ΠΑΣΟΚ: «Φουντώνει» ο προεκλογικός αγώνας – Οι θέσεις των υποψηφίων και τα εκλογικά κοινά που στοχεύουν

Το βλέμμα στραμμένο για τις 6 Οκτωβρίου έχουν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ με τους περισσότερους να κλείνουν τις εκκρεμότητες του καλοκαιριού. Στο πρόγραμμα κυριαρχούν οι περιοδείες ενώ συνεχείς είναι και οι συνεντεύξεις. 

«Αυτήν την εβδομάδα και μετά από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν και η διαδικασία θα οδεύει προς την τελική της ευθεία θα δούμε τους υποψήφιους προέδρους να δίνουν τον δικό τους μαραθώνιο».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο topontiki.gr έμπειρο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη από εδώ και πέρα. 

Η διαδικασία έγινε λίγο – πολύ γνωστή μετά και την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ) και οι οχτώ υποψήφιοι για την προεδρία γνωρίζουν πλέον ότι μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και κλείνει η σχετική προθεσμία, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει και καταθέσει τις απαραίτητες υπογραφές για να θεωρείται έγκυρη η υποψηφιότητά τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των υποψηφίων μέχρι στιγμής (αν και είναι νωρίς) Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος έχουν συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές (χρειάζονται 5.000). Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Νίκο Ανδρουλάκη θεωρείται βέβαιο ότι έχει τις υπογραφές, ενώ όπως είναι σε θέση το topontiki.gr να γνωρίζει θα επαναλάβει αυτό που είχε κάνει και το 2021, δηλαδή να καταθέσει πάνω από 20.000. 

Σε ποιους στοχεύουν

Αυτό που έχει ενδιαφέρον αναφορικά με τις διαθέσεις των υποψηφίων είναι η άντληση ψηφοφόρων και τα εκλογικά κοινά που στοχεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, κινούνται και οι δηλώσεις τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για σχεδόν όλους τους υποψηφίους είναι η Αττική – πρόβλημα το οποίο παραμένει εδώ και χρόνια – ενώ στην επαρχία το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κρατάει δυνάμεις.

Στο τελευταίο ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Ποντίκι» συγκέντρωσε τις στοχεύεις των υποψήφιων αρχηγών και τις παρουσίασε:

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διατηρεί τους μηχανισμούς του. Η βάση του κόμματος όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις διαφώνησε με την εκλογή αρχηγού, ενώ παράλληλα προηγείται με διαφορά σε όλες τις μετρήσεις όταν το ερώτημα απευθύνεται στους ψηφοφόρους του Κινήματος των πρόσφατων εκλογών. Αντλεί τη δύναμη του από την περιφέρεια με τα «κάστρα» του να βρίσκονται στην Κρήτη, τα νησιά και τη βόρεια Ελλάδα. Πρόσωπα που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος κάνουν λόγο για μία ιδιαίτερη σχέση που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη βάση και γι’ αυτό σε κάθε του ευκαιρία τους ευχαριστεί για τον αγώνα που δώσανε. Έχοντας γνώση από την περίοδο που ήταν γραμματέας του κόμματος αφιερώνει πολλές ώρες στην καθημερινή επαφή μαζί τους, είτε αυτή γίνεται δια ζώσης είτε μέσω της τεχνολογίας. 

Μιλένα Αποστολάκη: Η επιστροφή της στην πολιτική ήταν δυναμική. Διατηρεί πυρήνες εντός του Κινήματος και έχει συχνά επαφές με τη βάση. Πολιτικά κινείται περισσότερο στο κέντρο. Στις δηλώσεις της αναφέρεται τόσο στο παρελθόν του κόμματος όσο και στις ανάγκες αλλαγών για το μέλλον.

Παύλος Γερουλάνος: Οι θέσεις του Παύλου Γερουλάνου είναι στα Αριστερά του Κέντρου. Η στήριξη του Νίκου Παπανδρέου του δίνει «φτερά» για την επόμενη μέρα ενώ στηρίζεται από «Παπανδρεϊκά» στελέχη. Το αστικό του προφίλ και η κυβερνητική του θητεία είναι τα ατού του. «Επενδύει» και σε προσέλκυση νέων ψηφοφόρων καθώς ένα από τα κεντρικά του μηνύματα είναι να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ και να το φέρει όσο πιο κοντά γίνεται στην κοινωνία.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ακόμα και οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι αναγνωρίζουν τις επαφές που έχει με την κοινωνία η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Ποντάρει» στο Κέντρο, αναφέρεται στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ αλλά και την αυτονομία του. Και αυτή επενδύει στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων ούτως ώστε η εκλογική διαδικασία να μην είναι μια μάχη μηχανισμών.

Άννα Διαμαντοπούλου: Με το μήνυμα ότι δεν έλειψε ούτε μια μέρα από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας η Άννα Διαμαντοπούλου ποντάρει τόσο στην πολιτική της εμπειρία, τις κυβερνητικές της θητείες αλλά και τον σύγχρονο λόγο της. Στις πρώτες δηλώσεις της έδειξε ότι θέλει όσο τη δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές. Μπορεί να εισπράξει τους δυσαρεστημένους Κεντρώους ψηφοφόρους της κυβέρνησης. Μιλάει ξεκάθαρα για κυβερνών και μεγάλο ΠΑΣΟΚ ενώ δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για την «ενιαία Κεντροαριστερά». 

Χάρης Δούκας: Από τα μεγαλύτερα του ατού είναι ότι σε σχέση με τους αντιπάλους του είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να φέρει νίκη στο κόμμα. Είναι εν ενεργεία δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας και στηρίζεται από στελέχη του κόμματος όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά από μηχανισμούς και επαφή με τη βάση. Πέρα από τη βάση του κόμματος θέλει όσο τη δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση ψηφοφόρων. Έχει ανοίξει την κουβέντα για την ενιαία Κεντροαριστερά δείχνοντας ότι η «μαγιά» στο δήμο της Αθήνας έφερε απτά αποτελέσματα.

Γιάννης Κανελλάκης: Οι αναφορές στο παρελθόν και τον Ανδρέα Παπανδρέου δείχνουν ότι ο γνωστός δημοσιογράφος θέλει επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στις ρίζες του. Δεν διατηρεί επαφές με μηχανισμούς ενώ δίνει αγώνα και για την συγκέντρωση των υπογραφών.

Μιχάλης Κατρίνης: Έμπειρος κοινοβουλευτικός ο οποίος έχει ιδιαίτερες επαφές με τη βάση και από τους βουλευτές της περιφέρειας που ακούει τα προβλήματα των ψηφοφόρων και του τόπου του. Το πλασάρισμά του στις δημοσκοπήσεις είναι καλό ενώ και αυτός ποντάρει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση ψηφοφόρων. Οι θέσεις του είναι Αριστερά του Κέντρου.

*Για τη σειρά των υποψηφίων ακολουθήθηκε αλφαβητική σειρά

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η «επίθεση φιλίας» Κασσελάκη στον Ανδρουλάκη και η επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ σε βαριά ατμόσφαιρα

ΕΕ: Αρχίζει το… μεγάλο παζάρι για τα χαρτοφυλάκια – Ποια διεκδικεί η Αθήνα και τα πρόσωπα που «παίζουν» για Επίτροποι

ΣΥΡΙΖΑ για το σιδηροδρομικό ατύχημα στο Πολυδένδρι: «Μετά τα Τέμπη αντί να αναβαθμίζει, κοιτάζει πώς θα συγκαλύψει»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ, Φουντώνει,pasok, fountonei