Προς... συντεταγμένη ψήφο
Η συμφωνία της Μάλτας για τα έτη 2018, 2019 και 2020 έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο έδωσε περαιτέρω ώθηση σε υπαρκτές εδώ και καιρό διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος που αφορούν τη ρευστοποίηση και τον μετασχηματισμό της γεωγραφίας των «τάσεων».
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις εντείνονται και σε άλλες ξεθωριάζουν, το κόμμα δείχνει να πορεύεται συντεταγμένο
Η συμφωνία, έτσι όπως διαμορφώθηκε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, έλαβε την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας του οργάνου, ενώ 23 μέλη (σε σύνολο 150) δεν στήριξαν τη σχετική Πολιτική Απόφαση (113 υπέρ, 11 κατά και 12 λευκά).
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκείνους που καταψήφισαν, περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής Α Αθήνας Νίκος Φίλης, η Α αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας, πρώην υπουργός Ναυτιλίας, ενώ στους 23 φέρεται να ανήκουν και οι υπόλοιποι 10 (13 συνολικά μαζί με τους προαναφερθέντες) εξ όσων υπέγραψαν κείμενο κριτικής για τη διαπραγμάτευση και τη διακυβέρνηση (Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Κατερίνα Κνήτου, Παύλος Κλαυδιανός, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος).
Το κόμμα uber alles
Η μεγαλύτερη μερίδα των στελεχών αυτών προέρχεται από τους «53», πλην του Νίκου Φίλη (ο οποίος μαζί με τους έχοντες θεσμικό ρόλο Βούτση και Σκουρλέτη θεωρείται ότι συγκροτούν την «κεντρώα» τάση του ΣΥΡΙΖΑ) και της Ιφιγένειας Καμτσίδου, η οποία κινείται στον χώρο της Πλατφόρμας 2010 (Μπαλάφας).
Όπως προκύπτει από την κυριακάτικη συνεδρίαση της Κ.Ε., διαφωνίες μεν καταγράφονται, ωστόσο υπάρχει επιλογή όλων των στελεχών για διατήρηση της συνοχής του κόμματος και αποφυγής συγκρουσιακών τόνων - «τα εσωκομματικά μας θα τα λύσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος του οργάνου.
Εξάλλου θεωρήθηκε ότι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε γενικές γραμμές κάλυψε όλες τις πτέρυγες του κόμματος, καθώς περιέγραψε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η συμφωνία, αλλά και τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, πήρε αποστάσεις από την «ιδιοκτησία» των μέτρων (όπως είπε, κάποια δεν είναι αναγκαία και η κυβέρνηση δεν θα τα έπαιρνε, αν δεν υπήρχαν οι γνωστές πιέσεις) και γενικώς απέφυγε τους πανηγυρικούς τόνους.
Στο μεταξύ, διακρίνονται δύο τάσεις (διεργασίες):
1 Οι «53» δείχνουν να είναι μοιρασμένοι σε δύο ή περισσότερα κομμάτια, πάντως πλέον λιγότεροι είναι εκείνοι που εκφράζουν ανοιχτά διαφωνία και επιδιώκουν την καταγραφή της. Ένα άλλο κομμάτι τους φαίνεται να στηρίζει, λιγότερο ή περισσότερο, τις επιλογές της κυβέρνησης και ειδικότερα τα κυβερνητικά στελέχη των «53» (Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου, Χαρίτση κ.ά.) ή έστω εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια στη βελτίωση της διακυβέρνησης και θεωρεί ότι δεν είναι λύση ούτε η «ηρωική έξοδος».
2 Το παραπάνω κομμάτι των «διαφωνούντων», το οποίο δείχνει να θέλει να εκφράζει τα παραδοσιακά, κινηματικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ (της προ εξουσίας περιόδου του), είναι σε ανοιχτή γραμμή με το κεντρώο κομμάτι, έστω κι αν αυτό δεν φαίνεται να κινείται ενιαία αλλά σε μοιρασμένους ρόλους:
Ο Φίλης, ύστερα από τη συνολική κριτική που διατύπωσε στην προηγούμενη Κ.Ε., προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και υπέγραψε το κείμενο των «13», κάτι που δεν έπραξαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενδεχομένως εξαιτίας του κυβερνητικού - θεσμικού ρόλου τους.
