Πρόληψη διαβήτη: Πώς πρέπει να κατανέμονται οι θερμίδες στο 24ωρο

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία ή αλλιώς από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Φυσιολογικά, η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, αλλά στη συνέχεια μειώνεται μέσα σε 1-2 ώρες μεταγευματικά.

Σε άτομα με διαβήτη, η γλυκόζη στο αίμα μπορεί να παραμείνει αυξημένη για αρκετές ώρες. Η γλυκόζη στο αίμα μπορεί επίσης να αυξηθεί πολύ μετά

την κατανάλωση ενός γεύματος σε σχέση με κάποιον που δεν έχει διαβήτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, η κατανάλωση του μεγαλύτερου μέρους των θερμίδων τις πρώτες 6-8 ώρες τις ημέρας μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές μελέτησαν 10 άτομα με προδιαβήτη και παχυσαρκία και τους υπέβαλλαν σε ειδικό πρόγραμμα διατροφής που περιλάμβανε την κατανάλωση του 80% των ημερήσιων θερμίδων πριν τη 1 το μεσημέρι. Οι υπόλοιπες θερμίδες καταναλώνονταν μέσω ενός μικρού γεύματος αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρόγραμμα βελτίωσε τις διακυμάνσεις του σακχάρου και μείωσε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η γλυκόζη του αίματος παρέμενε σε υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα.

Παρόλο που η έρευνα ανέδειξε τη θετική επίδραση της διαλειμματικής νηστείας σε παχύσαρκους ασθενείς με προδιαβήτη, η ενδοκρινολόγος και ιδρύτρια του ομώνυμου Κέντρου για την Ιατρική Ακριβείας & την Υγεία, Δρ. Florence Comite, επισημαίνει ότι «οποιοδήποτε πρόγραμμα νηστείας ή περιορισμού των θερμίδων θα μπορούσε να μειώσει απότομα το σάκχαρο του αίματος σε επικίνδυνα επίπεδα σε κάποια άτομα, προκαλώντας κόπωση, τρέμουλο ή ακόμη και λιποθυμία».

Για το λόγο αυτό, η ενδοκρινολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia, Δρ. Jaqueline Lonier, προτείνει στους ασθενείς να συμβουλεύονται το γιατρό ή το διατροφολόγο τους πριν να προβούν σε σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές τους.

Πηγή: Healthline /onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέντε καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν το μυαλό

Καρκίνος: 12 τρόποι για να μειώσεις τον κίνδυνο

Εγκεφαλικό: Πόσες ώρες άσκησης προστατεύουν το μυαλό

Keywords
Τυχαία Θέματα