Ρεύμα: Ψαλίδισμα στα «υπερεσόδα» των παραγωγών με στόχο νέο «κουμπαρά» για επιδοτήσεις

Σενάριο για πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργούσε στην ενεργειακή κρίση του 2022 και εφόσον χρειαστεί, να μοιράζονται τα επιπλέον ποσά ως επιδοτήσεις, εξετάζει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση, για την ανακούφιση των καταναλωτών, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στην αποψινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, μετά και τα νέα

δεδομένα της ανόδου των τιμών χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου!

Αύριο το πρωί αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στο πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών. Το ψαλίδισμα στα «υπερεσόδα» θα αφήνει ένα εύλογο κέρδος μετά το κόστος στις εταιρείες πρόκειται να της τάξης για παράδειγμα του 10% περίπου. Θα ακολουθηθεί δηλαδή η ίδια μεθοδολογία, όπως στην ενεργειακή κρίση του 2022. Τα έσοδα που θα υπερβαίνουν το πλαφόν η κυβέρνηση σκέφτεται να διατεθούν σε επιδοτήσεις λογαριασμών ενέργειας, αν το ράλι της χονδρικής συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και στα τιμολόγια λιανικής.

Μάλιστα το υπουργείο αναμένεται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν, καθώς για να προχωρήσει σε αυτή τη στρατηγική απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σήμερα πάντως, η τιμή ρεύματος διαμορφώνεται στα 176,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέση τιμή του Ιουλίου έχει ήδη φτάσει στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 98,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούνιο (αύξηση 33,5%).

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς ο καύσωνας έχει αυξήσει ραγδαία την υπερκατανάλωση ενέργειας από τα αιρ κοντίσιον, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή της μεγαβατώρας έχει εκτιναχθεί κατά 200% μέσα σε μια εβδομάδα.

Φυσικά, η ραγδαία αύξηση των τιμών αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται όλο το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα.

Η εξέλιξη αυτή εν μέσω του θέρους έχει θορυβήσει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι περίμεναν στα θέματα της ακρίβειας ότι θα υπάρξει μία ύφεση εξαιτίας της πτώσης του πληθωρισμού στα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης:

ECOFIN: Η Ελλάδα φτάνει στο 50% της απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης (photos)

ΑΑΔΕ: Προαιρετικός από 17 Ιουλίου ο IBAN πριν την υποβολή δηλώσεων εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή φόρου

Ρεύμα: Προς παρέμβαση για τις τιμές – Αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες

Keywords
Τυχαία Θέματα