Πάντως ο Πάνος Σκουρλέτης έχει μεριμνήσει όλο το προηγούμενο διάστημα να καταγραφούν δημόσια οι αποστάσεις του και η «έμμεση» κριτική του στους κεντρικούς κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, τόσο όσον αφορά την πώληση της ΔΕΗ όσο και συνολικά ως προς το πρόγραμμα, το οποίο «δεν βγαίνει», έτσι που να βρισκόμαστε πλέον στη στιγμή που ενδεχομένως χρειάζεται ένα νέο μνημόνιο.
Παρά την παραπάνω σύμπλευση, για την οποία ακόμη δεν μπορεί κανείς να πει αν έχει συγκυριακό ή μόνιμο χαρακτήρα, το κομμάτι των «διαφωνούντων», ή εν πάση περιπτώσει όσων διατυπώνουν κριτική, εμφανίζεται μάλλον αποδυναμωμένο (ή τουλάχιστον αποσυσπειρωμένο), τουλάχιστον στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση, περισσότερο εκδηλώνει μια αγωνία να καταγραφεί ως «αριστερή ψυχή» του κόμματος παρά εμφανίζει διάθεση ρήξης και σύγκρουσης. Άλλωστε, εν αναμονή της επόμενης μέρας, κανείς δεν δείχνει τάσεις «φυγής» και πρόθεση να «χαρίσει» το κόμμα στη σημερινή ηγετική του ομάδα.
Μηνύματα σε Τσίπρα - Τσακαλώτο
Αυτό το στοιχείο φάνηκε να εξυπηρετεί και το κείμενο που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή αλλά τελικά δεν κατατέθηκε για ψηφοφορία, καθώς αποφασίστηκε να συζητηθεί στις οργανώσεις παράλληλα με την Πολιτική Απόφαση.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με αυτήν την πρωτοβουλία το εκ των «53» ορμώμενο κομμάτι των διαφωνούντων στέλνει μήνυμα στον Τσακαλώτο ότι αναζητεί άλλη ηγετική φιγούρα, φλερτάροντας προς το παρόν με τον Νίκο Φίλη σε αυτόν τον ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, η κριτική που διατυπώνεται αφορά και τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, στον βαθμό που πιάνει τόσο τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία και συνολικά την υλοποίηση του μνημονίου όσο και το ύφος της διακυβέρνησης και τα αποτελέσματα αυτής σε τομείς που δεν άπτονται του μνημονίου. Στο κείμενο που παρουσιάστηκε, παγιώνεται μια κριτική που λέει:
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα:
Η ιδιοκτησία του προγράμματος ανήκει στους δανειστές, στους οποίους αποδίδεται πρόθεση της «πολιτικής δολοφονίας» του ΣΥΡΙ- ΖΑ με απώτερο στόχο να καταστεί αριστερή παρένθεση, είτε διά της πτώσης του είτε διά της ιδεολογικοπολιτικής του απονεύρωσης ή και διολίσθησης σε νεοφιλελεύθερες απόψεις και πολιτικές.
♦Οι συμφωνίες του Ιουλίου του 2015 και των αξιολογήσεων απο- τελούν προϊόντα εκβιασμού και πιέσεων από την πλευρά των δανειστών και οι εκβιασμοί αυτοί θα συνεχιστούν.
♦Το πρόγραμμα είναι συνειδητά σχεδιασμένο έτσι ώστε να φτωχο- ποιεί και να επιβάλλει λιτότητα στα πιο αδύναμα κομμάτια του λαού: «Το πρόγραμμά τους δεν βγαίνει καθώς έχει υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση και με αυτήν την έννοια πρέπει να ανατραπεί».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Μάλτας επισημαίνεται ότι «τα όσα κατάφερε να κερδίσει ή να κατοχυρώσει η διαπραγματευτική ομάδα (τα αντίμετρα που αντιμετωπίζουν υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, τα εργασιακά, οι συλλογικές συμβάσεις) έχουν θετικό πρόσημο».
