Ποδοσφαιρικά μαθήματα στο πολιτικό σύστημα

Πόση σχέση έχει η πολιτική με τον αθλητισμό; Εμείς, δεκαετίες τώρα, λέμε ότι ο αθλητισμός – κυρίως το ποδόσφαιρο, αλλά όχι μόνο – είναι καθρέφτης της πολιτικής και της κοινωνίας. Πολλές φορές οι πορείες τους συμπίπτουν, όμως ενίοτε ο ένας χώρος προσφέρει ισχυρά παραδείγματα – αν όχι υποδείγματα – στον άλλον. Μια και οι θετικές αθλητικές ειδήσεις κυριαρχούν εσχάτως στο ποδόσφαιρο, ας ρίξουμε μια ματιά πίσω από την κουρτίνα.

Εν αρχή ην ο θρίαμβος της ποδοσφαιρικής Εθνικής Ελλάδος με 3-0 επί της Σκωτίας στη Γλασκώβη,

ο οποίος είχε, τρόπον τινά, προαναγγελθεί από το δεύτερο ημίχρονο του ατυχούς για την Εθνική μας πρώτου αγώνα στο Φάληρο (0-1). Άπαντες πλέον αποθεώνουν τον ικανότατο προπονητή μας Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την τόλμη του να εμφανίσει μια ενδεκάδα με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 22,5 έτη και προφητεύουν μια δεκαετία δόξας για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Προφανώς οι προφητείες είναι τζάμπα και πάνω στον ενθουσιασμό όλοι μπορούμε να λέμε μια κουβέντα παραπάνω, ιδιαίτερα όταν τα «πιτσιρίκια» που αγωνίστηκαν στη Γλασκώβη δεν είναι τα μόνα υψηλής ποιότητας που διαθέτουμε ως χώρα. Είναι σίγουρα μια σπάνια ευκαιρία να αλλάξουμε ποδοσφαιρική πίστα, αλλά, ως γνωστόν, τ’ αγαθά κόποις κτώνται – ή, αλλιώς, αν δεν βρέξεις κώλο, δεν θα φας ψάρι. Όπερ σημαίνει ότι η επιτυχία σε βάθος χρόνου απαιτεί αδιάκοπη σκληρή δουλειά και προσήλωση στους στόχους.

Άλλωστε η θριαμβευτική εμφάνιση των νέων αυτών παιδιών στη Σκωτία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Χρειάστηκε πολλή δουλειά, σωστή επιλογή προπονητή από τη διοίκηση της ΕΠΟ, σωστή επιλογή παικτών από τον προπονητή, ανίχνευση και δέσμευση ελληνόπουλων που αναδείχθηκαν εκτός Ελλάδος και πείστηκαν να παίξουν στη δική μας Εθνική, αλλά και προσήλωση απ’ όλους στη δουλειά τους.

Χρειάστηκε όμως και κάτι ακόμη: Ένα κάκιστο ημίχρονο απέναντι στη Σκωτία στο ματς του Φαλήρου, αλλά και η κόπωση, το ντεφορμάρισμα και η μόνιμη απουσία παικτών υψηλής ατομικής αξίας, οι οποίοι όμως δεν «λείπουν» και τόσο από την Εθνική.

Η δουλειά των συλλόγων

Πάντως η Εθνική δεν συγκροτείται εν κενώ, αλλά από παίκτες τους οποίους κάποιοι σύλλογοι παράγουν και αναδεικνύουν.

● Το 2004 – στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική επιτυχία της χώρας μας με την κατάκτηση του Euro – η Εθνική έδρεψε τους καρπούς που δημιούργησαν το εκπληκτικό τότε «φυτώριο» του Παναθηναϊκού και το «παιδομάζωμα» εγχώριων ταλέντων της ΑΕΚ από ομάδες της περιφέρειας που επένδυαν σοβαρά στην ανάδειξη Ελλήνων παικτών – διαδικασία που σήμερα φθίνει. Οι δυο αυτές ομάδες προσέφεραν τον βασικό κορμό εκείνης της Εθνικής.

● Φέτος η Εθνική επωφελείται κυρίως από παίκτες τους οποίους ανέδειξε η καλή δουλειά των ακαδημιών πρώτα (χρονικά) του ΠΑΟΚ και εν συνεχεία του Ολυμπιακού, ο οποίος πέρυσι κατέκτησε, πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το Youth League, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 19 ετών.

Διόλου τυχαία οι δύο αυτές ομάδες έχουν κάνει τις σημαντικότερες πωλήσεις ποδοσφαιριστών σε σημαντικά ξένα πρωταθλήματα και έχουν σηκώσει σχεδόν όλο το βάρος της ραγδαίας ανόδου της χώρας στη βαθμολογία της UEFA, που φέρνει περισσότερες συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και περισσότερο χρήμα στις ομάδες.

