Παπαδημούλης:Το "προσύμφωνο" Μέρκελ-Λαγκάρντ για χρέος και πλεονάσματα να γίνει δεσμευτική και δημόσια συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ζητούμενο είναι το «προσύμφωνο» μεταξύ Μέρκελ-Λαγκάρντ να γίνει συγκεκριμένη, δεσμευτική και δημόσια συμφωνία μεταξύ των θεσμών. Δε νοείται τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου να την πληρώνει η ελληνική κοινωνία με περαιτέρω αβεβαιότητα, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Επίσης, ο κ.Παπαδημούλης επεσήμανε πως: "Αυτό που τώρα φαίνεται να προχωρά είναι

μια συμφωνία-πακέτο, που επιτρέπει στην Ελλάδα να βγει από την κρίση και εξασφαλίζει ανάπτυξη, ταχύτερη μείωση της ανεργίας, ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το ’18. Επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία και να κλείσει η 2η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου".

"Υπάρχει κοινωνική δυσφορία και απογοήτευση και ο κόσμος περιμένει να δει στην τσέπη του την αλλαγή. Πρέπει επομένως να φύγουμε από τη διαπραγμάτευση και να περάσουμε στην αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, ώστε όταν πάμε στις κάλπες να έχουμε ένα έργο που να αρέσει στους περισσότερους. Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας" τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ενώ επεσήμανε πως "Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, που εκφράζει τη συνισταμένη των Βρυξελλών, είναι απολύτως εφικτό στις 22 Μαΐου να γυρίσουμε σελίδα. Αυτό που εισπράττω είναι ότι η τεχνική συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, ώστε μετά να έχουμε τη νομοθέτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που θα επιτρέψει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να είναι καρποφόρο. «Κλειδί» είναι η συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για χρέος και ελάφρυνση, αλλά και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το ’18.

Υπάρχει ένα «προσύμφωνο» μεταξύ Μέρκελ-Λαγκάρντ για χρέος και πλεονάσματα και το ζητούμενο είναι αυτό να γίνει συγκεκριμένη, δεσμευτική και δημόσια συμφωνία μεταξύ των θεσμών. Δε νοείται τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου να την πληρώνει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, με περαιτέρω αβεβαιότητα και ροκάνισμα χρόνου. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος" .

Ανάμεσα στα σημεία που επεσήμανε ο κ.Παπαδημούλης ήταν και τα εξής:

Το δόγμα «μαχητικοί, διεκδικητικοί, αλλά ποτέ μόνοι» είναι ο μόνος δρόμος στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή για να επιτυγχάνονται πράγματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κι η κυβέρνηση Τσίπρα αυτά τα χρόνια έχουν οικοδομήσει ερείσματα και συμμαχίες ακόμη και με δυνάμεις που δεν ανήκουν στην πολιτική οικογένεια της Αριστεράς, όπως με τους Σοσιαλδημοκράτες Πράσινους, αλλά και με δυνάμεις που ανήκουν στον χώρο της Κεντροδεξιάς, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος.

Η Σύνοδος των χωρών του Νότου είναι μια Σύνοδος που έγινε θεσμός, ξεκινώντας πριν λίγους μήνες από την Αθήνα και που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στη γερμανοκρατία και την κυριαρχία του Βερολίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε αρνητικές αντίρροπες πιέσεις από τις χώρες του Βίζεγκραντ. Σε αυτήν δε συμμετέχει μόνο ο Τσίπρας ή ο Ρέντσι, αλλά και ο Ραχόι και ο Αναστασιάδης, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Το δόγμα «μαχητικοί, διεκδικητικοί, αλλά ποτέ μόνοι» είναι ο μόνος δρόμος στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή για να επιτυγχάνονται πράγματα. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια εποχή μεγάλης αστάθειας, με τον Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ και τον Ερντογάν στη γειτονιά μας, και επομένως χρειαζόμαστε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει για να φύγουμε από λογικές εμφυλιοπολεμικού διχασμού, που τροφοδοτούν ορισμένοι έξαλλοι κύκλοι της ΝΔ με ακροδεξιό άρωμα

Θα έλεγα μάλιστα ότι ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί τώρα, που μπαίνει το νερό στο αυλάκι για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ένα άλλο πολιτικό κλίμα και μέσα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Να καλέσει ο Α. Τσίπρας τον Κ. Μητσοτάκη να σταματήσει επιτέλους να παίρνει γραμμή από τον έξαλλο αντιπρόεδρό του Α. Γεωργιάδη. Να γίνει μετριοπαθέστερος, να μπαίνει σε διαδικασία διαλόγου και να υποβάλλει προτάσεις για την κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγική ανασυγκρότηση, για τις αλλαγές που χρειάζονται στη διοίκηση και τη φορολογία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επιδιώξει τον ευρύτερο δυνατό διάλογο, και πολιτικό και κοινωνικό, γιατί χωρίς την ευρύτερη δυνατή ομοψυχία δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ούτε την πρόκληση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, ούτε την πρόκληση της αντιμετώπισης της επιθετικότητας της τουρκικής ηγεσίας.

Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει, προκειμένου να φύγουμε από λογικές εμφυλιοπολεμικού διχασμού, που τροφοδοτούν ορισμένοι έξαλλοι κύκλοι της ΝΔ με ακροδεξιό άρωμα, κατέληξε ο κ.Παπαδημούλης.

ΠαπαδημούληςΛαγκάρντΜέρκελδανειστέςμεταρρυθμίσειςχρέοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα