«Παλιά» τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Με νέα μέτρα, μηνύματα προς τους ανεμβολίαστους και… προσευχές προσπαθεί η κυβέρνηση να τιθασεύσει το νέο κύμα της πανδημίας που ήδη σαρώνει τη χώρα.

Σε μια ημέρα που τα κρούσματα «άγγιξαν» τα 7.000 και με 59 νεκρούς από Covid-19, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τους νέους περιορισμούς που τίθενται για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, οι οποίοι, πάντως, δεν είναι και τόσο νέοι. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου

οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα για να μπορούν να πάνε στην εργασία τους, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, μέτρο το οποίο ίσχυε ήδη.

Το νέο είναι ότι πλέον από τους ανεμβολίαστους θα απαιτείται τεστ (μοριακό ή rapid) προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια και για άλλες… μη απαραίτητες δραστηριότητες.

Εξαιρέθηκαν οι ναοί

Η κυβέρνηση άλλη μια φορά εξαίρεσε από τα μέτρα τις εκκλησίες – δίνοντας λαβή για σχόλια περί προσπάθειας αποφυγής τριβών και πολιτικού κόστους σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας – καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, αλλά και στις εκκλησίες, για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Ήδη στελέχη της κυβέρνησης, αντιλαμβανόμενα την αίσθηση που προκαλεί αυτή η απόφαση, έσπευσαν μέσω των ΜΜΕ να την υπερασπιστούν: ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία και η πίστη με κάποιον πολίτη που θέλει να πάει σε εμπορικό κατάστημα ή σε κομμωτήριο».

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, να θυμίσουμε, στο πρώτο λοκντάουν έδινε συμβουλές στους πιστούς για το πώς μπορούν να συνδυάζουν τη σωματική άσκηση με την επίσκεψη στην εκκλησία, στο ίδιο «μήκος κύματος» είπε ότι η τέλεση πράξης πίστης δεν είναι το ίδιο με την επίσκεψη σε εμπορικό κατάστημα.

Νεύρα από τους εμπόρους

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο εμπορικός κόσμος μοιάζει ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα μέτρα αυτά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θεόδωρος Καπράλος, παρεμβαίνοντας στην εκπομπή που μιλούσε ο Πέτσας, υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα συνιστούν ένα είδος λοκντάουν για το λιανεμπόριο και μάλιστα αυτή τη φορά χωρίς στήριξη από την πολιτεία, ισχυριζόμενος πως τα μέτρα αυτά ελήφθησαν παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί πως το λιανεμπόριο δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων, προβλέποντας παράλληλα ότι η εφαρμογή τους θα είναι πρακτικά δύσκολη και θα φέρει τους καταστηματάρχες σε αντιπαράθεση με τους πελάτες.

Υπογραμμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, κατά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, τόνισε ότι αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενώ θα ισχύει δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας, καθώς και ότι θα επιβάλλονται ποινές στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τα γήπεδα.

Ψηφιακό πορτοφολάκι

Από την πλευρά του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε την εφαρμογή Covid Free Gr Wallet για smartphones, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να αποθηκεύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή άλλα έγγραφα, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση και επίδειξή τους όπου χρειάζεται.

Σε αδρές γραμμές, η εφαρμογή λειτουργεί ως ένα ψηφιακό «πορτοφόλι» ή «χαρτοφύλακας», όπου για να αποθηκευτεί το έγγραφο, ο πολίτης μπορεί είτε να σκανάρει το QR code στην εφαρμογή, είτε να το μεταφορτώσει ως αρχείο pdf και αμέσως μετά εμφανίζεται η επιλογή «Αποθήκευση στο wallet».

Φυσικά η πλειονότητα των πολιτών που έχει εμβολιαστεί και διαθέτει smartphone έχει ήδη αποθηκευμένα στη συσκευή τα συγκεκριμένα έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, ωστόσο η εφαρμογή κάνει πιο εύκολη και γρήγορη την πρόσβαση σε αυτά, οπότε ως εργαλείο μάλλον θα αποδειχθεί χρήσιμο.

Παραινέσεις και SMS

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι παραινέσεις – μέσω νέας καμπάνιας στα ΜΜΕ, αλλά και μηνύματα SMS στα κινητά χιλιάδων πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι – για αύξηση του εμβολιασμού (το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στο 63%) συν το άνοιγμα της πλατφόρμας για τρίτη δόση εμβολίου από αύριο για όλους όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.

Με αυτά «κλείνει» το νέο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για μια φάση της πανδημίας άκρως ανησυχητική, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά, κάνοντας τις προβλέψεις για 10.000 κρούσματα ημερησίως να φαντάζουν πλέον ρεαλιστικές, και η πίεση στο ΕΣΥ επίσης αυξάνεται δραματικά. (Η εικόνα του εξαντλημένου διευθυντή της κλινικής Covid του νοσοκομείου Λάρισας, ο οποίος «κατέρρευσε» μπροστά στις κάμερες, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί, ιδίως στα βόρεια της χώρας).