Ο δε Ολυμπιακός, την ίδια χρονιά που τα πιτσιρίκια του πήραν το Youth League, κατέκτησε το Europa Conference League, την τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, φέρνοντας στην Ελλάδα το μοναδικό ποδοσφαιρικό τρόπαιο σε επίπεδο συλλόγων. Και αμέσως άρχισε το μπόλιασμα της ομάδας των ανδρών με νεαρούς πρωταθλητές Ευρώπης, όπως είχε κάνει νωρίτερα ο ΠΑΟΚ με τους δικούς του μικρούς. Αλήθεια, ποιος θυμάται άραγε τώρα τους συνταξιούχους Μαρσέλο και Γουίλιαν, που ήρθαν μετά βαΐων και κλάδων και έφυγαν νύχτα χωρίς κανείς να λυπηθεί;

Όλα τα παραπάνω έγιναν εφικτά με μακροχρόνιες επενδύσεις, υπομονή, επιμονή, σωστή οργάνωση και όχι εν μια νυκτί ή χάρη σε μια ευνοϊκή συγκυρία. Και σίγουρα αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για τη δημιουργία ανάλογων υποδομών και ακαδημιών από τους άλλους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα… πολιτικά ερωτήματα

Αυτή η παράθεση ποδοσφαιρικών δεδομένων όμως δεν έχει αθλητικό, αλλά πολιτικό προσανατολισμό, αφού, σε μια εποχή μεγάλης κρίσης των κομμάτων εξουσίας, κάποια ερωτήματα είναι αναπόφευκτα:

● Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγκομαχά για να κάνει έναν ανασχηματισμό της προκοπής και να ανανεώσει το στελεχικό δυναμικό της κυβέρνησής του;

● Τι έγινε εκείνο το περίφημο «μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας», που θα έφερνε τα… «διδακτορικά» στη διακυβέρνηση;

● Πώς γίνεται ένα κόμμα που έφτασε το 41% μόλις πριν από δύο χρόνια να μην έχει δεξαμενές από τις οποίες να αντλεί ικανούς ανθρώπους ανάλογα με τις ανάγκες του;

● Για πόσο ακόμη το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας θα ανακυκλώνει φθαρμένα υλικά αντί να αναζωογονείται από την κοινωνία;

● Γιατί το ΠΑΣΟΚ, με εξαιρετική παράδοση στον συνδικαλισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανανεώνεται με τόσο αργό ρυθμό και τόσο μεγάλη δυσκολία;

● Για πόσο ακόμη θα το βαραίνουν με την παρουσία τους στελέχη ξεπερασμένα, με αναχρονιστικό λόγο, κάποια δε ταυτισμένα με εκείνο το ΠΑΣΟΚ που παραλίγο να οδηγηθεί στην εξαφάνιση και κάποια νέα που είναι αντίγραφα των παλιών;

● Ποια είναι εκείνα τα πρόσωπα που θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο αν τυχόν η νυν αξιωματική αντιπολίτευση κληθεί αύριο να κυβερνήσει;

● Γιατί ο Τσίπρας έστειλε στον σκουπιδοτενεκέ τα στελέχη που ο ίδιος ανέδειξε αποκαλώντας τους «υπονομευτές» και προσφέροντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στον ανεκδιήγητο Κασσελάκη, τον οποίο ύστερα αναγκάστηκε να διώξει κακήν κακώς διά των αντιπροσώπων του πριν το πουλέν του… διαλύσει και καταργήσει το κόμμα;

● Μέχρι πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί να χτίσει ένα νέο οικοδόμημα με υλικά κατεδαφίσεως; «Ο παλιός γάιδαρος δεν μαθαίνει καινούργια περπατησιά» λέει μια παροιμία, την οποία στην Κουμουνδούρου μάλλον αγνοούν.

Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα, όμως το συμπέρασμα θα παρέμενε το ίδιο: Ακόμη μια φορά το ποδόσφαιρο αποδεικνύεται πολύ πιο οργανωμένο και αποτελεσματικό από το πολιτικό σύστημα…

Διαβάστε επίσης

Τέμπη – Προανακριτική: Με υπόμνημα 137 λέξεων ο Τριαντόπουλος απαξίωσε πλήρως τη διαδικασία

Τέμπη: Νέο εξώδικο Καρυστιανού προς την Προανακριτική Επιτροπή – «Κάντε το καθήκον σας»

Η κυβέρνηση αποκτά μόνιμη εσωκομματική αντιπολίτευση – Οι «11» ετοιμάζουν νέα χτυπήματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποδοσφαιρικά,podosfairika