Πεπόνι: 7+1 οφέλη που μας προσφέρει

Το πεπόνι είναι πολύ γλυκό αλλά έχει πολύ λίγες θερμίδες, καθώς ένα μεσαίου μεγέθους πεπόνι περιέχει μόλις 100 θερμίδες. Ποια είναι τα οφελή της κατανάλωσης του φρούτου αυτού για την υγεία μας.

1.Eίναι καλό για τα μαλλιά

Οι ισχυρές βιταμίνες A και C που περιέχει, είναι απαραίτητες για γερά, λαμπερά και υγιή μαλλιά. Μόνο μία μερίδα περιέχει το 100% των συνιστώμενων ημερήσιων τιμών και των δύο στοιχείων. Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος, μια ένωση

που κρατά το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου, που παρέχει δομή στο δέρμα και στα μαλλιά.

2.Προστατέυει το δέρμα

Ίσως η αγαπημένη σας ενυδατική κρέμα προσώπου να περιέχει ως συστατικό τη «σταθεροποιημένη ρετινόλη», δηλαδή τη βιταμίνη Α. Έρευνες έχουν δείξει ότι προστατέυει από την βλάβη που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα και συμβάλλει στην επιδιόρθωση, την ενυδάτωση και τη σταθεροποίηση της παραγωγής κολλαγόνου του δέρματος. Συνδυάστε το πεπόνι σε μια σαλάτα με ελαιόλαδο, σαν σνακ με μια χούφτα αμύγδαλα ή με ένα κομμάτι καπνιστού σολομού για καλύτερη απορρόφηση της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α.

3.Ενυδάτωση

Το πεπόνι δεν είναι μόνο ένα αναζωογονητικό επιδόρπιο με λίγες θερμίδες, αλλά η περιεκτικότητά του σε υψηλές ποσότητες νερού μας βοηθά να παραμένουμε ενυδατωμένοι, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες ή μετά από έντονη προπόνηση. Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που χάνουμε όταν ιδρώνουμε. Έτσι ως σνακ μετά την προπόνηση βοηθά το σώμα να ανακάμψει και μειώνει την πιθανότητα για μυϊκές κράμπες και κόπωση.

4.Αποτρέπει τις επιπτώσεις της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση (AOA, American Optometric Association) , η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που οφείλεται στην ηλικία (AMD), της κύριας αιτίας τύφλωσης σε άτομα άνω των 60 ετών. Μελέτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη της νόσου συνδέεται με την εξαντλημένη χρωστική της ωχράς κηλίδας, τη στιβάδα του αμφιβληστροειδούς που φιλτράρει τα επιβλαβή κύματα μπλε φωτός και ελαττώνει τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Τα αντιοξειδωτικά όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη που βρίσκονται στο πεπόνι έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν το μάτι και καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες στον αμφιβληστροειδή. Ως πρόσθετο όφελος, η βιταμίνη C που βρίσκεται επίσης στο πεπόνι, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη.

5. Πρστατεύει την καρδιά

Οι ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση της LDL, της κακής χοληστερόλης. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το σχηματισμό πετρών στα νεφρά και να προστατεύσει από την απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας.

6.Βοηθά στην πέψη

Περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συνεργάζονται για την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρώντας υγιή την πεπτική οδό.

7.Σε χορταίνει

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως το πεπόνι είναι χορταστικά, μας βοηθούν να ελέγξουμε την πείνα και το βάρος μας. Η γλυκύτητα του πεπονιού( περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα), μπορεί επίσης να ξεγελάσει την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, ειδικά μετά από ένα γεύμα.

Πώς να επιλέξεις ένα καλό πεπόνι

Μυρίστε το άκρο του κοτσανιού του, το άρωμα του πεπονιού είναι η καλύτερη ένδειξη ωριμότητας, αν και το άρωμα θα έχει μειωθεί εάν το πεπόνι έχει μπει στο ψυγείο. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα και να είναι βαρύ για το μέγεθός του. Πιέστε το απαλά: δεν πρέπει να υπάρχουν μαλακά σημεία στη σάρκα του αλλά μην προτιμήσετε και όσα είναι πάρα πολύ σκληρά γιατί είναι ένδειξη ότι είναι άγουρα. Το πεπόνι δεν ωριμάζει άλλο αφού κοπεί. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη εποχή τους είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης:

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και 8 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Αρτηριακή πίεση: Με ποιες ασκήσεις να τη «ρίξεις»

Αυτή είναι η χειρότερη ώρα για διατροφικές… ατασθαλίες!

Keywords
Τυχαία Θέματα