Ποια προβλήματα υγείας «μαρτυρά» η γλυκιά γεύση στο στόμα

Η επίμονη, γλυκιά γεύση στο στόμα συνήθως εκδηλώνεται όταν πίνουμε νερό. Μερικές φορές, όμως, είναι γενικευμένη. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανές αιτίες της είναι πολλές και διαφορετικές.

Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, την πιο απροσδόκητη στιγμή, ίσως όταν πίνετε νερό ή τρώτε κάτι που φυσιολογικά θα ήταν αλμυρό. Όποτε κι αν εκδηλωθεί, η επίμονα γλυκιά γεύση στο στόμα προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχία. Τι μπορεί να συμβαίνει;

«Η επίμονη, γλυκιά γεύση στο στόμα συνήθως εκδηλώνεται όταν οι πάσχοντες πίνουν νερό», απαντά ο Dr. Philips

Junglas, παθολόγος στην Cleveland Clinic του Οχάιο. «Αυτό μπορεί κατ’ αρχάς να οφείλεται στην στοματική υγιεινή ή στο ίδιο το νερό. Υπάρχουν όμως και ιατρικοί λόγοι που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτή τη διαταραχή».

Όπως εξηγεί, πολλοί άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα και πίνουν λίγο νερό, επειδή το στόμα τους έχει «ξεραθεί» στη διάρκεια του ύπνου. Το νερό αυτό μπορεί να μοιάζει πιο γλυκό απ’ ό,τι συνήθως, διότι οι ξηρές εκκρίσεις της νύχτας έχουν πιο όξινη φύση.

Μία άλλη αιτία είναι η ποιότητα του πόσιμου νερού καθ’ αυτή. Μερικές φορές το νερό έχει υψηλότερη περιεκτικότητα από την συνήθη σε ασβέστιο και σίδηρο. Ο πολύς σίδηρος κανονικά προσδίδει μεταλλική γεύση στο νερό. Ωστόσο σε ορισμένα επίπεδα και σε συνδυασμό με το ασβέστιο, του προσδίδει γλυκιά γεύση.

Ένας άλλος συμβάλλοντας παράγοντας είναι η παραμονή του νερού στους σωλήνες της ύδρευσης. Το νερό ενδέχεται να συσσωρεύσει διάφορες ακαθαρσίες από αυτούς, γι’ αυτό συνιστάται να αφήνετε την βρύση να τρέχει λίγο, πριν πιείτε νερό.

Ο ρόλος της όσφρησης

Είτε η γλυκιά γεύση περιορίζεται στο νερό είτε είναι γενικευμένη, μπορεί να έχει και βιολογικές ή ιατρικές αιτίες. Εάν, λ.χ., κάτι επηρεάζει την όσφρησή σας, είναι πιθανό να αλλάζει και τη γεύση σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φλεγμονή των ιγμορείων κόλπων (προκαλείται από βακτήρια ή ιούς).

Η μυρωδιά του ποτηριού επίσης μπορεί να αλλάξει τη γεύση σας. «Αν η μυρωδιά του είναι έντονη, μπορεί να επηρεάσει τη γεύση», λέει ο Dr. Junglas. «Αν, παραδείγματος χάριν, πάρετε ένα ποτήρι από το πλυντήριο πιάτων αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πλύση και πιείτε νερό με αυτό, η γεύση του υγρού μπορεί να είναι διαφορετική απ’ ό,τι αν το ποτήρι είχε μείνει μερικές μέρες στο ντουλάπι. Αυτό συμβαίνει επειδή μυρίζει ακόμα το καθαριστικό».

Παλινδρόμηση και διαβήτης

Μία άλλη πιθανή αιτία για την επίμονα γλυκιά γεύση στο στόμα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η διαταραχή αυτή είναι πάρα πολύ συχνή και οφείλεται στην «μετακίνηση» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή όταν οι ασθενείς ξαπλώνουν. Έτσι, «συχνά παρατηρούν τη νύχτα ότι έχουν γλυκιά γεύση στο στόμα», λέει ο ειδικός. «Η γεύση αυτή αναπτύσσεται όταν αλληλεπιδρούν τα οξέα που προέρχονται από το περιεχόμενο του στομάχου με ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο».

Η επίμονη γλυκιά γεύση στο στόμα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου. Σε τέτοια περίπτωση η υποκείμενη αιτία πιθανώς είναι ο διαβήτης, διαγνωσμένος ή μη.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να ευθύνεται για την αλλαγή της γεύσης είναι η διαβητική κετοξέωση. Αυτή εκδηλώνεται όταν ένα άτομο έχει σοβαρή υπεργλυκαιμία, δηλαδή πολύ αυξημένο σάκχαρο. Είναι μια οξεία, σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Συνήθως παρατηρείται σε πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε ασθενείς με τύπου 2.

Ένα από τα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης είναι η γλυκιά, φρουτώδης μυρωδιά της αναπνοής. Η μυρωδιά αυτή προκαλεί και γλυκιά γεύση στο στόμα, λέει ο Dr. Junglas.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα μέτρα που θα λάβετε, εξαρτώνται από την πιθανή αιτία. Αν λ.χ. η αιτία είναι η ποιότητα του νερού που πίνετε, ίσως πρέπει να βάλετε φίλτρα στην παροχή νερού στο σπίτι σας.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να προσέχετε την στοματική υγιεινή σας. «Μερικές φορές, το απαλό βούρτσισμα (και) της γλώσσας, βοηθεί τη στοματική κοιλότητα να απαλλαγεί από τα βακτήρια που εμπλέκονται στη γλυκιά γεύση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποιο στοματικό διάλυμα που μειώνει τα στοματικά βακτήρια», συνιστά ο ειδικός.

Αντίστοιχα, αν η πιθανή αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συνιστά να περιμένετε τουλάχιστον 4 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα πριν μπείτε για ύπνο. Αν η παλινδρόμησή σας δεν είναι προσωρινή, αλλά χρόνια, πρέπει επίσης να συμβουλευθείτε έναν γιατρό για αναζητηθεί η αιτία της.

Αν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζετε κάποια οσφρητική διαταραχή, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. «Μερικές φορές ο έλεγχος της όσφρησης και της γλώσσας είναι πολύ χρήσιμος», τονίζει ο Dr. Junglas.

Είναι, τέλος, εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σας. Να θυμάστε ότι το αυξημένο σάκχαρο δεν έχει εμφανή συμπτώματα, αλλά προκαλεί ύπουλα σοβαρές βλάβες στα αγγεία και τα νεύρα όλου του σώματος. Μόνο με το συστηματικό τσεκ απ μπορείτε να το ανακαλύψετε εγκαίρως, ώστε να λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα, καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: iatropedia

Photo by Pixabay

Keywords
Τυχαία Θέματα