Πετρέλαιο: Στα τάρταρα η ζήτηση σενάρια για 10δολ./βαρέλι - Γιατί Ρωσία-Σ. Αραβία ανεβάζουν παραγωγή!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Κατάρρευση άνω του 50% έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής φέτος στις τιμές του πετρελαίου, καθώς κινούνται στα 23 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Forbes, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Η ζήτηση για βενζίνη αναμένεται να μειωθεί κατά 50%, ενώ στα αεροπορικά καύσιμα αναμένεται να εξαϋλωθεί καθώς οι πτήσεις έχουν μειωθεί κατά 87% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Κάθε

πρόβλεψη καταστροφής είναι ακόμα πιο ζοφερή από την προηγούμενη.

Η Amrita Sen της Energy Aspects προέβλεψε αυτήν την εβδομάδα ότι η ζήτηση για πετρέλαιο τον Απρίλιο θα είναι μειωμένη κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο Jim Burkhard της IHS Markit προβλέπει ότι το χάσμα μετά της προσφορά και της ζήτησης θα διευρυνθεί στα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ο αναλυτής Damien Courvalin και η ομάδα του στην Goldman Sachs βλέπουν τώρα ότι η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο θα σημειώσει πτώση σχεδόν κατά 19 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Την κατάσταση επιδεινώνει περαιτέρω το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μόλις ξεκίνησαν να αυξάνουν την παραγωγή τους στο πλαίσιο της μεταξύ τους διαμάχης για τη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς.

Οι εταιρείες πετρελαίου έχουν αρχίσει να προσπαθούν με μέτρα να αντιμετωπίσουν το κραχ, μειώνοντας πάνω από 40 δισ. δολάρια τους προϋπολογισμούς κεφαλαιουχικών δαπανών τους για το 2020, με πάνω από το ήμισυ της μείωσης αυτής να προέρχεται από τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η Occidental Petroleum ανακοίνωσε την Τετάρτη δεύτερη μείωση των επενδύσεων που προγραμμάτιζε για το τρέχον έτος, μειώνοντάς τις πλέον κατά το ήμισυ, στα 2,7 δισ. δολάρια. Η Oxy θα μειώσει τις μονάδες εξόρυξης στο κοίτασμα Permian Basin από 20 σε 4.

Ωστόσο δεν αρκεί απλά και μόνο να μειωθούν οι επενδύσεώς. Οι μεγάλες πετρελαϊκές θα χρειαστεί να κλείσουν και πετρελαιοπηγές , γιατί σύντομα δεν θα έχουν αρκετές δεξαμενές αποθήκευσης αλλά και δεξαμενόπλοια όπου τοποθετούν το στοκ τους.

«Η παραγωγή ή θα πρέπει να μειωθεί ή ακόμα και να σταματήσει. Τώρα το θέμα είναι το πού και το για πόσο», αναφέρει ο Burkhard της IHS σε σημείωμά του.

Στην αγορά χονδρικής, η βενζίνη πωλείται λιγότερο από 50 σεντς το γαλόνι. Τα διυλιστήρια χάνουν χρήμα για κάθε βαρέλι που επεξεργάζονται, ενώ το spread στα συμβόλαια βενζίνης του Κόλπου του Μεξικού έχει μειωθεί κατά 17 δολάρια ανά βαρέλι, δηλ. -17 δολ./βαρέλι.

Το αδιάθετο αργό πετρέλαιο θα συσσωρευτεί στους τερματικούς σταθμούς, όπως το Cushing της Οκλαχόμα. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2016, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Αυτή τη φορά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περικοπή κατά τουλάχιστον 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έως και 11,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο τέλος του 2021.

Για να δοθούν κίνητρα για αναστολή παραγωγής θα πρέπει οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν κάτω από το κόστος εξόρυξης. Σήμερα, τα κατώτατα αυτά όρια διαμορφώνονται περίπου στα 9 δολάρια ανά βαρέλι για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC και στα 15 δολάρια για τις χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC. Σύμφωνα, όμως, με έκθεση του αναλυτή της Goldman Sachs, Damien Courvalin «ο κορεσμός του αμερικανικού αργού πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του WTI πολύ κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι».

Οι περιοχές στην ενδοχώρα, η εφοδιαστική αλυσίδα των οποίων είναι πιο σύνθετη, θα είναι οι πρώτες που θα αναστείλουν την παραγωγή τους, σημειώνει το Forbes. Προετοιμαστείτε λοιπόν για καταστροφή.

Ο πετρελαϊκός κλάδος των ΗΠΑ βαρύνεται με ανεξόφλητα δάνεια ύψους 160 δισ. δολαρίων. Η συμβουλευτική εταιρεία Rystad, υπολογίζει μάλιστα ότι το τρέχον έτος στις ΗΠΑ θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.

Μήπως όμως εάν ο πρόεδρος Τραμπ κατάφερνε να πείσει τους Σαουδάραβες και τους Ρώσους να τερματίσουν τον μεταξύ τους πόλεμο τιμών, θα προσέφερε κάποια ανακούφιση στην αγορά; Πιθανότατα όχι, καθώς τροφοδοτούν με πρόσθετες ποσότητες πετρελαίου την αγορά (περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα), τη στιγμή που η ζήτηση έχει καταβυθιστεί λόγω του lockdown που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορvνοϊού.

«H Σαουδική Αραβία θέλει να πατήσει τη Ρωσία στο λαιμό’ με την Aramco όχι μόνο να πλημμυρίζει την αγορά με τεράστιες ποσότητες αλλά και να προσπαθεί ταυτόχρονα να υποκαταστήσει τους Ρώσους ως προμηθευτής των Ευρωπαίων», αναφέρει η Amrita Sen της Energy Aspects.

Οι Σαουδάραβες έκαναν το ίδιο και το 1998, όπως τονίζει, πλημμυρίζοντας τα διυλιστήρια του Κόλπου με βαρύ ακατέργαστο αργό πετρέλαιο προκειμένου να ανακόψουν την προσπάθεια της Βενεζουέλας να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της. Η εξέλιξη αυτή είχε στείλει τότε το αμερικανικό αργό στα 10 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 1998. .

Πηγή newmoney.gr

πετρέλαιοβαρέλιτιμέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα