Πομπηία: Μετά απο 20 χρόνια ανοίγει πάλι η «Καπέλα Σιστίνα» – Μνημείο ανεπανάληπτης αξίας (Video)

Ο Οίκος των αδελφών Βέτιι, γνωστός και ως «Καπέλα Σιστίνα της Πομπηίας», άνοιξε και πάλι τις πύλες του και είναι επισκέψιμος για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια – διάστημα στο οποίο έγινε συστηματική συντήρηση του μνημείου.

Ο Οίκος Βέτιι, που χτίστηκε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αντιληφθεί τους χώρους και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Πομπηίας, που διακόπηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Το μνημείο αυτό πήρε το όνομά του από

τους ιδιοκτήτες του, τους αδελφούς Βέτιι, που ήταν πρώην σκλάβοι που απέκτησαν την ελευθερία τους.

Ο Άουλους Βέτιους Κονβίβα και ο Άουλους Βέτιους Ρεστίτουτους απέκτησαν μεγάλη περιουσία ως έμποροι κρασιού, όταν έγιναν ελεύθεροι πολίτες.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έφεραν στο φως τον Οίκο Βέτιι έγιναν στο διάστημα 1894-1896. Η σκαπάνη αποκάλυψε το αρχαίο ρωμαϊκό οίκημα, που είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια παλαιότερου σπιτιού και παρά την έκρηξη του ηφαιστείου έμεινε σε πολύ καλή κατάσταση για να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε τις εκπληκτικής ομορφιάς τοιχογραφίες, με θέματα από τη μυθολογία.

Γύρω από τον οίκο υπάρχουν κήποι που κοσμούνται από περίτεχνα λαξευτά μαρμάρινα μπάνια και τραπέζια.

«Οι ιδιοκτήτες, ελεύθεροι πολίτες που ήταν πρώην σκλάβοι, είναι η έκφραση της κοινωνικής κινητικότητας που ήταν αδιανόητη δύο αιώνες νωρίτερα», επισημαίνει ο Γκάμπριελ Ζούτστριγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Οι ιδιοκτήτες του οίκου απέκτησαν πλούτο από την εμπορία κρασιού και αγροτικών προϊόντων από την περιοχή της Πομπηίας, αλλά το σπίτι εξυπηρετούσε και άλλους σκοπούς, καθώς σύμφωνα με τον Ζούτστριγκελ χρησιμοποιείτο και ως οίκος ανοχής.

Είναι χαρακτηριστική μία τοιχογραφία με θέμα τον ελληνικό θεό της γονιμότητας, τον Πρίαπο, που οποίος απεικονίζεται να τείνει τον φαλλό του μπροστά σε ένα σκεύος γεμάτο χρήματα.

Τα έπιπλα και τα ελληνορωμαϊκά αγάλματα από μπρούτζο και μάρμαρο που βρέθηκαν στο οίκημα δίνουν μία σαφή εικόνα του τρόπου ζωής της ελίτ της Πομπηίας.

Οι συμβολισμοί του Οίκου Βέτιι

«Ο Οίκος Βέτιι είναι σαν να καθρεφτίζει την ιστορία της Πομπηίας και της ρωμαϊκής κοινωνίας», λέει ο Γκάμπριελ Ζούτστριγκελ, στο πρακτορείο AP, επισημαίνοντας παράλληλα την μεγάλη καλλιτεχνική αξία των τοιχογραφιών, μπροστά στις οποίες «μπορούμε να στεκόμαστε για ώρες και να ανακαλύπτουμε λεπτομέρειες».

«Έχουμε το μείγμα: φύση, αρχιτεκτονική, τέχνη. Αλλά είναι και η ιστορία της κοινωνικής ζωής της Πομπηίας και του ρωμαϊκού κόσμου σε αυτή την φάση της ιστορίας του, προσθέτει ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου, τονίζοντας ότι η νέα «ανάγνωση» των τοιχογραφιών «αντανακλά τα όνειρα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες των ιδιοκτητών, οι οποίοι ζούσαν ανάμεσα σε αυτές τις εικόνες».

Στο καθιστικό του Οίκου, γνωστό ως «σαλόνι του Πενθέα», μία τοιχογραφία απεικονίζει τον Ηρακλή στην παιδική ηλικία που σκοτώνει τα δύο φίδια, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο Άουλους Βέτιους Κονβίβα και ο Άουλους Βέτιους Ρεστίτουτους μπορεί να αναγνώριζαν την δική τους ζωή στις περιπέτειες του Ηρακλή, ο οποίος είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που βρήκε μπροστά του.

Μετά από χρόνια δουλείας οι δύο άντρες «είχαν μιαν απίστευτη καριέρα και έφτασαν στα ανώτερα κλιμάκια της τοπικής κοινωνίας, τουλάχιστον οικονομικά», κρίνοντας από την πολυτελή κατοικία τους και τους κήπους που την περιβάλλουν, εξηγεί ο Ζούτστριγκελ.

«Προφανώς επιδείκνυαν το νέο στάτους που είχαν μέσω της τέχνης και των τοιχογραφιών με θέματα από την ελληνική μυθολογία, για να πουν: Τα καταφέραμε και είμαστε πλέον μέλη της ελίτ» του ρωμαϊκού κόσμου.

Διαβάστε επίσης

Τηλεσκόπιο ανακάλυψε «δεύτερη Γη» (video)

Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι σε σιδηροδρομικό σταθμό – Πολλοι τραυματίες (video)

Εκτελέστηκε ο Ρόμπερτ Φράτα – Η ιστορία του αστυνομικού που καταδικάστηκε σε θάνατο και δεν ομολόγησε ποτέ (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πομπηία, Μετά, Καπέλα Σιστίνα – Μνημείο, Video,pobiia, meta, kapela sistina – mnimeio, Video