Προνόμιο του δυτικού κόσμου τα εμβόλια
Όταν η πολιομυελίτιδα θέριζε τον κόσμο, οι δημιουργοί των εμβολίων Salk και Sabin θεώρησαν πως η πατέντα είναι οικουμενική πανανθρώπινη πνευματική ιδιοκτησία. Όταν ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 έκανε την εμφάνισή του πριν από δύο χρόνια σκοτώνοντας καθημερινά ανθρώπους σε κάθε πλευρά του πλανήτη, σε ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο, η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή για το αν πρέπει να απελευθερωθούν οι πατέντες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός το έχει ζητήσει, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το έχει ψελλίσει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περάσει ψήφισμα – με τις ψήφους των προοδευτικών δυνάμεων
Η μάχη των δόσεων Όταν η παραλλαγή Δέλτα επικράτησε σχεδόν ολοκληρωτικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η πρώτη αντίδραση των κυβερνήσεων ήταν να προχωρήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση. Πρώτο τον χορό άνοιξε το Ισραήλ, ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, τουλάχιστον στον πιο γερασμένο πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες. Αίσθηση προκάλεσε τότε η τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε «αφήστε την τρίτη δόση και δώστε εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο» κάνοντας κυρίως focus στην αφρικανική ήπειρο.
Η εμφάνιση της καινούργιας πλέον σούπερ παραλλαγής – όπως την ονομάζουν – Όμικρον επαλήθευσε τον ΠΟΥ. Το ποσοστό εμβολιασμού στην αφρικανική ήπειρο είναι πάρα πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μεταλλάξεις του ιού. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, κάθε ιός προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς είναι οι μεταλλάξεις του. Και μπορεί η κάθε μετάλλαξη να σημαίνει συνακόλουθα αποδυνάμωση του ιού – για να το πούμε πολύ απλουστευτικά – αλλά, χωρίς τείχος εμβολιαστικής κάλυψης και με κατεστραμμένα συστήματα Υγείας σε πολλές περιοχές του πλανήτη, μπορεί τελικά να αποβεί μοιραία στην παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας.
Και μετά ήρθε η Όμικρον…Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να εμφανίστηκε στην Μποτσουάνα, χώρα γειτονική της Νοτίου Αφρικής, που επίσης είχε «γεννήσει» τη δική της μετάλλαξη, μα ακόμα κι αν δεν επικρατήσει φέρνει στο προσκήνιο την «εκδίκηση της ανισότητας».
Ο ΠΟΥ τη χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας» και είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν πώς επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης και πιθανώς είναι περισσότερο μεταδοτική. Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» ανακοίνωσε από πλευράς του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Στις αρχές του χρόνου ο ΠΟΥ προειδοποιούσε για την έλλειψη εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, τόνιζε ότι είμαστε μπροστά σε μια καταστροφική ηθική αποτυχία και υπογράμμιζε πόσο σημαντικό είναι να δοθούν εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες, καθώς οι ανεμβολίαστες περιοχές της Γης αποτελούν εκκολαπτήρια μεταλλάξεων. Οι εκκλήσεις δεν εισακούστηκαν.
O μηχανισμός COVAXΣτην Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης Κυριακής, πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 7% του πληθυσμού, ενώ μία δόση τουλάχιστον έχει λάβει το 10%. Στην Μποτσουάνα βρίσκεται στο 9%.
Ο μηχανισμός COVAX είναι αποτέλεσμα μιας διεθνούς συμφωνίας για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού προμηθειών για τα εμβόλια με επικεφαλής την GAVI Vaccine Alliance (Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση) και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον CEPI (Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας) και την UNICEF.
Ο COVAX στοχεύει να καλύψει κατά μέσον όρο το 3,3% του συνολικού πληθυσμού (από τις 145 συμμετέχουσες χώρες που έλαβαν δόσεις) έως τον Ιούνιο του 2021.
«Αυτή είναι μια σημαντική μέρα για πολλές χώρες που δεν έχουν λάβει ακόμη καμία δόση και βασίζονται στον COVAX για να εφοδιαστούν με εμβόλια Covid-19 που σώζουν ζωές. Είναι ένα μικρό πρώτο βήμα, που όμως άργησε πολύ, ειδικά όταν αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εξασφαλιστεί μια σημαντική ποσότητα δόσεων εμβολίων σε πολλές ακόμα χώρες» τονίζει η Kate Elder, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής εμβολίων για την Εκστρατεία Πρόσβασης σε Βασικά Φάρμακα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Από την αρχή της πανδημίας, η απερίσκεπτη τάση των πλούσιων κυβερνήσεων να καταναλώσουν τις παγκόσμιες προμήθειες εμβολίων έχει αφήσει άλλες χώρες σε αδιέξοδο, διευρύνοντας τις ανισότητες και θέτοντας ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο».
Αυτό ακριβώς το αδιέξοδο ανέδειξε η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον που εμφανίστηκε στην Μποτσουάνα, αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι πρόβλημα μόνο τοπικό μα ενδιαφέρει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Το λάθος δεν πρέπει να επαναληφθείΗ επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ συνιστά προς το παρόν ψυχραιμία μέχρι να έχει σαφή εικόνα για τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Pfizer και η Moderna, δηλώνουν έτοιμες για παραγωγή εμβολίων επικεντρωμένων στη νέα απειλή. Πόσο ικανές είναι όμως να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν ολόκληρο τον κόσμο με εμβόλια;
Το λάθος δεν πρέπει να επαναληφθεί. Προς το παρόν η άρση της πατέντας του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό φαντάζει η μοναδική λύση, οι εταιρείες όμως δεν φαίνεται ακόμα να το συζητούν παρά τις εκκλήσεις του ΠΟΥ.
