«Περιορισμένα χτυπήματα» στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα ή «γενικευμένος πόλεμος»; – Κλιμάκωση η απάντηση στην αδιέξοδη σύγκρουση Ζελένσκι

Το «πράσινο φως» έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός ρωσικού εδάφους με αμερικανικά πυρομαχικά, αν και ζητά να είναι περιορισμένα, ώστε το Κίεβο να χτυπήσει στόχους μόνο πάνω από τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, αφού η Ρωσία έκανε σημαντικές προόδους γύρω από την πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Επικαλούμενο τις δηλώσεις δύο Αμερικανών αξιωματούχων και άλλων δύο που γνωρίζουν την ενέργεια του Αμερικανού προέδρου, το Politico γράφει:

«Ο πρόεδρος

έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τις χτυπούν ή ετοιμάζονται να τις χτυπήσουν» δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική που επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».

Η χαλάρωση των περιορισμών σηματοδοτεί μια ρήξη από τη μακροχρόνια πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε σχέση με την Ουκρανία και έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης από στενούς συμμάχους των ΗΠΑ. Αλλά περιορίζεται στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο και η Ουκρανία δεν έχει ζητήσει άδεια πέρα ​​από αυτό, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν αναμένουν από τις ΗΠΑ να διευρύνουν την περιοχή.

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προβούν σε αυτή την αλλαγή πολιτικής μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Σε όλους τους ανθρώπους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν εσωτερικές αποφάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία «ευελιξία» να αμυνθεί από τις επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως τονίζει το Politico, στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος. Ωστώσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πορεία και να επιτρέψει τέτοια πλήγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δεν απέκλεισε αργότερα μια πιθανή αλλαγή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι τα γαλλικά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, επιτρέπεται να στοχεύουν βάσεις εντός της Ρωσίας.

Επικίνδυνη κλιμάκωση: «Πράσινο φως» και από το Βερολίνο 

Η Γερμανία γίνεται και επισήμως η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που επιτρέπει στο Κίεβο να χτυπήσει με τα όπλα του το εσωτερικό της Μόσχας.

Σύμφωνα με τη Deutshe Welle, το Βερολίνο φαίνεται πως άναψε το «πράσινο φως» στη χρήση γερμανικών όπλων –από την Ουκρανία– για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της, για να στοχεύσει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.

Το Βερολίνο δεν ήθελε να επιτρέψει τη χρήση των όπλων του για την προσβολή στόχων στη Ρωσία, επικαλούμενο φόβους για κλιμάκωση του πολέμου. Τώρα, ωστόσο, η Γερμανία υπογραμμίζει ότι «το Κίεβο μπορεί να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, όπως ορίζουν τουλάχιστον οι διεθνείς υποχρεώσεις».

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία έχει ήδη προσπαθήσει να πλήξει τη ρωσική επικράτεια με αμερικανικά όπλα

Το Κρεμλίνο σημείωσε σήμερα ότι ήδη γνωρίζει για προσπάθειες της Ουκρανίας να πλήξει στόχους στην ρωσική επικράτεια με όπλα που της παρείχαν οι ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε τη δήλωση αυτή αφού 4 Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες, Πέμπτη, στο Reuters ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να εξαπολύσει όπλα που του παρείχαν οι ΗΠΑ σε στρατιωτικούς στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, οι οποίοι υποστηρίζουν τη ρωσική επίθεση κατά της πόλης του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Όχι, τίποτε δεν είναι γνωστό σε μας γι’αυτήν την συγκεκριμένη απόφαση», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων όταν ρωτήθηκε σχετικά.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι εν γένει ότι υπάρχουν ήδη απόπειρες να πληγεί η ρωσική επικράτεια με όπλα που κατασκευάστηκαν από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι αρκετό για μας και λέει πολλά για τον βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ εμπλέκονται στη σύγκρουση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον ισχυρισμό του για τέτοιου είδους πλήγματα ούτε αναφέρθηκε σε στοιχεία για να τον στηρίξει.

Είπε ακόμη ότι μια φιλοπολεμική διάθεση ενθαρρύνεται στην Ευρώπη μέχρι το σημείο «προπολεμικής υστερίας».

Μεντβέντεφ: Δεν μπλοφάρουμε για την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών – Δεν αποκλείεται γενικευμένος πόλεμος

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι “κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο”.

Ο αντιπρόεδρος σήμερα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά την χθεσινή δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του προμήθευσαν οι ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας που υποστηρίζουν μια επίθεση κατά της βορειοανατολικής ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.

Νωρίτερα, για «ασύμμετρη» απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ που θα δώσει η Ρωσία, έκανε λόγο ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω Βουλής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA

Άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ θέλει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα της πρόσκλησης της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Συμμαχία, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

«Η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να είναι παραγωγική και η Ουκρανία θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να γίνει αναφορά στο θέμα της πρόσκλησης της Ουκρανίας (να ενταχθεί) στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι είναι ζήτημα χρόνου να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δυτικά όπλα για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2024: Νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν – «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία» (video)

Γερμανία: Επίθεση με μαχαίρι σε… ζωντανή μετάδοση στη διάρκεια αντι-ισλαμικής εκδήλωσης (Video, σκληρές εικόνες)

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι χτύπησαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περιορισμένα, Ρωσία, – Κλιμάκωση, Ζελένσκι,periorismena, rosia, – klimakosi, zelenski