«Σκληροί» οι μη εμβολιασμένοι

Πάντως, η αίσθηση ότι πλέον «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού» (έκφραση που αποδίδεται σε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος) όσον αφορά τους εμβολιασμούς επιτείνεται ακόμα περισσότερο από δημοσκόπηση της Pulse RC, που παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης ο ΣΚΑΪ, της οποίας τα ευρήματα είναι άκρως απογοητευτικά, καθώς μεταξύ των ανεμβολίαστων σχεδόν έξι στους δέκα δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πειστούν και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το μόλις 8% που δήλωσε ότι θα εμβολιαζόταν μόνο αν κάτι τέτοιο γινόταν υποχρεωτικό για την εργασία του, ποσοστό πολύ χαμηλό, που δείχνει ότι πλέον οι αρνητές του εμβολίου είναι ένα «σκληρό» μπλοκ, με διαμορφωμένες και σαφείς απόψεις, το οποίο δύσκολα θα καμφθεί και θα αλλάξει ρότα. Στο σύνολο των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης, το 7% δηλώνει ότι δεν έχει κάνει εμβόλιο ούτε θα κάνει, ενώ άλλο ένα 5% δηλώνει ότι δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά κάποια στιγμή θα το κάνει. Στο πλαίσιο αυτό, μια δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ίσως και να δείχνει τη mentalite που επικρατεί, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «η ζωή μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στη ζωή που θα ζούμε σε έναν πλανήτη με την Covid, άρα, όπως έχουμε κάθε χρόνο γρίπες, όπως έχουμε πνευμονίες, θα έχουμε και Covid.

Μην μετράμε πια τα κρούσματα».

Επιπλέον απέκλεισε σκληρό λοκντάουν «ακόμα και αν τα κρούσματα φτάσουν τα 10.000» και απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής.

Το «τρίπτυχο» Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ημερίδα της Βουλής, περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την ύπαρξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε ότι:

● Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.

● Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με τον εμβολιασμό τους.

● Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός απηύθυνε νέο διπλό κάλεσμα: να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα («αύριο, κιόλας») και να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν ξεπεράσει το όριο των έξι μηνών από τον εμβολιασμό τους, καθώς όπως είπε «το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το εξάμηνο να παρουσιάζει ρωγμές». Μένει να φανεί πόσοι θα τον ακούσουν.

Αλλάζει τα πάντα στην ΕΛ.ΑΣ. ο Θεοδωρικάκος

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε σειρά δραστικών παρεμβάσεων στην ΕΛ.ΑΣ., μετά το περιστατικό με τους θανατηφόρους πυροβολισμούς ανδρών της ΔΙΑΣ κατά νεαρών Ρομά που είχαν κλέψει αυτοκίνητο και την καταδίωξή τους. Στην ουσία οι παρεμβάσεις που προανήγγειλε ο υπουργός μοιάζουν με έμμεση παραδοχή από την ηγεσία του υπουργείου ότι κάτι δεν πάει καλά με την αστυνομία και ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν αμέσως.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των νόμων», με στόχο η διαδικασία να αρχίσει από 1.12.2021 (κάτι που δείχνει… πρεμούρα για διορθωτικές κινήσεις στην ομάδα αυτή).

Σε δεύτερο επίπεδο μίλησε για «πλήρη αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς».

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας». Σημειώνεται ότι το σχέδιο για την αναμόρφωση της Άμεσης Δράσης συζητείται εδώ και χρόνια.

Σε τρίτο επίπεδο ανακοινώθηκε ο άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες, αλλά και η ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Άμεσης Δράσης.

Όλα αυτά, συν κάποιες θεσμικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση των αστυνομικών και αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα για συγκεκριμένες παραβατικές συμπεριφορές μοιάζουν ως μια πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στην κριτική που δέχεται εδώ και καιρό από την αντιπολίτευση για περιστατικά ανεξέλεγκτης βίας από την αστυνομία, κριτική που γιγαντώθηκε μετά το θανατηφόρο περιστατικό στο Πέραμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο υπουργός, παρουσιάζοντας το πλάνο, σημείωσε ότι «αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν σε μια πιο αποτελεσματική αστυνομία, που πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων μας γιατί αυτό είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Μικροκομματικές επιθέσεις και αβάσιμοι αφορισμοί σε βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας δεν γίνονται αποδεκτοί από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Να συζητήσουμε ιδεολογικά και πολιτικά χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση» (Videos)

Λοβέρδος: Παρουσίασε τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ

Μητσοτάκης: Τι απάντησε για τις εκκλησίες – Και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Keywords
νέα, νεα μετρα, τα νεα, αδωνις γεωργιαδης, qr code, τίθενται, rapid, τεστ, τραπεζες, φαρμακεια, μμε, πειραιας, free, smartphones, pdf, sms, ελλαδα, δημοσκοπηση, pulse, μπλοκ, τσιπρας, βουλη, διασ, οπκε, ματ, μυστικες δημοσκοπησεις, μετρο, αλλαγη ωρας, λοβερδος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, rapid, qr code, μια ημερα, αστυνομια, αυτοκινητο, γηπεδα, γνωση, εργασια, ηγεσια, κινητα, μμε, οικονομια, πιεση, πλαισιο, τεστ, pdf, αδωνις, αυξηση, βορεια, βραδυ, γεγονος, γινονται, δευτερο, διαστημα, διασ, δημοσιο, δηλωση, δειχνει, διπλο, εγγραφα, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκπαιδευση, εβδομαδα, εμβολιο, εξι, επικοινωνια, ερευνα, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, θρησκεια, εικονα, καμερες, κυβερνηση, κυμα, κομμωτηρια, λογο, ματ, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, μπλοκ, μορφη, ομαδα, παντα, οπκε, ουσια, οφελος, πεδιο, πιστη, πλευρης, πολιτεια, ρομα, ροτα, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητησουμε, σειρα, σχεδιο, σχολια, τίθενται, τριτη, φορα, ψηφιακη, ψηφιακο, free, δικαιωματα, εφαρμογη, ειδη, εκκλησιες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, πακετο, pulse, smartphones, sms, θανος, υγειας
Τυχαία Θέματα