Πόνος στην πλάτη: Πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Ο πόνος στην πλάτη αποτελεί «μάστιγα» λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Η καθιστική ζωή και ο χρόνος μπροστά στις οθόνες, βλάπτουν τη σπονδυλική στήλη και οδηγούν σε ορθοπεδικά προβλήματα.

Το έντονο στρες προκαλεί σφίξιμο των μυών και «κόμπους» στον αυχένα και στην πλάτη που εκδηλώνονται με πόνο.

Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Ζυγίστε την τσάντα σας: Πότε ήταν η τελευταία φορά που αδειάσατε την τσάντα σας και είδατε τι πραγματικά χρειάζεστε; Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μεταφέρετε πάρα

πολύ βάρος και η πλάτη σας μπορεί να πληρώνει το τίμημα. Νέες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες μεταφέρουν περίπου 17 αντικείμενα σε καθημερινή βάση, γεγονός που σημαίνει ότι οι τσάντες τους ζυγίζουν περισσότερο από τρία κιλά. Το βάρος αυτό είναι ένα κιλό περισσότερο από ό,τι συνιστούν οι φυσιοθεραπευτές. Αν η τσάντα σας ζυγίζει περισσότερο από δύο κιλά, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα.

Γυμναστείτε πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι: Οι μύες της πλάτης είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς το πρωί, καθώς μπορεί να έχουν γίνει πιο άκαμπτοι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Να σηκώνεστε από το κρεβάτι με ασφάλεια, τεντώνοντας τους μυς σας. Ενώ είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, δοκιμάστε να φέρετε και τα γόνατα προς το στήθος σας, αγκαλιάζοντάς τα για 10 δευτερόλεπτα.

Σηκωθείτε από την καρέκλα: Η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Όταν κάθεστε ασκείται μεγαλύτερη πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους από ό,τι όταν είστε σε όρθια στάση. Προσπαθήστε να σηκώνεστε από την καρέκλα του γραφείου σας ή από τον καναπέ σας ανά μισή ώρα, προκειμένου να ενεργοποιήσετε τους μυς σας.

Υιοθετήστε σωστή στάση σώματος: Ο τρόπος που κάθεστε μπορεί να επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη σας, ενώ η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία, λόγω της πίεσης που ασκείται στα οστά, τις αρθρώσεις και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Όταν κάθεστε, φροντίστε τα πόδια σας να ακουμπούν στο έδαφος, τα γόνατά σας να είναι στο ίδιο ύψος ή χαμηλότερα από τους γοφούς σας, το κάτω μέρος της μέσης σας να στηρίζεται πλήρως από την πλάτη της καρέκλας, οι ώμοι σας να είναι κάθετοι ως προς το έδαφος και η πλάτη σας ίσια.

Κάντε ραχιαίους: Οι ισχυροί μύες του πυρήνα γύρω από τον κορμό και τη λεκάνη βοηθούν στη στήριξη της σπονδυλικής σας στήλης και μπορούν να αποτρέψουν τον πόνο στην πλάτη. Φροντίστε να τους ενδυναμώσετε με τις κατάλληλες ασκήσεις. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να κάνετε ραχιαίους. Ξαπλώστε στο δάπεδο μπρούμυτα. Κρατήστε τα χέρια λυγισμένα μπροστά από το κεφάλι και απλώς σηκώστε το πάνω μέρος του κορμιού ελάχιστα, μέχρι να ανασηκωθεί το στήθος. Μην ξεχνάτε να κρατάτε το κεφάλι στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη.

Δυναμώστε τους μύες: Προσπαθείτε να γυμνάζεστε ώστε να ενισχύονται οι ραχιαίοι και οι κοιλιακοί μύες. Η καλύτερη μορφή άσκησης είναι το κολύμπι, καθώς γυμνάζει την πλάτη χωρίς να ασκεί πίεση. Εξίσου αποτελεσματική είναι και η γιόγκα που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πόνου. Φυσικά, οι διατάσεις πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε προπόνησης. Το stretching πριν και μετά την προπόνησή σας είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα-εγκεφαλικό: Η ευχάριστη συνήθεια που προστατεύει κατά 50% από νέο επεισόδιο

Κορωνοϊός: Ύστατη έκκληση Παυλάκη – «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν αστειεύεται – Σταματάει μόνο με lockdown» (Video)

Ροχαλητό: 4 τρόποι για να το σταματήσετε

Keywords
Τυχαία Θέματα