Προανακριτική: Το Μαξίμου ψάχνει πρόθυμους βουλευτές που να μην θυμίζουν “Μαρκόπουλο” – Ποιοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν

Σε νευρική κρίση βρίσκεται η κυβέρνηση με αφορμή το προγραμματισμένο συλλαλητήριο για τα Τέμπη που θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου ενώ δύο μέρες πριν θα πρέπει να έχει συζητηθεί η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι τα πρόσωπα τα οποία θα μετέχουν σε αυτή την επιτροπή θα πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προκειμένου να μην προκαλέσουν την κοινή γνώμη. Να είναι μετριοπαθείς, ψύχραιμοι και να μην έχουν προκαλέσει με δηλώσεις τους την κοινή γνώμη, ενώ από την άλλη θα πρέπει να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου

να αποκρούουν τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης. 

Μετά το άδειασμα που έκανε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο, λέγοντας ότι ήταν «δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή»  τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά για να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο. 

Εκτός αυτού τα γαλάζια στελέχη γνωρίζουν πολύ  καλά ότι το ενδιαφέρον των πολιτών θα είναι εστιασμένο επάνω τους. Η παραμικρή δήλωση, η κάθε κίνηση θα μπαίνει στο μικροσκόπιο τόσο από τα κόμματα όσο και από τους πολίτες. Με δεδομένο μάλιστα ότι το κλίμα γύρω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα βαρύ κανείς δεν θέλει να βάλει το κεφάλι του στην μέγγενη. 

Εκτός των άλλων όσα στελέχη συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή  δεν πρόκειται να δουν υπουργική καρέκλα κάτι που κάνει αρκετούς να το σκέφτονται αρκετές φορές. Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις σε κάποια στελέχη προκειμένου να αναλάβουν ρόλο καθώς το μήνυμα που περνάει το Μέγαρο Μαξίμου στους βουλευτές του είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση που πρέπει να βοηθήσουν όλοι  να απεγκλωβιστεί. 

Μέχρι αυτή την στιγμή  τα ονόματα που έχουν ακουστεί πάντως είναι του Στέλιου Πέτσα, του Νότη Μηταράκη, του Γιάννη Οικονόμου, αλλά και του Ευριπίδη Στυλιανίδη. 

Οι πληροφορίες λένε ότι  υπάρχει η σκέψη να αναλάβουν έργο  αρκετοί νέοι βουλευτές που έχουν γνώσεις νομικής, όπως ο Λευτέρης Κτιστάκης, ενώ  για τη θέση του προέδρου  ακούγεται η Άννα Ευθυμίου. Για  την ίδια θέση έχουν ακουστεί  και τα ονόματα του Χαράλαμπου Αθανασίου αλλά και του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Γεωργαντά.

Το όνομα του Μακάριος Λαζαρίδης βρίσκεται στο τραπέζι αν και υπάρχουν ενστάσεις, καθώς ο βουλευτής Καβάλας θεωρείται από πολλούς εριστικός  και πολωτικός.

“Όχι ” είπαν και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης που ήταν ο εισηγητής της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή, αλλά και ο Βασίλης Υψηλάντης. 

Φυσικά μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την εξεταστική επιτροπή δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο στην προανακριτική να μετέχει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος έχει μακρά εμπειρία σε αυτού του είδους της διαδικασίες. 

Άλλωστε αν ο πρωθυπουργός θέλει να επανορθώσει για το ανάθεμα που του έριξε είναι η μοναδική ευκαιρία να του δώσει κάποιο χαρτοφυλάκιο αν και δεν θεωρείται και πολύ πιθανό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες αύριο  ή το αργότερο την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του προεδρείου της ΚΟ με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη  προκειμένου να καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα  στην προανακριτική.

Διαβάστε επίσης:

Συζητήσεις για το μέλλον των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Thessaloniki Summit

Μετωπική σύγκρουση Τουρνά – Κωνσταντοπούλου για τα Τέμπη

Νίκος Παππάς: «Για ποιον λόγο ο κ. Μητσοτάκης έχει ποντάρει τα πάντα στο σενάριο ότι δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο;»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προανακριτική, Μαξίμου, “Μαρκόπουλο” – Ποιοι,proanakritiki, maximou, “markopoulo” – poioi