Πόλωση με επιστροφή στο 2015 – Η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική διαρκούς επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα

Ένα από τα βασικά αξιώματα της πολιτικής λέει ότι, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν πολύ καλά για σένα, μια καλή μέθοδος για να βγεις από τη… στενωπό είναι να εξαπολύεις επιθέσεις κατά των αντιπάλων σου.

Το αξίωμα αυτό χρησιμοποιείται από… αρχαιοτάτων χρόνων και – επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε γράψει προ καιρού το «Π», σχετικά με την προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ. – φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να το εφαρμόζει ως δεύτερο «πυλώνα» της προεκλογικής της εκστρατείας – ο πρώτος είναι η διαρκής παράθεση των επιτευγμάτων

της κατά την τρέχουσα θητεία της και η υπόσχεση για ακόμα καλύτερες μέρες, αν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Στρατηγική έντασης

Στην πραγματικότητα η βασική στρατηγική της Ν.Δ. είναι να υπενθυμίζει από τη μία τι πέτυχε σε περιόδους κρίσης και πόσο στήριξε τους πολίτες και, από την άλλη, την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στο διάστημα του ταραγμένου πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά και να επιχειρεί να «σκιαγραφήσει» την πολιτική του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης ως μηδενιστική, λαϊκιστική, ξεπερασμένη από τις συνθήκες και, εν ολίγοις, αρνητική για την κοινωνία.

Η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια, ούτε… πρωτότυπη. Αντιθέτως η κυβέρνηση την εφαρμόζει σχεδόν από την αρχή της θητείας της. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και καθώς τα προβλήματα και τα… απρόοπτα παραμένουν στην πρώτη γραμμή, είναι προφανές ότι η πόλωση (σε συνδυασμό με την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου με ιδιαίτερα… καλλωπισμένο τρόπο) θα αυξάνεται διαρκώς από τη Ν.Δ., προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Άλλωστε, έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό (με την ακρίβεια, τις υποκλοπές, τα φαινόμενα διαφθοράς κ.λπ. να κυριαρχούν στο discourse…), αλλά και με την ανησυχία ότι πιθανή ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να κατευθυνθεί προς τα δεξιά της Ν.Δ., κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αυτοδυναμία, είναι προφανές ότι η τακτική της διαρκούς αύξησης της πόλωσης αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για την κυβέρνηση, ώστε να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της.

Επίθεση από Οικονόμου

Στο πλαίσιο αυτό, ουδεμία έκπληξη πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παρέθεσε, όχι μία ή δύο, αλλά 21 νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, «έδωσαν τη δυνατότητα στην ελληνική πολιτεία να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας μέσα σε τεράστιες δυσκολίες. Ενώ κάποιες άλλες επέτρεψαν στην πατρίδα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής μας», και οι οποίες είτε καταψηφίστηκαν είτε δεν στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει μια σειρά από αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις αποδεικνύει έμπρακτα ότι παραμένει απών από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Η πάγια τακτική του να αποτελεί τη θλιβερή εξαίρεση από όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για την πατρίδα δεν μπορεί να εξηγηθεί με όρους πολιτικής λογικής. Η όποια εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί στο μένος απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον εγκλωβισμό του σε ερμηνευτικά σχήματα του περασμένου αιώνα και κυρίως στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύς στα λόγια και ελάχιστος στις πράξεις».

Σημειώνεται δε ότι λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφερθεί εκτενώς στις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο 2015-2019, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, εθισμένοι στα ψέματα και την παραπληροφόρηση, θεωρούν ότι οι Έλληνες έχουν ξεχάσει την κατάσταση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους και μπορούν να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν. Αλλά η ιστορία τους και κυρίως τα πεπραγμένα τους στη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας είναι η νέμεση από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν. Πολύ περισσότερο όταν από εκείνη την περίοδο τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Άλμα στο παρελθόν

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η στρατηγική / τακτική αυτή θα ενταθεί, με ακόμα περισσότερες αναφορές σε πρόσωπα (π.χ. του Γιάνη Βαρουφάκη) και καταστάσεις (π.χ. στα capital controls), αλλά και σε πολιτικές (π.χ. στην υψηλή φορολόγηση) της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο «στόχαστρο» θα μπει και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και οι θέσεις του, σε αντιπαραβολή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρείται ότι υπερέχει σε ζητήματα που «κάνουν γκελ» σε πολύ κόσμο, όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η ευταξία.

Από την άλλη, πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς τα προβλήματα που καλείται εδώ και καιρό να αντιμετωπίσει παραμένουν άλυτα, ενώ πάντα υπάρχει ανησυχία ότι ακόμα κι εκεί που παρουσιάζεται κάποια αποκλιμάκωση – όπως, για παράδειγμα, στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, που το τελευταίο διάστημα μειώνεται – μπορούν σχετικά εύκολα τα πράγματα να πάρουν εκ νέου αρνητική τροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από το πλαίσιο του ψηφισμένου προϋπολογισμού», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο αναζητά διαρκώς τρόπους να διευρύνει τον λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο», ώστε να αυξήσει τη στήριξη ιδίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Τα μεγάλα «αγκάθια»

Επίσης, «πονοκεφάλους» συνεχίζει να προκαλεί και η υπόθεση των παρακολουθήσεων – νόμιμων και παράνομων – ειδικά μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος φάνηκε να επιχειρεί να περιορίσει τη δικαιοδοσία της ΑΔΑΕ σχετικά με την έρευνα στους παρόχους τηλεφωνίας για πρόσωπα που έτυχαν του… ενδιαφέροντος της ΕΥΠ, παρέμβαση που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Αρχής, αλλά και σφοδρές επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, την οποία και κατηγορούν ανοιχτά για προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης.

Ταυτόχρονα, πάντα υπάρχει η ανησυχία για το ενδεχόμενο να «βγουν» στο φως της δημοσιότητας και άλλες υποθέσεις παρακολουθήσεων, οι οποίες, όσο κι αν η κυβέρνηση θεωρεί το αντίθετο, πλήττουν την εικόνα της, ιδίως σε πιο κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Τέλος, όσον αφορά υποθέσεις «φαβοριτισμού» και μη σύννομης (ή εν πάση περιπτώσει, «προβληματικής») νομής δημοσίου χρήματος από βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., η κυβέρνηση απαντά με απόπειρα… συμψηφισμού, είτε αναφερόμενη σε στελέχη των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ είτε σε βουλευτές του κόμματος που εμφανίζονται να ακολουθούσαν παρόμοιες πρακτικές.

Από την άλλη, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Ν.Δ. γίνεται «ξεσκόνισμα» των βιογραφικών και των δραστηριοτήτων νυν και υποψήφιων βουλευτών και στελεχών, προκειμένου να αποτραπούν νέες αποκαλύψεις για υποθέσεις όπως του Ανδρέα Πάτση ή του Θέμη Χειμάρα, ιδίως όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα: «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! – Ακόμα περισσότερες νίκες το 1913!

Δημογραφικό: Από 700 έως 900 παιδιά λιγότερα ανά 1.000 γυναίκες το 2016-2025 συγκριτικά με 60 χρόνια πριν

Δύσκολο 2023 για την Ταϊβάν

Keywords
Τυχαία Θέματα