ΗΠΑ: Ποιος πριονίζει την καρέκλα του Τζο Μπάιντεν; (Videos)

Σήκωσε «μπαϊράκι» η Νάνσι Πελόζι και αμφισβητεί τον Τζο Μπάιντεν, ή κάποιοι πριονίζουν την προεδρική καρέκλα βλέποντας δυο χρόνια μπροστά, στις προεδρικές εκλογές;

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν στα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα δύο ειδήσεις, που σε πρώτη ανάγνωση δεν συνδέονται, αλλά από αυτές βγαίνει ένα κοινό συμπέρασμα: ότι υπάρχει κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι,

που πιθανότατα αντανακλά και το παρασκήνιο στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ένα παρασκήνιο με ορίζοντα τις επόμενες προεδρικές εκλογές, στις οποία ο Μπάιντεν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την επανεκλογή του παρά την προχωρημένη ηλικία του.

Η κόντρα Πελόζι-Μπάιντεν βγήκε στο προσκήνιο με αφορμή την πρόθεση της Νάνσι Πελόζι να επισκεφτεί την Ταϊβάν και την πίεση που ασκείται από τη Βουλή στον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως «κράτος-τρομοκράτη».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ερωτηθεί εάν η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι θα πρέπει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Ταϊβάν απάντησε: «Ο στρατός νομίζει ότι δεν είναι καλή ιδέα αυτή την στιγμή». «Αλλά δεν ξέρω με ποιο στάτους γίνεται», πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον είναι το εξής. Η Πελόζι γνωστοποίησε την πρόθεση να επισκεφτεί την Ταϊβάν τον επόμενο μήνα, μόλις έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν προτίθεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Ζιπίνγκ, στις προσεχείς δέκα ημέρες.

Αν η Πελόζι πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Ταϊβάν θα είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου της αμερικανικής Βουλής στην Ταϊπέι τα τελευταία 25 χρόνια. Αλλά και μόνο η ανακοίνωση των προθέσεων για την επίσκεψη της Πελόζι είναι αρκετή για να υπονομεύσει την επικείμενη συζήτηση Μπάιντεν-Σι, που θα γίνει σε μία περίοδο έντασης στις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις.

Το Πεκίνο είναι εύλογο ότι αντιτίθεται στην επίσκεψη Πελόζι στο Ταϊβάν και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι αν γίνει αυτό το ταξίδι θα δεχθούν πλήγμα οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Το χάσμα ανάμεσα στη Βουλή και τον Λευκό Οίκο ανέδειξε η Πελόζι και με την προειδοποίηση ότι αν ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δεν χαρακτηρίσει την Ρωσία ως «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», τότε θα το κάνει αυτό το Κογκρέσο.

Η προειδοποίηση αυτή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το POLITICO, διατυπώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, άρα ο Μπάιντεν όταν είπε πως δεν είναι καλή ιδέα να μεταβεί στην Ταϊβάν η Πελόζι, πιθανότατα δεν είχε ξεχάσει το τηλεφώνημα που έγινε από την πρόεδρο της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπαρτμεντ και του γραφείου της Πελόζι απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο. Αλλά είναι σαφές ότι το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να χαρακτηρίσει μία χώρα ως «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», παρακάμπτοντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος βάζοντας πλάτη στην Πελόζι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει νομικός λόγος να μην περάσει το Κογκρέσο νόμο που θα χαρακτηρίζει την Ρωσία ως κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», προσθέτοντας ότι «η έγκριση ενός νόμου στο Κογκρέσο είναι πιο περίπλοκη διαδικασία από το να πάρει μια απόφαση ο αρμόδιος υπουργός, αλλά (αν πάρει τέτοια απόφαση το Κογκρέσο) τότε δίνει στην κυβέρνηση την πολιτική κάλυψη που χρειάζεται για να κλιμακώσει την οικονομική πίεση και τη ρητορική εναντίον του Πούτιν».

Το χάσμα ανάμεσα στους δύο πυλώνες της εξουσίας στις ΗΠΑ- την προεδρία και τη Βουλή- τροφοδοτεί τις συζητήσεις για το ποιος θα διεκδικήσει την προεδρία στις επόμενες εκλογές, με αντίπαλο πιθανότατα τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μια μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών θεωρεί ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη, αφού ο Λευκός Οίκος έχει μεγάλες απαιτήσεις για έναν ογδοντάρη.

Ποιος θα μπορούσε να διεκδικήσει το χρίσμα; Όταν έχουμε ένα «βαρύ» και «σίγουρο» όνομα, τότε ίσως θα μπορέσουμε να απαντήσουμε και στο ερώτημα που τίθεται : ποιος, δηλαδή, πριονίζει την καρέκλα του προέδρου.

Διαβάστε επίσης:

Λιζ Τρας: Η νέα «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας φαβορί για τη διαδοχή Τζόνσον (Photos/Videos)

Ιταλία: Ο πρόεδρος Ματαρέλα διέλυσε το κοινοβούλιο – Η ημερομηνία των εκλογών

Τσαβούσογλου: «Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; – Με 6 μίλια χωρικά ύδατα ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων»

Keywords
Τυχαία Θέματα