Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί η Χαμάς κάνει τον Νετανιάχου να βλέπει εφιάλτες με το πολιτικό τέλος της Γκόλντα Μέιρ

Η ικανότητα του Νετανιάχου να επιβιώνει πολιτικά είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά δύσκολα θα αποφύγει την ανάληψη ευθυνών για το φιάσκο από την εισβολή της Χαμάς, που έπιασε στον ύπνο τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Επενδύοντας σε έναν «πόλεμο μακράς διαρκείας» ο Νετανιάχου συσπειρώνει προσώρας την ισραηλινή κοινωνία απέναντι στον κοινό εχθρό, με στόχο την εκδίκηση κατά της Χαμάς. Αλλά κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία εκεχειρίας. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα

της ισραηλινής αντεπίθεσης, ο Νετανιάχου θα αναγκαστεί να συνομιλήσει με την Χαμάς, που μπαίνει στην εξίσωση και ως πολιτικός παράγοντας.

Το άδοξο τέλος της Γκόλντα Μέιρ μετά από ένα νικηφόρο πόλεμο

Δύο χρόνια μετά τον νικηφόρο για το Ισραήλ Πόλεμο των Έξι Ημερών, συγκεκριμένα το 1969 στο Ισραήλ συγκροτήθηκε η  κυβέρνηση  υπό την Γκόλντα Μεϊρ, η οποία ήταν πρωθυπουργός μέχρι το 1974 και ανέλαβε πρωτοβουλίες με στόχο την ειρήνευση στην περιοχή. Στη διεθνή σκηνή εμφανιζόταν ως περιστερά, όμως στη δεύτερη επέτειο του Πολέμου των Έξι Ημερών η Γκόλντα Μέρι δήλωσε σε συνέντευξη ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως οι Παλαιστίνιοι». Μια δήλωση που θεωρείται ως το πλέον εμφατικό παράδειγμα για τη διαχρονική άρνηση των Ισραηλινών να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή ταυτότητα.

Επί των ημερών της πρωθυπουργίας της Γκόλντα Μέιρ έγινε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο του 1973, όταν Αιγύπτιοι και Σύροι στην αρχή κατέλαβαν εξ απήνης τον ισραηλινό στρατό, προκαλώντας σημαντικές απώλειες. 

Αυτή η εικόνα των πρώτων ημερών ήταν συντριπτικό πολιτικό πλήγμα για την Γκόλντα Μέιρ,  διότι κατηγορήθηκε ότι θα μπορούσε να έχει προλάβει τις ντροπιαστικές για το Ισραήλ πρώτες ώρες του πολέμου. Παρά την τελική έκβαση του πολέμου, που ήταν νικηφόρος για το Ισραήλ, η Γκόλντα Μέιρ υποχρεώθηκε σε παραίτηση και παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Γιτζάκ Ράμπιν έξι μήνες μετά το Γιομ Κιπούρ. 

Οι εξελίξεις οδήγησαν στην αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο και στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ, όταν πλέον η Αίγυπτος είχε εγκαταλείψει οριστικά το «σοβιετικό άρμα» και είχε ενστερνιστεί πλήρως την πολιτική Κίσιντζερ.

Ο Νετανιάχου και ο μετρ Κίσιντζερ

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να δει κάποιος με αισιοδοξία μία πιθανή αλυσίδα εξελίξεων, που θα οδηγούσαν σε ένα νέο Καμπ Ντέιβιντ.

Αλλά εστιάζοντας στην πρώτη εικόνα, δηλαδή στον ρόλο του Νετανιάχου, είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός με την Γκόλντα Μέιρ. Και οι δύο αιφνιδιάστηκαν από τους αντιπάλους τους στο πεδίο, υπέστησαν συντριπτικό πλήγμα – τουλάχιστον στην πρώτη φάση των πολεμικών συγκρούσεων- και η Γκόλντα Μέιρ ουδέποτε ανέκαμψε πολιτικά εξαιτίας των πρώτων εντυπώσεων.

Είναι αδύνατο να προβλέψει κάποιος το πολιτικό μέλλον του πολιτικού survivor, του Νετανιάχου, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πάνω από την σκακιέρα ο μετρ Χένρι Κίσιντζερ.

Αλλά ο Νετανιάχου έχει ήδη υποστεί ένα πλήγμα που μπορεί να τον οδηγήσει σταδιακά σε αδιέξοδο. Πολύ περισσότερο όταν ηχήσουν οι σάλπιγγες της εκεχειρίας και το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει σε οικόπεδο την Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εικόνες φρίκης από κιμπούτς όπου η Χαμάς εκτέλεσε 108 ανθρώπους – Στοιβαγμένες σακούλες με πτώματα (σκληρές εικόνες)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς και ξεκίνησε επίθεση στην πόλη Ασκελόν – Καταιγισμός ρουκετών και σειρήνες πολέμου

Συγκλονιστική καταδίωξη στο Ισραήλ: Αστυνομικός «κυνηγά» δύο άνδρες της Χαμάς και τους σκοτώνει (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ισραήλ, Χαμάς, Νετανιάχου, Γκόλντα Μέιρ,polemos, israil, chamas, netaniachou, gkolnta meir