Παραλλαγή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ , «ως πρωτότυπη», κατέθεσε ο Θεοδωράκης για την Κεντροαριστερά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα βήμα πιο κοντά στον διάλογο για τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης καταθέτοντας παραπλήσια με το ΠΑΣΟΚ πρόταση, κατά τη διάρκεια ομιλίας του το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφερόμενος στις διεργασίες για τον ενιαίο φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς απέφυγε να δώσει πολιτικό στίγμα στο εγχείρημα, μιλώντας για μεταρρυθμιστικό φορέα και πρότεινε: «Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες

σε όλη την Ελλάδα στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το στοίχημά μας».

Ο Θεοδωράκης επιχείρησε να καθησυχάσει, μέσω της ομιλίας του, τα μέλη του Ποταμιού, που αγωνιούν για τις οργανωτικές και κοινωνικές προσβάσεις του ΠΑΣΟΚ, που θα οδηγούσαν στον έλεγχο της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει " τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές».

Παρέλειψε να πει βέβαια ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται από το ΠΑΣΟΚ εδώ και 9 χρόνια, την αντέγραψε η ΝΔ, με την εκλογή Σαμαρά και Μητσοτάκη και την πρότεινε, ως διαδικασία η Φώφη Γεννηματά τον Φεβρουάριο.

Η διαφορά είναι ότι ο Σταύρος προτείνει αμέσως όποιος εκλεγεί "να οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο" Ξεκαθάρισε όμως, αφήνοντας περιθώρια ελιγμών, ότι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής ¨"καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν." Και πρόσθεσε ότι: «Και καθώς η νέα παράταξη θα αποκτά σάρκα και οστά οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».

Όλο αυτό βέβαια μοιάζει εξαιρετικά ασαφές, αφού δεν ξεκαθαρίζει η πρόταση, πως θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια, αν θα έχουν λόγο τα πολιτικά όργανα των κομμάτων, πως θα συγκροτηθεί η νέα παράταξη και θα παραμείνουν και τα κόμματα και πολλές ακόμη καθοριστικές λεπτομέρειες.

Πιεσμένος από τις συνθήκες επιχείρησε να αποσαφηνίσει ότι δεν ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας:«Εμείς δε μιλάμε για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε την αναμέτρηση στην κοινωνία. Να κατέβουμε στον λαό να αναμετρηθούμε. Όχι με λάβαρα, αλλά με θέσεις! Γιατί στην κορυφή μπορεί να υπάρχουν διαφορές, αλλά στην βάση οι προοδευτικοί πολίτες δεν ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες του παρελθόντος. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια».

Πάντως στην ομιλία Θεοδωράκη αντέδρασε άμεσα και μάλλον ενοχλημένο το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επιστρέφοντας τις βολές του, σημειώνοντας ότι "τις υποδείξεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο, να τις κρατήσει ο κ. Θεοδωράκης για το κόμμα του και τους βουλευτές του".

Ο Θεοδωράκης στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και έκανε έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και ταυτόχρονα κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του Ποταμιού για αναλογικό μπόνους αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα.

Κατά τα λοιπά το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι όσα " είπε για την κεντροαριστερά, κρατάμε για σήμερα ότι αποδέχεται την πρότασή μας για εκλογή του επικεφαλής της νέας Παράταξης από τον λαό" Τον κάλεσε όμως να ξεκαθαρίσει τις προτάσεις του επισημαίνοντας: " Ο ενιαίος φορέας είναι ο τελικός στόχος όλων μας. Τα μεταβατικά βήματα –όπως από την αρχή της πρωτοβουλίας μας έχουμε προσδιορίσει - δεν πρέπει να είναι μετέωρα, απαιτούν συνεννόηση, καθαρές και όχι θολές απόψεις, και θα συζητηθούν και συνδιαμορφωθούν μεταξύ όλων των συμμετεχόντων."

Σταύρος ΘεοδωράκηςποτάμιΠΑΣΟΚπρότασηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα