Πούτιν: Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ουκρανία – Γιατί δεν διεξαγονται ειρηνευτικές συνομιλίες

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει συνομιλίες, επανέλαβε ο Ρώσος Πρόεδρος, αν και τόνισε ότι αυτές θα απαιτούσαν διεθνή μεσολάβηση εάν η Ουκρανία είναι πρόθυμη να λάβει μέρος σε αυτές.

Μόλις η Μόσχα απέσυρε τις δυνάμεις της, η ουκρανική κυβέρνηση έχασε την όρεξή της για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Η Ουκρανία αρνείται να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, σημείωσε όταν ρωτήθηκε για πιθανές διαπραγματεύσεις για

τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στη διαμεσολάβηση για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Η κυβέρνηση του Κιέβου «έλεγε ότι ήθελε συνομιλίες και φαινομενικά τις ζήτησε, αλλά τώρα εξέδωσε επίσημη απόφαση που τις απαγορεύει», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αστάνα του Καζακστάν.

Πρόσθεσε ότι Ινδία και Κίνα υποστηρίζουν τον “ειρηνικό διάλογο” για την Ουκρανία, έναν μήνα αφότου οι ηγέτες Ινδίας και Κίνας φάνηκαν να διαφωνούν μαζί του σχετικά με τον πόλεμο σε μια σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν τον περασμένο μήνα.

Σε ερώτηση που δέχθηκε αν έχει μετανιώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε “όχι” και είπε ότι αυτό που κάνει η Ρωσία είναι το σωστό. Ο Πούτιν είπε πως στόχος της Ρωσίας δεν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και δεν βλέπει την ανάγκη, τη δεδομένη στιγμή, για μαζικά χτυπήματα. “Δεν έχουμε θέσει ως στόχο να καταστρέψουμε την Ουκρανία. Όχι, φυσικά όχι”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “δεν υπάρχει ανάγκη για μαζικά πλήγματα” τώρα επειδή οι περισσότεροι καθορισμένοι στόχοι έχουν πληγεί.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι δυσάρεστο, για να το θέσω ήπια. Θα είχαμε υποχρεωθεί να κάνουμε τα ίδια, λίγο αργότερα και μέσα σε χειρότερες συνθήκες για εμάς. Επομένως, οι ενέργειές μου είναι σωστές και έγκαιρες» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν βλέπει “καμία ανάγκη” να έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον επόμενο μήνα. «Πρέπει να τον ρωτήσουμε αν είναι έτοιμος να διεξάγει τέτοιες διαπραγματεύσεις μαζί μου ή όχι. Δεν βλέπω την ανάγκη, για να είμαι ειλικρινής, σε γενικές γραμμές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλατφόρμα για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιστράτευση στη Ρωσία. Είπε πως η “μερική επιστράτευση” που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας είχε ως στόχο τη στρατολόγηση 300.000 στρατιωτών, θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν στρατολογηθεί 222.000 άνδρες από τους 300.000 που είχαν προγραμματιστεί, εκ των οποίων οι 16.000 βρίσκονται ήδη σε “μονάδες που εμπλέκονται σε μάχες”.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε παράλληλα ότι η Γερμανία κάνει “λάθος” δίνοντας προτεραιότητα στην αφοσίωσή της στο ΝΑΤΟ έναντι του εθνικού της συμφέροντος. Η Γερμανία, όπως είπε ο Πούτιν, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με τη μία άθικτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέσω της οποίας είπε ότι θα είναι δυνατό για τη Ρωσία να διοχετεύσει φυσικό αέριο στη Γερμανία. Είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση δεν αποτελεί υπόθεση της Ρωσίας.

Παράλληλα, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία. Δλωσε ότι θα οδηγούσε σε μια «παγκόσμια καταστροφή».

«Ελπίζω ότι εκείνοι που το λένε αυτό είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες» δήλωσε ο Πούτιν,

Ο Βλ. Πούτιν είπε πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τα ουκρανικά σιτηρά πρέπει να κλείσουν αν φανεί ότι χρησιμοποιούνται για αυτό που αποκάλεσε “τρομοκρατικές ενέργειες”.

Πρόσθεσε πως τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν επηρεάζουν τις σχέσεις της Ρωσίας με άλλα μετα-σοβιετικά κράτη. Αν και ορισμένες χώρες είχαν ανησυχίες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος αυτές δεν επηρέασαν “τον χαρακτήρα και το βάθος των σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με αυτές τις χώρες“.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Βρετανία: 38χρονη αποκεφάλισε τη φίλη της και έβαλε το πτώμα σε βαλίτσα – Έκανε βόλτες στους δρόμους του Λονδίνου

Βρετανία: Η Λιζ Τρας καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών για να επιβιώσει

Έλον Μασκ: Γύρισε την πλάτη στους Ουκρανούς – Τι συνέπειες θα υπάρξουν στο πεδίο του πολέμου (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Ουκρανία –,poutin, oukrania –