων δημοτικών σχολείων; Πόσο μακριά είμαστε από αυτό;

Δεν είναι απλά ανίκανοι. Είναι αδιάφοροι και κυνικοί απέναντι στις ανάγκες μας. Υλοποιούν αδιαμαρτύρητα κυβερνητικές επιλογές και ένα διάταγμα το οποίο θέτει αυτονόητους όρους ασφάλειας για τους παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο είναι τεράστια η υποκρισία κι εδώ. Γιατί για 7 ολόκληρα χρόνια οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη αλλά και οι προηγούμενες, δημιούργησαν όλους τους όρους για να υποχρηματοδοτείται σταθερά κάθε πρόνοια, με την Παιδεία και την Υγεία να υποβαθμίζονται όλο και πιο βαθιά. Στην περίπτωση των παιδικών σταθμών η συνενοχή των Δήμων είναι απλά σκανδαλώδης. Το 2017 που εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου είχε 7 παιδικούς σταθμούς και πάνω από 600 παιδιά σε αυτούς. Μεσολάβησε η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής και τα παιδιά άνω των 4 ετών μπήκαν στα νηπιαγωγεία. Ωστόσο σήμερα το 2024 έχει 4 παιδικούς σταθμούς και μόνο 312 θέσεις, τη στιγμή όμως που έγιναν σχεδόν 500 αιτήσεις! Κάθε χρόνο στεγάζουν βρεφονηπιακούς σταθμούς ακόμη και σε πολυκατοικίες, πέρσι είχαμε 40 παιδιά με δύο δασκάλες στο τμήμα του Φιξ αλλά φέτος θυμήθηκαν την εναρμόνιση με το προεδρικό διάταγμα! Την εναρμόνιση με τις ανάγκες των παιδιών και των γονιών μάλλον την έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους…

Πρόκειται για αναλγησία, μπροστά στην αγωνία των εκατοντάδων δημοτών που παλεύουν να βγάλουν τον μήνα, να ανακοινώνεται πως δεν μπορούν να εργαστούν ή να αναζητήσουν εργασία καθώς οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Έχουμε τεράστια οργή, θέλουμε εδώ και τώρα να σταθούμε πλάι πλάι με κάθε μητέρα που αδυνατεί να εργαστεί, με κάθε γονιό που κοιτάει πελαγωμένος τους λογαριασμούς και πρέπει επιπλέον να πληρώνει 150 και 200 ευρώ για κάθε παιδί του σε δημοτικό παιδικό σταθμό. Κατάντησαν το δικαίωμα για σχολείο των παιδιών μας, να είναι άλλος ένας λογαριασμός!

Θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν τη θέση τους στους παιδικούς σταθμούς. Να προσληφθούν άμεσα πολλές δασκάλες και βοηθητικό προσωπικό και να γίνουν έστω και τώρα όλα δεκτά!

Η μάχη που πρέπει να δώσουμε δεν αφορά αυτό ή το άλλο πρόσωπο, τον ένα ή τον άλλο υπεύθυνο. Είναι μια πολιτική απόφαση του κράτους μέσω άδικων νόμων που είναι ενάντια στις ανάγκες μας. Δήμος, κυβερνήσεις και όλοι όσοι στηρίζουν αυτή την κατάσταση είναι συνυπεύθυνοι.

Ταυτόχρονα αποδεικνύεται πως τα ΕΣΠΑ της ΕΕ δεν είναι κανένα μαγικό κλειδί. Είναι αυτά τα ίδια τα προγράμματα που θέτουν κριτήρια και φίλτρα για το ποιος θα βάλει το παιδί του σε παιδικό σταθμό. Να φοβάσαι να ανεβάσεις το πενιχρό εισόδημά σου, μην τυχόν και μείνει το παιδί εκτός!

Αυτή τη στιγμή στον δήμο Παλαιού Φαλήρου υπάρχουν πάνω από 1000 παιδιά που έχουν ανάγκη προσχολικής αγωγής. Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου δεν είναι τα ειδυλλιακά τοπία στους τουριστικούς οδηγούς. Είναι χωρισμένος στα 2: σε αυτούς που έχουν τα γιοτ στις μαρίνες και σε εμάς: οικογένειες εργαζόμενων και άνεργων συμπολιτών μας, ντόπιων και μεταναστών, που ματώνουμε οικονομικά όταν ο δήμος μας υποχρεώνει να πάμε το παιδί σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Διαφορετικά θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τους ηλικιωμένους γονείς μας να εργάζονται στα 70 τους ως νταντάδες των παιδιών μας! Πρέπει να μπει ένα τέλος.

Να γίνουν τώρα δεκτά τα παιδιά όλων των 499 αιτήσεων.Να γίνουν άμεσα αθρόες προσλήψεις παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού.Να απαιτήσει ο δήμος τους χώρους των πρώην Ολυμπιακών Ακινήτων από την περιφέρεια του Χαρδαλιά για να στεγαστούν νέα τμήματα βρεφονηπιακών σταθμών. Να γίνουν τώρα όλες οι απαραίτητες αυτοψίες στα κτίρια και ενέργειες από τις τεχνικές υπηρεσίες και τους μηχανικούς του δήμου.Να απαιτήσει ο δήμος τις εκτάσεις που θα παραχωρηθούν στο «Ταμείο Εθνικού Στόλου» υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαρίνα Φλοίσβου, για να χτιστούν σχολεία.Να φύγουν τα τουριστικά λεωφορεία από το Τάε Κβον Ντο και να απαιτήσει ο δήμος τον χώρο από την ΕΤΑΔ, για να χτιστούν σχολεία.

Κανένα παιδί να μη μένει εκτός μιας βρεφονηπιακής αγωγής, δημόσιας και δωρεάν!»

Διαβάστε επίσης:

Αχαρνών: Στα χέρια των ΕΚΑΜ ο Παλαιστίνιος που απειλούσε να αυτοκτονήσει – Έφοδος στο σπίτι του

Κακοκαιρία «Atena»: Μεταφέρεται την Πέμπτη ο αγιασμός στα σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

«Πυρά» Λιδάκη κατά Γεωργιάδη: «Το σύστημα υγείας του οποίου ηγείται είναι άθλιο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παλαιό Φάληρο, Εκτός, 200, 2017,palaio faliro, ektos, 200, 2017