Από την άλλη, για τα ίδια αυτά αντίμετρα, αναφέρεται ότι «η εφαρμογή τους παραμένει ασαφής» και εκτιμάται ότι «δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις απώλειες για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και δεν αποτρέπουν τις αρνητικές κοινω νικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα».
Αναφορικά με τη στρατηγική συμ- μαχιών στην Ευρώπη ασκείται έμμεση κριτική για τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και υπογραμμίζεται η ανάγκη η στρατηγική αυτή να στοχεύσει στη συνεργασία με τις αριστερές πτέρυγες των αντίστοιχων κομμάτων.
Παραμένει το αίτημα της ανάδειξης της αριστερής ατζέντας στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής (προσφυγικό, δικαιώματα, Δικαιοσύνη, Αστυνομία, σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, Υγεία, Παιδεία, προστασία φτωχών και ανέργων).
Ταυτόχρονα ασκείται κριτική για λάθος επιλογές σε ορισμένα από αυτά τα πεδία και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα κέντρα κράτησης προσφύγων, τη διαδικασία ασύλου, τα ζητήματα Δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, τις καταλήψεις χώρων, «το αναπτυξιακό μοντέλο που ενίοτε παίρνει τη μορφή μεγάλων φαραωνικών έργων» κ.λπ.
Η κριτική αυτή στοχεύει συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως οι υπουργοί Μουζάλας, Τόσκας, Σπίρτζης. Γενικώς, ορισμένοι (όχι μόνο οι προεδρικοί), προκειμένου να θέσουν τον πρωθυπουργό στο απυρόβλητο, προτιμούν να κατευθύνουν τη συζήτηση για τις ευθύνες της διακυβέρνησης προς τους υπουργούς «που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν παράγουν έργο».
Σε ό,τι αφορά τέλος το αίτημα να παραμείνει στο τραπέζι ενεργή η εναλλακτική των πρόωρων εκλογών, αυτό φαίνεται να χαμηλώνει σε ένταση. Ειδικότερα γίνεται λόγος για την ανάγκη να εκπονηθεί ένα σχέδιο ενημέρωσης και ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, ώστε να ακυρωθεί η κυριαρχία του αντιπάλου στις διαπραγματεύσεις (η οποία, σημειώνεται, είναι δεδομένη, αν αυτές περιοριστούν πίσω από κλειστές πόρτες).
«Στην τελική, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Σε κάθε περίπτωση, είναι ο τελικός κριτής» αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο αφήνει ανοιχτό τόσο το ενδεχόμενο προσφυγής στη «λαϊκή ετυμηγορία» όσο και αυτό της συμβολής στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα στο πλευρό της κυβέρνησης. Πάντως, πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Φίλη να διαβεβαίωσε στην Κεντρική Επιτροπή ότι όσοι υπέγραψαν αυτό το κείμενο δεν ζητούν εκλογές.
συμφωνία της Μάλτας, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ στα μέτρα για το 2019 και το 2020, δηλαδή για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, σηματοδοτεί το «ναι» του Ταμείου στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ότι αποδέχεται δηλαδή ότι με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2% ο λογαριασμός βγαίνει κι επομένως η χώρα θα μπορεί να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος.
Αρκεί να εκπληρωθεί και ο έτερος όρος που θέτει το Ταμείο, η βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που η κυβέρνηση αναμένει ότι θα καταλήξει πολιτικά στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ώστε στη συνέχεια στο Eurogroup που θα επικυρώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης να συζητηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό που η κυβέρνηση αναμένει είναι ο προσδιορισμός των μέτρων - τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είχαν αποφασιστεί στο κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016. Η εφαρμογή τους είναι ούτως ή άλλως συμφωνημένο ότι θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2018.