Κάποιος κυνικός θα έλεγε πως η εμφάνιση συνεχών επικίνδυνων μεταλλάξεων – που θα προκύπτουν από έναν ιό συνεχώς μεταλλασσόμενο σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς – προσφέρει δυνητικά οδούς χρηματοδότησης που οδηγούν σε έκρηξη κερδών για τις εταιρείες. Δεν υπάρχει κάποιο κέντρο που να αποφασίζει πώς θα κατανεμηθούν τα εμβόλια ανά τον κόσμο. Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας όμως μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να προταχθεί το συμφέρον επιβίωσης της ανθρωπότητας πάνω από τα κέρδη;
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Κάλπες με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο – Οι «γραμμές» και οι στοχεύσεις
ΚΚΕ: «Όχι» στο πρόστιμο και την εμπορευματοποίηση της Υγείας
Η Τουρκία, ο Ερντογάν και το Αιγαίο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εμβόλιο – Η τρίτη δόση φέρνει αλλαγές – Πόσο θα διαρκούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
- Σχοινούσα: Φωνές τρόμου στο «Εξπρές Σκοπελίτη» - Εδεσε με 9 μποφόρ
- Άνοια: Το φθηνό τρόφιμο που φαίνεται να «διπλασιάζει» τον κίνδυνο απώλειας της μνήμης
- Κρήτη: Στο νοσοκομείο έγκυος μετά από καβγά - Τη χτύπησαν έναν μήνα πριν γεννήσει!
- Το απλό τεστ που δείχνει πόσο υγιής είναι η καρδιά μας
- 13 Δεκεμβρίου φτάνουν εμβόλια κορονοϊού για παιδιά έως 11 ετών. Νέες σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό
- Με lockdown και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς η Ευρώπη ορθώνει τείχος για τον κορωνοϊό ενόψει Χριστουγέννων
- Στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» με κορωνοϊό ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας
- Καιρός: Θερμότερος αναμένεται ο φετινός xειμώνας - Τι προβλέπεται για τις βροχές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρόστιμο αντί για αναστολή εξετάζει η κυβέρνηση
- Κορωνοϊός – Γιώργος Τράγκας: Επιδεινώθηκε η υγεία του – Μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία»
- Νίκος Οικονομόπουλος: Θύμα διάρρηξης ο τραγουδιστής
- Τουρκία: Βόμβα σε αυτοκίνητο αστυνομικού που πήγαινε σε συγκέντρωση του Ερντογάν (video)
- Ολυμπιακός: Νίκη με ανατροπή κόντρα στον ΟΦΗ – Ο Σισέ «υπέγραψε» το διπλό στο «Γεντί Κουλέ» (video)
- Εφιάλτης της τελευταίας στιγμής με τις αποδείξεις
- Προνόμιο του δυτικού κόσμου τα εμβόλια
- Κορωνοϊός: Πότε φτάνουν τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών (video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Προνόμιο του δυτικού κόσμου τα εμβόλια
- Εφιάλτης της τελευταίας στιγμής με τις αποδείξεις
- Κορωνοϊός: Πότε φτάνουν τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών (video)
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρόστιμο αντί για αναστολή εξετάζει η κυβέρνηση
- Νίκος Οικονομόπουλος: Θύμα διάρρηξης ο τραγουδιστής
- Κορωνοϊός – Γιώργος Τράγκας: Επιδεινώθηκε η υγεία του – Μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία»
- Τουρκία: Βόμβα σε αυτοκίνητο αστυνομικού που πήγαινε σε συγκέντρωση του Ερντογάν (video)
- Ολυμπιακός: Νίκη με ανατροπή κόντρα στον ΟΦΗ – Ο Σισέ «υπέγραψε» το διπλό στο «Γεντί Κουλέ» (video)
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η ώρα της κάλπης – Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν – Τα εκλογικά τμήματα και τα δικαιολογητικά
- Πάπας Φραγκίσκος: Όταν ο Ποντίφικας έψαλε το Πάτερ Hμών (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηλιόπουλος: Ανοιχτά σχολεία αλλά όχι με το πρωτοφανές μέτρο 50%+1
- Οι αλλεργικοί κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν κορωνοϊό;
- Σε αυτά τα χωριά της Αιτωλίας θα βρεθεί από τη Δευτέρα η Κινητή Αστυνομική Μονάδα
- Χειμωνιάτικη Κυριακή με κρύο, βροχές και καταιγίδες – Πού θα σημειωθούν έντονα φαινόμενα
- Σάκχαρο: Ο κρίσιμος παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο τον σωστό έλεγχό του
- Κορονοϊός – Αυστραλία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών
- Ένας αγρότης τρίτης γενιάς από τον Έβρο φτιάχνει την καλύτερη σάλτσα ντομάτας στον κόσμο
- Αυτές είναι οι 10 ταινίες που «έσπασαν» τα ταμεία του Netflix
- Μανάους: Εξερευνώντας το καταπράσινο «Παρίσι των Τροπικών» του Αμαζόνιου
- Καιρός... για βόλτα την Κυριακή - Βροχές από Δευτέρα