Πρωτομαγιάτικο κινηματικό «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το οκτάωρο

Σε ξεσηκωμό απέναντι στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη καλεί η Κουμουνδούρου.

Επί ποδός βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο έχει χαρακτηρίσει «μητέρα των μαχών», θεωρεί δε ότι μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα προκαλέσει το ξήλωμα του κυβερνητικού πουλόβερ.

Η αντίθεση στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη

και η υπεράσπιση του οκταώρου αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τιμήσει μαζί με ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και λοιπές δυνάμεις που καλούν σήμερα, διαχωριζόμενες από τη ΓΣΕΕ, η οποία κατηγορείται ότι σε σύμπνοια με την κυβέρνηση υποβάθμισε τον εορτασμό σε μεταπασχαλινή αργία.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από αρκετό καιρό, ετοιμάζεται σήμερα να μετρήσει τις δυνάμεις του και στον δρόμο, ενώ τις προηγούμενες μέρες προηγήθηκαν δράσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο καθεαυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντικρούσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί εκσυγχρονισμού του εργασιακού πλαισίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση στην πραγματικότητα είναι η νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση της ασυδοσίας που επικρατεί στην αγορά εργασίας. «Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να βάλει πλάτες στους εργοδότες που κλέβουν τους εργαζόμενους τους», κοινώς «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο καλύτερος φίλος της εργοδοτικής ανομίας» σημειώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Από την Κουμουνδούρου θυμίζουν ότι της προωθούμενης σήμερα κατάργησης του οκταώρου και της θέσπισης απλήρωτων υπερωριών μέσα από ατομικές συμβάσεις προηγήθηκε η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας. Από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν συγκεκριμένα η μείωση του ύψους των προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να αποδομήσει την πολιτική της κυβέρνησης στο εργασιακό ουσιαστικά την ταυτίζει με τα μνημόνια. Έτσι, επισημαίνουν ότι η μείωση μισθών και η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας δεν συνεπάγονται απλώς υποβάθμιση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων αλλά και συνολικά της οικονομίας. Η μείωση μισθών θα οδηγήσει σε κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης «ακριβώς όπως τη ζήσαμε και το 2012» επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα εξόδου από τη χώρα του νέου επιστημονικού δυναμικού.

Υπενθυμίζεται και η σχετική αναφορά που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση με τους συνδικαλιστές τη Μ. Τρίτη. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει επίθεση στον πρωθυπουργό επαναλαμβάνοντας ότι το «ξήλωμα» του οκταώρου και των υπερωριών είναι η προσπάθεια του Μητσοτάκη να ξεπληρώσει τα «χρέη» του στα μεγάλα τζάκια που τον στηρίζουν. Επιπλέον είχε σημειώσει ότι οι απαιτήσεις της ελίτ για την εργασιακή απορρύθμιση της εργασίας ήταν γνωστές και είχε επιχειρηθεί να ικανοποιηθούν «χρόνια τώρα με αφορμή τα μνημόνια και με σύμμαχο τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προσδίδει στη μάχη για την υπεράσπιση της εργασίας χαρακτήρα κεντρικής μάχης και όχι μάχης οπισθοφυλακών (όπως είχε τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ειδική θεματική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πριν από το Πάσχα), υπό την έννοια ότι το παραγωγικό μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πυλώνα του τη σταθερή, καλά αμειβόμενη και ρυθμισμένη εργασία και προβλέπει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη που επιδιώκει θα συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους και δεν θα συντελεστεί σε βάρος τους.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ότι το μείγμα του εργασιακού σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της πανδημίας θα εκφραστεί και οδηγεί σε μια περίοδο «απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων». Χαρακτηριστικά στην προαναφερθείσα συνέντευξή του ο Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνει ότι «η κοινωνική δυναμική που θα εκφραστεί και μέσα από τους αγώνες ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο» και οι κοινωνικές αντιστάσεις συνολικά «θα διευρύνουν τις ρωγμές στην κυβερνητική κυριαρχία». «Αυτές τις αντιστάσεις και το αίτημα για μια νέα αρχή θα εκφράσουμε τόσο προγραμματικά όσο και συνολικά πολιτικά το επόμενο διάστημα» καταλήγει.

Στάση αναμονής

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βγει μπροστά καλώντας σε άνοιγμα της εστίασης πριν από το Πάσχα – προσεκτικό άνοιγμα με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων –, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που επιχειρεί το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται για μια ακόμη φορά «ανέμελη» καθώς δίνει σήμα επιστροφής στην κανονικότητα και τέλους της πανδημίας.

Στην Κουμουνδούρου όμως εκτιμούν, με βάση τα όσα λένε και οι επιστήμονες, ότι το τέλος της πανδημίας είναι ακόμη μακριά και παραπέμπουν στις μεταλλάξεις του ιού με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα της Ινδίας. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία για την αντιστροφή του κλίματος, αντιθέτως εκτιμούν ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της εστίασης με το υπό περιορισμούς άνοιγμα, χωρίς την απαραίτητη στήριξη, όπως αυτή που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (εν προκειμένω και αυτών της εστίασης).

Keywords
Τυχαία Θέματα