Απόλυτα συναρτημένο ζήτημα με το χρέος είναι βέβαια και ο προσδιορισμός τους ύψους των πλεονασμάτων μετά το τέλος του προγράμματος, και για την ακρίβεια ο ορισμός του διαστήματος που οι δανειστές απαιτούν την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων 3,5%. Με βάση τα πλεονάσματα, εξηγούν τα κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να υπολογιστεί και το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους που απαιτείται μεσοπρόθεσμα.
Με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση θεωρούν τα δύο αυτά θέματα δρομολογημένα, εκτιμούν ότι παραμένει ζωντανός ο στόχος της ένταξης στο ^Ε (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) και κατά συνέπεια διασώζεται το αφήγημα της εξόδου από το πρόγραμμα το 2018 - ήδη από σήμερα πιάνεται ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% το 2018, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Και απλοποιούν τη συζήτηση ως εξής: τα μέτρα θα νομοθετηθούν πριν από το Ευτοςτουρ της 22ας Μαΐου όπου θα επικυρωθεί η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης (η οποία είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης με την οποία θα καλυφθούν οι θερινές λήξεις ομολόγων ύψους πάνω από 6 δισ.). Αν το Ταμείο, το οποίο συμφώνησε καταρχήν, δεν μεταβάλει ώς τότε τη στάση του και παραμείνει στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να λυθεί το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Διότι, όπως επέμεινε χθες στην ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, «ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και το διοικητικό του συμβούλιο να αποκτήσει τη νομική δυνατότητα να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί κατά τις δηλώσεις της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» (αλλά αυτό «καίει» την ελληνική κυβέρνηση και όχι το Ταμείο).
Στην αντίθετη περίπτωση που υπάρξει κάποια εμπλοκή και δεν προχωρήσει ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, για την κυβέρνηση τα πράγματα είναι απλά: τα μέτρα επιβάρυνσης, ακόμη κι αν έχουν ψηφιστεί, δεν θα εφαρμοστούν. Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή, το εξήγησε στο μπρίφινγκ ο Δ. Τζανακόπουλος, το διευκρίνισε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Αν, λοιπόν, υπάρξει μία λύση που δεν το ικανοποιεί (σ.σ.: το ΔΝΤ) και αποχωρήσει - μιλάω για το υποθετικό σενάριο -, φεύγουν από το τραπέζι οι λόγοι που επέβαλαν την εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων το 2019 και το 2020».
Δεδομένης και της παρέμβασης από την πλευρά Σό- ιμπλε που διεμήνυσε πώς προέχουν οι μεταρρυθμίσεις της ρύθμισης του χρέους, το Μαξίμου επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι γερμανικό ΥΠΟΙΚ και ελληνική κυβέρνηση δεν λένε κάτι διαφορετικό και προς επίρρωσιν η Αθήνα στέκεται στο άμεσο χρονοδιάγραμμα: μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την αξιολόγηση, στη συνέχεια τα προαπαιτούμενα νομοθετούνται στη Βουλή και ακολούθως στο Ευτοςτουρ του Μαΐου επικυρώνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης και γίνεται ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων.
Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου:
με το παραπάνω επιχείρημα, της υπό προϋποθέσεις εφαρμογής των μέτρων, που όπως φαίνεται καλύπτει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας,
με τους τόνους στα ύψη αναφορικά με τη συμμαχία αξιωματικής αντιπολίτευσης και λοιπών «προθύμων» με εξωχώρια κέντρα που απεργάζονται σενάρια υπονόμευσης της κυβέρνησης,
θα κατεβάσει τα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή. Η κατά «συντριπτική» πλειοψηφία έγκριση της συμφωνίας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε λύνει τα χέρια και των διαφωνούντων που όμως δεσμεύονται από τις συλλογικές αποφάσεις να υπερψηφίσουν, έστω κι αν στο κομματικό όργανο την καταψήφισαν.
συμφωνίαΜάλταEurogroupΚυβέρνησηIssue: 1964Issue date: 12-4-2017Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για το Survivor
- Γύρισε από την εκκλησία και βρήκε τον άντρα της δεμένο στο μπάνιο
- Βάζει τα ρούχα στο πλυντήριο και ρίχνει μαύρο πιπέρι και αλάτι. Απίστευτο αποτέλεσμα
- Το νησί του Σαρωνικού που είναι στην πραγματικότητα δύο νησιά
- Survivor: Αποχώρησε ο Χανταμπάκης! "Γκρεμίστηκε" το Twitter! [vid]
- Survivor: Αποχώρησε από το νησί ο Στέλιος Χανταμπάκης
- Η Γιουβέντους κέρδισε -δίκαια- την Μπαρτσελόνα με 3-0
- Survivor: Στα όρια του ο Βο! Αρπάχτηκε άσχημα με την Παπαδοπούλου
- Η Γιουβέντους διέλυσε την Μπαρτσελόνα
- Ντόρτμουντ: Eπιστολή εντοπίστηκε στο σημείο των εκρήξεων - Σε κατάσταση σοκ η ομάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Σεισμός 5.6 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τις Φιλιππίνες
- Σώθηκαν από τα διπλά τζάμια - Οι πρώτες εικόνες από το πούλμαν της Ντόρτμουντ μετά τις τρεις εκρήξεις (Photo)
- Πειθαρχική δίωξη εναντίον του πρύτανη του ΔΠΘ - «Αιδώς Αργείοι» η απάντηση της πρυτανείας
- Επίθεση FAZ: «Η Αθήνα παραπλανά τους δανειστές»
- Προς... συντεταγμένη ψήφο
- Μετωπική εφ’ όλης της ύλης
- «Με 200 - 500 δολ. αγοράζεις έναν μετανάστη» - Δραματικό SOS από τον ΟΗΕ για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα
- Με μαγικά Ντιμπαλά η Γιουβέντους σκόρπισε 3-0 την Μπαρτσελόνα - Ψάχνουν νέο άθλο στη ρεβάνς οι Καταλανοί
- Παπασταθόπουλος για την επίθεση στο πούλμαν: Πανικός και αστυνομία παντού - Είμαι καλά
- Σκουρλέτης: Η συμφωνία για τα μέτρα - αντιμέτρα έχει να κάνει και με το χρέος
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Προς... συντεταγμένη ψήφο
- Μετωπική εφ’ όλης της ύλης
- Σεισμός 5.6 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τις Φιλιππίνες
- Σκουρλέτης: Η συμφωνία για τα μέτρα - αντιμέτρα έχει να κάνει και με το χρέος
- Συγκρότηση εξεταστικής για την Υγεία αποφασίζει η Ολομέλεια
- Επίθεση FAZ: «Η Αθήνα παραπλανά τους δανειστές»
- Με μαγικά Ντιμπαλά η Γιουβέντους σκόρπισε 3-0 την Μπαρτσελόνα - Ψάχνουν νέο άθλο στη ρεβάνς οι Καταλανοί
- Πειθαρχική δίωξη εναντίον του πρύτανη του ΔΠΘ - «Αιδώς Αργείοι» η απάντηση της πρυτανείας
- «Με 200 - 500 δολ. αγοράζεις έναν μετανάστη» - Δραματικό SOS από τον ΟΗΕ για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα
- Σώθηκαν από τα διπλά τζάμια - Οι πρώτες εικόνες από το πούλμαν της Ντόρτμουντ μετά τις τρεις εκρήξεις (Photo)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διασωληνομένος με σοβαρά εγκαύματα 19χρονος από βεγγαλικό
- Μνήμη δολοφονηθέντων Καβάζογλου & Μισιαούλη
- Καρμιώτισσα: Θέλει τη νίκη σωτηρίας
- Συνάντηση Τσίπρα με τη διοίκηση της Fraport
- Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ζητά συγγνώμη για τη γκάφα με το Χίτλερ
- Συγκρότηση εξεταστικής για την Υγεία αποφασίζει η Ολομέλεια
- Μητσοτάκης: «Ζούμε σε μια χώρα που ποινικοποιεί την επιτυχία»
- Κυβερνητικό «όχι» στην αύξηση του ελάχιστου ορίου οφειλών για τον εξωδικαστικό
- Έλληνας, ο Αντιπρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
- Ανησυχεί η Διεθνής Αμνηστία: Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου ή απέλασης μεταναστών